Οταν ο Πάπας ευλογεί ρομπότ

Οταν ο Πάπας ευλογεί ρομπότ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Πριν από μερικές εβδομάδες στην Ακαδημία Ζωής του Βατικανού (Pontifical Academy of Life) πραγματοποιήθηκε συνέδριο με θέμα το μέλλον της ανθρωπότητας δίπλα στα ρομπότ. Ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος ενδιαφέρεται συστηματικά για την επίδραση της τεχνολογίας, και μάλιστα πρόσφατα το Βατικανό υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη Microsoft, με στόχο την εμφύσηση ηθικών αρχών στην τεχνολογική εξέλιξη.

Ανάμεσα στις ατραξιόν του συνεδρίου ήταν ένα ρομπότ που άρχισε να ψέλνει σε πέντε γλώσσες. Ενώ εμείς στην Ελλάδα διαφωνούμε αν οι ιερείς θα πρέπει να πληρώνονται ή όχι από το κράτος, ο ηγέτης των ρωμαιοκαθολικών φαίνεται να εκτιμά ότι η διάδοση των μηνυμάτων της ειρήνης και της αγάπης θα μπορούσε θεωρητικά να γίνει πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά και πιο οικονομικά από ρομπότ.

Το ζήτημα των ρομπότ όμως δεν είναι απλώς και μόνον ένα θέμα υποκατάστασης εργαζομένων από μηχανές. Ενώ ο προβληματισμός ξεκινά από τη θέση των μηχανών στη σύγχρονη οικονομία της αγοράς, η συζήτηση γρήγορα φθάνει στο πεδίο της οντολογίας. Ποιοι είμαστε; Τι σημαίνει εαυτός, συνείδηση και νοημοσύνη; Εχουν τα ρομπότ ψυχή; Ενας από τους κορυφαίους επιστήμονες ρομποτικής, ο Ιάπωνας Χιρόσι Ισιγκούρο, συμμετείχε στο συνέδριο του Βατικανού και υποστήριξε ότι τα ρομπότ ασφαλώς έχουν ψυχή. Στους πολιτισμούς της Ανατολής, όλα τα αντικείμενα έχουν ψυχή. Επομένως, οι Ιάπωνες αποδέχονται εύκολα ότι και τα ρομπότ έχουν ψυχή. Κι αν έχουν ψυχή θα αποκτήσουν και δικαιώματα. Εμείς θα θεσμοθετήσουμε τα δικαιώματα των ρομπότ, όπως θεσμοθετήσαμε τα δικαιώματα των ζώων.

Το καταπληκτικό είναι όμως ότι υποστηρίχθηκε μέσα στο Βατικανό η υπόθεση ότι στο μέλλον θα είμαστε όλοι ρομπότ. Αν ο εαυτός και η νοημοσύνη είναι φαινόμενα που απλώς εκδηλώνονται μέσα στη βιολογική συνθετότητα, τότε θα βρεθεί τρόπος ώστε ο εαυτός να «φορτώνεται» στο cloud και από εκεί να «κατεβαίνει» σε διάφορες μορφές ύλης. Θα επιλέγεις να συνεχίζεις τη ζωή σου ως αυτοκίνητο, ως διαστημόπλοιο ή απλώς ως άνθρωπος σε ένα νέο συνθετικό σώμα. Πρόκειται για το νέο στάδιο της δαρβινικής φυσικής επιλογής. Σε αυτό το στάδιο ακόμα κι ένας Πάπας-ρομπότ θα είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή