«Εξυπνη» στάθμευση σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας

«Εξυπνη» στάθμευση σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eρχεται σε λίγους μήνες το νέο ηλεκτρονικό σύστημα έξυπνης στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας. Το σύστημα θα απαρτίζεται από 1.000 αισθητήρες έξυπνης στάθμευσης που μέσω mobile εφαρμογής θα ενημερώνουν τους οδηγούς πού ακριβώς υπάρχουν ελεύθερες θέσεις στάθμευσης.

Μόλις οι οδηγοί παρκάρουν σε έξυπνη θέση στάθμευσης θα μπορούν, μέσω της υφιστάμενης mobile εφαρμογής My Athens Pass, να πληρώνουν για τον χρόνο στάθμευσής τους.

Σε πρώτη φάση οι αισθητήρες θα εγκατασταθούν στην περιοχή του Ευαγγελισμού και του Κολωνακίου, ενώ εν συνεχεία θα καλύψουν και άλλους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 497.950 ευρώ και η συμφωνία μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της Ενωσης Εταιρειών «ΟΤΕ ΑΕ-ONEX S.A» ανακοινώθηκε χθες από τον δήμαρχο κ. Γιώργο Καμίνη, ο οποίος αναφέρθηκε στα οφέλη που θα προκύψουν για τους πεζούς με τη μείωση του χρόνου αναζήτησης θέσης στάθμευσης, αλλά και για την δημοτική αστυνομία, η οποία θα μπορεί να έχει καλύτερη «εικόνα» της παράνομης στάθμευσης.

Παράλληλα με τους αισθητήρες θα εγκατασταθεί μια ενιαία πλατφόρμα Εξυπνης Πόλης για τη διαχείρισή τους. Η πλατφόρμα θα παρέχει στον δήμο ένα κέντρο ελέγχου λειτουργίας με ταμπλό, όπου θα αποτυπώνεται η συνολική εικόνα της στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας.

Ετσι, η δημοτική αστυνομία θα μπορεί εξ αποστάσεως να ελέγχει τη νομιμότητα και την πληρωμή της θέσης στάθμευσης. Σε δηλώσεις του ο κ. Καμίνης έκανε λόγο για «ένα χρήσιμο εργαλείο που μεταξύ άλλων θα αποσυμφορήσει τους δρόμους από την κίνηση και θα μειώσει την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας».

Από τη πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρείας Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ του Δήμου Αθηναίων – ΔΑΕΜ Α.Ε., Σταύρος Ασθενίδης, υποστήριξε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο SMART CITIES, καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του κέντρου, οι οποίοι καθημερινά αναλώνουν χρόνο στην αναζήτηση θέσης στάθμευσης, αλλά και του ειδικού voucher για τη πληρωμή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή