Νίπτει τας χείρας του το ΚΑΣ – Αναβολή γνωμοδότησης για το δεκαώροφο στου Μακρυγιάννη

Νίπτει τας χείρας του το ΚΑΣ – Αναβολή γνωμοδότησης για το δεκαώροφο στου Μακρυγιάννη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια «μεσοβέζικη» λύση οδηγήθηκε χθες το ΚΑΣ στην επανεξέταση της υπόθεσης του δεκαώροφου ξενοδοχείου επί της οδού Φαλήρου 5 στην περιοχή του Μακρυγιάννη, καθώς το συμβούλιο αποδέχθηκε τη σύνδεση του κτιρίου με τα δίκτυα κοινής ωφελείας, αν και επιφυλάχθηκε να εκφράσει τη συνολική του άποψη σχετικά με τη νομιμότητα της οικοδομικής άδειας του έργου, εν αναμονή της εκδίκασης σχετικής προσφυγής στο ΣτΕ στις 10 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι η τελική μελέτη ανέγερσης του κτιρίου δεν πέρασε από την κρίση του ΚΑΣ, ως ώφειλε, για λόγους που όπως φάνηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση θα πρέπει να αναζητηθούν στις υπηρεσίες του υπουργείου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ξενοδοχείο μπορεί να λειτουργήσει από τη στιγμή που συνδέεται με τα δίκτυα κοινής ωφελείας.

Η ατμόσφαιρα της συνεδρίασης ήταν από την αρχή ηλεκτρισμένη, καθώς η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά από τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία της εταιρείας στην Αθήνα, ενώ η διατύπωση της γνωμοδότησης δυσκόλεψε τα μέλη του συμβουλίου, που συζητούσαν μέχρι αργά το βράδυ.

Οπως φάνηκε, οι ιδιοκτήτες πήραν οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία Αθηνών, ενώ, σύμφωνα με τους τρεις ελέγχους που διενεργήθηκαν, δεν εντοπίστηκε κάτι μεμπτό κατά την εφαρμογή της. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας υποστήριξαν ότι λόγω της διακοπής των εργασιών που τους έχει επιβληθεί έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική βλάβη.

Νίπτει  τας χείρας του το ΚΑΣ – Αναβολή γνωμοδότησης για το δεκαώροφο στου Μακρυγιάννη-1

Οι αρχιτεκτονικές μελέτες για το Ελληνικό θα κατατεθούν στο ΚΑΣ σε επόμενη φάση.

Στο θέμα του Ελληνικού, το ΚΑΣ ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της επένδυσης με τους όρους που πρότεινε η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων και τα προτεινόμενα ύψη των λεγόμενων «ψηλών κτιρίων», ενώ μέλος του ΚΑΣ εξέφρασε τις έντονες επιφυλάξεις του σχετικά με αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά τμήματα της μελέτης.

Πιο συγκεκριμένα, το συμβούλιο ζήτησε να προταχθούν οι μελέτες για τη μεταφορά και την ανάδειξη του ταφικού περιβόλου του Ελληνικού στην αρχική του θέση και για την ανάδειξη των μεταβυζαντινών εκκλησιών Αγίων Κοσμά και Δαμιανού και Αγίας Παρασκευής. Το ΚΑΣ συζήτησε ακόμη το ύψος ενός από τα ψηλά κτίρια του σχεδίου, που βρίσκεται στην περιοχή του λόφου Χασάνι σε απόσταση –όπως αναφέρθηκε– περίπου 450 μέτρων από τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο. Το συμβούλιο εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ύψος του κτιρίου που υπολογίζεται σε 140 μέτρα, σε σχέση με το ύψος του λόφου που είναι περίπου 45 μέτρα, και ζήτησε να εξεταστεί η διάσπαση του όγκου του και η μείωση του ύψους του κτιρίου και να προβλεφθεί η κλιμάκωση των υψών και η εναλλασσόμενη δόμηση στην περιοχή. Από τα έξι ψηλά κτίρια, τα περισσότερα θα έχουν χρήσεις γραφείων και κατοικίας. Ενα από αυτά, στο κέντρο του πάρκου, θα λειτουργεί ως παρατηρητήριο, ενώ το κτίριο που θα χτιστεί στην περιοχή της μαρίνας ενδεχομένως να έχει λειτουργίες καζίνο.

Το ΚΑΣ ζήτησε ακόμη την εκπόνηση μελετών για τον σχεδιασμό των πολιτιστικών διαδρομών και τη σύνδεσή τους με τα μνημεία της περιοχής, καθώς και την ανάδειξη του αδόμητου περιβάλλοντος χώρου του αρχαίου λατομείου. Σε κάθε περίπτωση, τονίστηκε, οι αρχιτεκτονικές μελέτες θα κατατεθούν στο ΚΑΣ σε επόμενη φάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή