Ο πλούτος και το ήθος

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν μπορώ να αγοράσω αγάπη, δεν μπορώ να αγοράσω χρόνο, αλλά μπορώ να αγοράσω οτιδήποτε άλλο», είπε ο Γουόρεν Μπάφετ στους Financial Times. Μόνο που ο 88χρονος επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Berkshire Hathaway, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με προσωπική περιουσία που εκτιμάται σε περίπου 86 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν θέλει να αγοράσει σχεδόν τίποτα. Τα έχει όλα. «Δεν πρέπει να υπάρχει πιο ευτυχισμένος 88χρονος στον κόσμο», λέει.

Τα δισεκατομμύρια δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός. Σκοπός του ήταν και παραμένει η ανακάλυψη της πραγματικής αξίας. Ο Μπάφετ αγοράζει επιχειρήσεις που παράγουν πραγματικά αγαθά και όχι «αέρα κοπανιστό». Με τα έσοδα των εταιρειών αυτών γεμίζει δεξαμενές από μετρητά και αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Με αυτόν τον τρόπο είναι έτοιμος, μόλις προκύψει κρίση σε κάποιον κλάδο ή σε ολόκληρη την οικονομία, να αγοράσει φθηνά ακόμα περισσότερες εταιρείες που, παρά τα γερά θεμέλια και τις υγιείς προοπτικές τους, θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Ετσι, αγόρασε π.χ. ένα τμήμα της Goldman Sachs στη μεγάλη κρίση του 2008. Με αυτή την επενδυτική στρατηγική η απόδοση της μετοχής της Berkshire από το 1965 έως σήμερα είναι 2,5 εκατομμύρια τοις εκατό μεγαλύτερη(!) από την απόδοση του Γενικού Δείκτη S&P 500 του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Η εταιρεία διαχειρίζεται αξίες ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τα οποία τα 112 είναι μετρητά ή κρατικά ομόλογα. Η Berkshire μοιάζει με βιοτεχνία. Στεγάζεται σε έναν όροφο γραφείων με φθαρμένες μοκέτες και στενούς διαδρόμους και έχει μόνο 25 εργαζομένους, που ντύνονται απλά και συμπεριφέρονται σαν μια οικογένεια. «Αγοράζω ακριβά κοστούμια, απλά δείχνουν φθηνά επάνω μου», έχει πει ο γερο-Γουόρεν, ο οποίος πηγαίνει κάθε μέρα στο ίδιο γραφείο και ζει στο ίδιο σπίτι από τη δεκαετία του ’50, στην Ομάχα της Νεμπράσκα, μιας πολιτείας στη μέση των ΗΠΑ με έκταση λίγο μεγαλύτερη από την Ελλάδα και πληθυσμό μόλις δύο εκατομμυρίων κατοίκων. Ο Μπάφετ δύσκολα πηγαίνει διακοπές («είμαι σε διακοπές κάθε μέρα», λέει) και το 2006 δεσμεύτηκε να δώσει για φιλανθρωπικούς σκοπούς το 85% της περιουσίας του. Αυτό το Σαββατοκύριακο θα μιλήσει στην ετήσια συνέλευση της Berkshire μπροστά σε χιλιάδες μετόχους για να διδάξει για μία ακόμη φορά ότι η καλύτερη οδός για τον πλούτο είναι η επένδυση στην απλότητα, στο ήθος και στο απέριττο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή