Κλιμακώνεται η κόντρα Farallon – Λιακουνάκου για τη Euromedica

Κλιμακώνεται η κόντρα Farallon – Λιακουνάκου για τη Euromedica

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η σκληρή παρτίδα νομικού σκακιού μεταξύ της Farallon Capital και του Θωμά Λιακουνάκου για τον έλεγχο της Euromedica, με την πρωτοβουλία αυτή τη φορά να αναλαμβάνει το fund που ελέγχει το ποσοστό της τάξης του 17,5%. Με εξώδικη επιστολή του προς το διοικητικό συμβούλιο της Euromedica το fund ζητάει σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για την ανάκληση όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου και την εκλογή νέων μελών επιτροπής ελέγχου.

Το αίτημα, που αναμένεται να συνοδευθεί και από τις απαραίτητες νομικές ενέργειες, έρχεται λίγες μόνον ημέρες μετά την απόφαση του σημερινού διοικητικού συμβουλίου (που απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Θωμά Λιακουνάκου) να προκηρύξει έκτακτη γενική συνέλευση στις 7 Ιουνίου με θέμα τη λήψη απόφασης περί αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Και οι δύο πρωτοβουλίες αποσκοπούν, φυσικά, στον έλεγχο της εταιρείας. Ομως η πρόσφατη δικαστική απόφαση τοποθέτησης ειδικού διαχειριστή στην Axon Holldings, συμφερόντων του επιχειρηματία Θ. Λιακουνάκου, η οποία με τη σειρά της ελέγχει περίπου το 47% του μετοχικού κεφαλαίου της Euromedica, έχει μεταβάλει άρδην τις ισορροπίες υπέρ της Farallon (η οποία κατέχει και περί τα 200 εκατομμύρια εκ των συνολικά 400 εκατομμυρίων τραπεζικών υποχρεώσεων του ομίλου διαγνωστικών και νοσοκομείων). Και αυτό διότι ο ειδικός διαχειριστής θα επιχειρήσει επίσης την αλλαγή διοίκησης, κάτι που δύσκολα θα μπορέσει να αποφύγει η πλευρά Λιακουνάκου.

Πάντως, ήδη η τελευταία κατέθεσε αίτηση ανάκλησης της απόφασης του μονομελούς πρωτοδικείου για την τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή στην Axon. Σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης της Axon, η εν λόγω αίτηση θα συζητηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου. Προκειμένου να λάβει ανασταλτικό χαρακτήρα η εν λόγω αίτηση μέχρι τη συζήτησή της εκκρεμούν όμως και άλλες νομικές ενέργειες, σημειώνουν πηγές εξοικειωμένες με τα τεκταινόμενα.

Υπενθυμίζεται πως στη Euromedica εκτός από το 47,6% που ελέγχει η Axon, η Healthcare Investors (ανήκει στη Farallon) ελέγχει ποσοστό της τάξης του 17,5%. Η πλευρά Θ. Λιακουνάκου έχει στραφεί νομικά κατά της Farallon αλλά και των πιστωτριών τραπεζών, ισχυριζόμενη πως επιχειρούν να υφαρπάξουν την εταιρεία.

Σε δύσκολη θέση

Η κατάσταση του ισολογισμού της Eurοmedica σαφώς επιτάσσει αύξηση κεφαλαίου, αφού τα ίδια κεφάλαιά της έχουν καταστεί αρνητικά. Ο κύκλος εργασιών στην τελευταία δημοσιευμένη ολόκληρη χρήση, δηλαδή αυτή του 2016, ήταν (προ της rebate & clawback) 152,324 εκατ. και τα κέρδη ΕBITDA 18,5 εκατ. Το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων της ανέρχεται σε 417,226 εκατ. και το σύνολο των υποχρεώσεων σε 567 εκατομμύρια. Ισολογισμός για ολόκληρη τη χρήση του 2017, πόσο μάλλον γι’ αυτή του 2018, δεν υπάρχει και πηγές με γνώση των όσων συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό θεωρούν αδύνατο να καταρτιστούν και ακόμη περισσότερο να ελεγχθούν από ορκωτούς οικονομικές καταστάσεις για αρκετούς μήνες ακόμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή