Ικανοποίηση από Eurobank για τις προσφορές των επενδυτών

Ικανοποίηση από Eurobank για τις προσφορές των επενδυτών

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε επενδυτικά σχήματα προσήλθαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή διαγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για την τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων Pillar και Cairo, αξίας 2 και 7,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα, που πραγματοποιεί η Eurobank.

Οι πέντε ενδιαφερόμενοι, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι η Pimco, το LoneStar, η B2 Kapital και οι κοινοπραξίες Fortress – do Bank και Elliot Management – Bain Capital – Cerved, υπέβαλαν δεσμευτική προσφορά για το χαρτοφυλάκιο Pillar ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ για το Cairo, για το οποίο υποβλήθηκαν μη δεσμευτικές προσφορές, ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα τέσσερα από τα παραπάνω πέντε επενδυτικά σχήματα.

Πηγές από την πλευρά της Eurobank δηλώνουν ικανοποίηση για τον αριθμό και το ύψος των προσφορών, οι οποίες όπως σημειώνουν είναι «απόλυτα ανταγωνιστικές». Επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών που υποβλήθηκαν για το Pillar, όπως και των μη δεσμευτικών που υποβλήθηκαν για το Cairo και από την έκβαση της διαδικασίας θα κριθεί το κατά πόσον η τράπεζα θα επιλέξει αν θα προχωρήσει στη μεμονωμένη πώληση ή στην πώληση και των δύο χαρτοφυλακίων στον ίδιο επενδυτή. Να σημειωθεί ότι τρία επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν προσφορά και για τα δύο χαρτοφυλάκια, δηλαδή τόσο το Pillar όσο και το Cairo. Σημειώνεται ότι η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo συνδυάζεται με την πώληση της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων που διαθέτει η Eurobank, την FPS και εφόσον στο deal περιληφθεί και η FPS, τότε ο επενδυτής που θα αποκτήσει τις δύο τιτλοποιήσεις και την εταιρεία διαχείρισης NPLs, θα λάβει προς διαχείριση δάνεια άνω των 30 δισ. ευρώ.

Στην τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Pillar οι προσφορές αφορούν στις ομολογίες ενδιάμεσης διαβάθμισης, δηλαδή το mezzanine τμήμα, που διαμορφώνεται στα 300 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, στην τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo οι επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για ένα μέρος, περί των 250 εκατ. ευρώ, των mezzanine ομολογιών, που ανέρχονται  στο 1,3 δισ. ευρώ του συνολικού χαρτοφυλακίου των 7,5 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο μέρος θα αποδοθεί δωρεάν στους μετόχους του ομίλου. Η ζημία που θα προκύψει από την πώληση του mezzanine τίτλου σε τιμή χαμηλότερη από την αξία αυτών των δανείων, θα καλυφθεί από την απορρόφηση της Grivalia, που θα ενισχύσει κεφαλαιακά την τράπεζα κατά 907 εκατ. ευρώ, καθώς και την πώληση της FPS. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από την τιτλοποίηση του Pillar η ζημία εκτιμάται έως 180 εκατ. ευρώ, ενώ από την τιτλοποίηση του πακέτου Cairo εκτιμάται στο 1,2 δισ. ευρώ. Το τριπλό στοίχημα της Eurobank αποσκοπεί σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) στα 10,1 δισ. φέτος και του αντίστοιχου δείκτη στο 16% από 37% (16,7 δισ. ευρώ) στο τέλος του 2018, με προοπτική την περαιτέρω υποχώρηση στο 8,8% ή στα 3,5 δισ. ευρώ του συνόλου των χορηγήσεων στο τέλος του 2021.

Η συναλλαγή εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων μέσω συγχώνευσης με την Grivalia, που ανακοίνωσε τον Νοέμβριο η διοίκηση του ομίλου. Η τιμή που θα επιτευχθεί στη συναλλαγή, η οποία θεωρείται «μαμούθ», καθώς πρόκειται για την πρώτη αλλά και τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση που επιχειρείται από ελληνική τράπεζα, είναι καθοριστική, καθώς θα κρίνει την επιτυχία του εγχειρήματος μείωσης κόκκινων δανείων, χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια. Επιπλέον, θα αποτελέσει μια πρώτη απτή ένδειξη των τιμών που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά των τιτλοποιήσεων, δίνοντας και το στίγμα των διαθέσεων της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων και των υπολοίπων συστημικών τραπεζών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή