Oι προσδοκίες και οι φόβοι των κομμάτων πριν την κάλπη

Oι προσδοκίες και οι φόβοι των κομμάτων πριν την κάλπη

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «μητέρα των μαχών» αναδεικνύονται για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., αλλά και για τα μικρότερα κόμματα, οι ευρωκάλπες της 26ης Μαΐου, καθώς θα διαμορφώσουν σε καταλυτικό βαθμό το πολιτικό κλίμα εντός του οποίου η χώρα θα οδεύσει στις εθνικές εκλογές, που θα διεξαχθούν, το αργότερο, τον προσεχή Οκτώβριο.

Τα κομματικά επιτελεία εισέρχονται στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου με αποκλίνουσες στρατηγικές, αλλά και διαφορετικούς φόβους και ελπίδες για το αποτέλεσμα της προσεχούς Κυριακής. Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά την πρόσφατη τοποθέτησή του περί νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στο «πρώτο ημίχρονο» έναντι της Ν.Δ. –το δεύτερο θα είναι οι εθνικές εκλογές–, έχει ως βασική στόχευση μια διαχειρίσιμη ήττα στην ευρωκάλπη. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι έσπευσε να υποβαθμίσει το αποτέλεσμα της επικείμενης αναμέτρησης των ευρωεκλογών, χαρακτηρίζοντάς το «δημοσκόπηση».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, διαχειρίσιμη ήττα θεωρείται ένα αποτέλεσμα μικρότερο των 5 ποσοστιαίων μονάδων, με τη Ν.Δ., παράλληλα, να συγκεντρώνει ποσοστό κάτω του 30%. Σε μια τέτοια περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου θα υποστηρίξει πως η μάχη των εθνικών εκλογών είναι «ανοικτή», ενώ, παράλληλα, θα κλονιστεί η επικρατούσα αντίληψη ότι η Ν.Δ. οδεύει προς την αυτοδυναμία. Κάθε διαφορετικό αποτέλεσμα θα αποτελέσει μείζον πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα και θα επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο των εκλογών-εξπρές τον Ιούνιο, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει μια στρατηγική ήττα με την εξάντληση της τετραετίας. Πάντως, το συγκεκριμένο σενάριο των εκλογών τον Ιούνιο συζητείται και για την περίπτωση κατά την οποία από τις ευρωκάλπες προκύψει κάποιο αποτέλεσμα-έκπληξη, κατά την περίπτωση δηλαδή που η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή.

Οι «φόβοι» του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της αναμέτρησης της προσεχούς Κυριακής αντανακλούν και τις προσδοκίες της Ν.Δ. για τις ευρωεκλογές. Αντικειμενικά, στόχος της Πειραιώς είναι η νίκη στις ευρωεκλογές με ποσοστό μεγαλύτερο του 3,5% με το οποίο είχε επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αναμέτρηση των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2014.

Εξάλλου τότε, λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2015, η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. ήταν ευρεία, ενώ το ίδιο είχε συμβεί και το 2009 με «μονομάχους» τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου.

Πάντως, μια διαφορά αισθητά κάτω του 5% μπορεί να αποτελέσει «αγκάθι» στη στρατηγική της Πειραιώς ενόψει των εθνικών εκλογών, καθώς οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών που καταγράφουν ευρύ προβάδισμα της Ν.Δ. έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχυ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισημαίνει με κάθε ευκαιρία ότι στην αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να κινηθούν με λογική «χαλαρής» ψήφου, παρότι παραδοσιακά στις ευρωεκλογές δεν κυριαρχούν τα ισχυρά διλήμματα διακυβέρνησης που χαρακτηρίζουν τις εθνικές εκλογές.

Το ΚΙΝΑΛ

Μεγάλο «στοίχημα», είναι η πορεία προς τις κάλπες και για το ΚΙΝΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά. Η Χαριλάου Τρικούπη έχει στόχο να καταγράψει διψήφιο ποσοστό ώστε να αποτραπεί η αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παγιωθεί ως η βασική συνιστώσα της Κεντροαριστεράς, όπως επιδιώκει ο κ. Τσίπρας. Πάντως, ο πραγματικός πήχυς για το ΚΙΝΑΛ είναι να υπερβεί το 8,04% που είχε αποσπάσει το 2014 η «Ελιά» υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Υπενθυμίζεται ότι ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε θέσει στη συγκεκριμένη αναμέτρηση ένα ισχυρότατο δίλημμα, αφήνοντας να εννοηθεί πως στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, θα αποσυρόταν από τη συγκυβέρνηση με τον Αντώνη Σαμαρά.

Oι ευρωκάλπες της προσεχούς Κυριακής θα αποτελέσουν «κρας τεστ» και για τα κοινοβουλευτικά κόμματα που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κινδυνεύουν να βρεθούν στις εθνικές εκλογές κάτω από το όριο του 3%, το οποίο είναι απαραίτητο προκειμένου να διατηρήσουν την παρουσία τους στη Βουλή, δηλαδή για την Ενωση Κεντρώων, το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ. Εάν κάποια από αυτά τα κόμματα καταγράψουν χαμηλή πτήση στην επικείμενη αναμέτρηση, ουσιαστικά θα δουν τις προοπτικές διατήρησης της κοινοβουλευτικής τους παρουσίας να εκμηδενίζονται, καθώς είναι κοινά αποδεκτό ότι στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν η πόλωση θα είναι ισχυρότατη, «πιέζοντας» τους μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς.

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί πως ο πρωθυπουργός και ο κ. Μητσοτάκης οριστικοποιούν, πλέον, τη στρατηγική τους ενόψει της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας. Ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στη ρητορική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τη Ν.Δ., μεριμνά για «τους πολλούς», ενώ θα επιδιώξει να μεταβάλει την πολιτική αντιπαράθεση σε μια προσωπική αναμέτρηση μεταξύ του ιδίου και του κ. Μητσοτάκη. Αντίθετα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα αποφύγει τις αναφορές στον πολιτικό του αντίπαλο και θα εστιάσει στο «θετικό αφήγημα» του κόμματός του, για την επόμενη τετραετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή