Προεκλογική ρύθμιση για αυτοκινητιστές ταξί

Προεκλογική ρύθμιση για αυτοκινητιστές ταξί

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προεκλογικό δώρο προς τους ιδιοκτήτες και οδηγούς ταξί επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, η οποία αναζητεί τρόπους να «κλειδώσει» την υποστήριξη του κλάδου στις επερχόμενες εκλογές. Χθες εκδόθηκε εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία όσοι οδηγοί ταξί συνταξιοδοτούνται δεν υποχρεούνται να καταθέσουν την επαγγελματική τους άδεια οδήγησης, παρέχοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και μετά τη συνταξιοδότηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, παύει να αποτελεί προϋπόθεση συνταξιοδότησης των αυτοκινητιστών η προηγούμενη υποχρεωτική κατάθεση της επαγγελματικής άδειας οδήγησης.

Με βάση την εγκύκλιο, η οποία εκδόθηκε σε εφαρμογή της παραγράφου 8 του άρθρου 19 του ν. 4530/2018, «ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα του κλάδου των αυτοκινητιστών», όπως επισημαίνεται άλλωστε και στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, οι συνταξιούχοι επαγγελματίες οδηγοί, εκπαιδευτές και αυτοκινητιστές αποκτούν τη δυνατότητα να συνεχίζουν να απασχολούνται στο ίδιο επάγγελμα ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή τους, σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 4387/2016 (απασχόληση συνταξιούχων). Σημειώνεται ότι οι επαγγελματίες οδηγοί, σε αντίθεση με τους λοιπούς ασφαλισμένους, αδυνατούσαν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς τη διακοπή του επαγγέλματός τους και να απασχοληθούν ως επαγγελματίες οδηγοί μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Σημειώνεται ότι ήδη προηγήθηκε η κατάργηση της υποχρέωσης εναλλαγών εκπαιδευτών οδήγησης κατά τη διενέργεια των εξετάσεων, που είχε προκαλέσει σημαντική αναστάτωση μεταξύ των επαγγελματιών εκπαιδευτών οδήγησης. Οι εκπαιδευτές τότε έκαναν λόγο για σημαντική καθυστέρηση στα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, συνδέοντας την πρόβλεψη με τις επικείμενες εκλογές.

Από την πλευρά της, η ΠΟΙΕΑΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων) έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι η εγκύκλιος απλώς προσφέρει στους ίδιους τη δυνατότητα που έχουν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες συνταξιούχων, να συνεχίσουν δηλαδή να ασκούν το επάγγελμά τους και μετά τη συνταξιοδότηση.

«Στον βωμό της προεκλογικής αντιπαράθεσης, τα γνωστά εκδοτικά συμφέροντα χρησιμοποιούν για άλλη μία φορά το ταξί προκειμένου να υπηρετήσουν τον στόχο που τους έχει υποδειχθεί», αναφέρει η ανακοίνωση. Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι «η διευκρινιστική εγκύκλιος που εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας σε εφαρμογή της παραγράφου 8 του άρθρου 19 του ν. 4530/2018, εξηγεί ότι οι συνταξιούχοι επαγγελματίες οδηγοί, εκπαιδευτές και αυτοκινητιστές ταξί έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνεχίζουν να απασχολούνται στο ίδιο επάγγελμα ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή