Την επόμενη εβδομάδα η έκθεση της ΤτΕ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Την επόμενη εβδομάδα η έκθεση της ΤτΕ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γεωργίου Προβόπουλου με τους επικεφαλής της τρόικας. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η διαφορετική προσέγγιση των δύο πλευρών στο ζήτημα του υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών, ωστόσο η διαφορά αφορά δευτερεύουσες τεχνικές πτυχές.

Πού συμφωνούν

Σύμφωνα με πληροφορίες, ΤτΕ και τρόικα έχουν συμφωνήσει ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να γίνει με βάση το βασικό σενάριο και ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8%. Η απόσταση των δύο πλευρών αφορά τη λογιστική απεικόνιση των δυνητικών ζημιών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, διαφορά που οδηγεί σε μια απόκλιση περίπου 2 δισ. ευρώ. Η ΤτΕ εκτιμά τις κεφαλαιακές ανάγκες στη ζώνη των 6 δισ. ευρώ και η τρόικα στα 8 δισ. ευρώ. Η αναφορά ότι το ΔΝΤ εκτιμά τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στα 20 δισ. ευρώ δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένη εκτός από την ηλεκτρονική έκδοση των F.T. την περασμένη Δευτέρα, η οποία προκάλεσε όλη την αναστάτωση.

Πηγές της κεντρικής τράπεζας αναφέρουν ότι για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών έχει προηγηθεί εργασία μηνών: το σύνολο του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών ύψους 220 δισ. ευρώ έχει εξεταστεί σε βάθος από την BlackRock, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους, ανεξάρτητους, και πλέον αξιόπιστους οίκους διεθνώς, ενώ η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τον τελικό προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών έχει περάσει από το μικροσκόπιο δύο ακόμα ανεξάρτητων συμβούλων της Rothschild και της Ernst & Young.

Στη χθεσινή συνάντηση η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε αναλυτικά το ζήτημα του stress test και του υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών και τόνισε ότι η σχετική έκθεση θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 4 Μαρτίου. Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν ολιγοήμερη παράταση ώστε τα τεχνικά κλιμάκια να εξετάσουν την μεθοδολογία. Ετσι τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις της ΤτΕ με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ενώ πιθανό είναι να πραγματοποιηθεί μια ακόμα συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ με την τρόικα. Πηγές της ΤτΕ ξεκαθαρίζουν πάντως ότι το ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών δεν μπορεί να παραμείνει ανοιχτό, ειδικά μετά την αναστάτωση και αβεβαιότητα που δημιούργησαν τα δημοσιεύματα περί αναγκών ύψους 20 δισ. ευρώ, και αναφέρουν ότι η σχετική έκθεση θα δημοσιευτεί το αργότερο την Παρασκευή 7 Μαρτίου.

Εκτιμήσεις

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών οι κεφαλαιακές ανάγκες κυμαίνονται στα επίπεδα των 2,5 δισ. ευρώ για τη Eurobank, στα 2 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και κάτω των 500 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Αντίθετα, η Alpha Bank δεν θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες μέχρι τον Νοέμβριο 2014, ωστόσο, έχει κατατεθεί αίτημα στην τρόικα για την επιμήκυνση του χρονικού περιθωρίου.

Στο 31% τα «κόκκινα» δάνεια

Στο 31% διαμορφώθηκαν στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σύμφωνα με δήλωση τραπεζικού στελέχους στο πρακτορείο Reuters. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στο τέλος Ιουνίου 2013 ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 29,3%, ενώ στην καταναλωτική πίστη τα «κόκκινα» δάνεια ανήλθαν στο 43,8%, στη στεγαστική πίστη στο 24% και στα επιχειρηματικά στο 29,4%. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι από τον Μάρτιο του 2013 και μετά καταγράφεται σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξέλιξη που αντανακλά τη γενικότερη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Εκτιμούν ότι στο τέλος του 2013 οι καθυστερήσεις θα διαμορφωθούν κοντά στο 32% και προβλέπουν ότι η κορύφωση του δείκτη θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς. Εν συνεχεία, υπογραμμίζουν, και εφόσον επιβεβαιωθούν οι θετικές προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αρχίσουν να περιορίζονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή