Θέτουν πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων

Θέτουν πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναθεώρηση των σχεδίων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα προχωρήσουν οι τράπεζες το φθινόπωρο, με στόχο την ταχύτερη εξυγίανση των ισολογισμών από τον βραχνά των κόκκινων δανείων.

Η αναθεώρηση θα περιλαμβάνει πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης, τουλάχιστον κατά 10% με 15% μεγαλύτερους σε σχέση με την τρέχουσα στοχοθεσία, αλλά και επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος με ορίζοντα το τέλος του 2021-2022.

Το ισχύον επιχειρησιακό σχέδιο μείωσης των προβληματικών δανείων των τραπεζών προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα – NPEs, που περιλαμβάνουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς και δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης, θα πρέπει να περιοριστούν στα 64,6 δισ. ευρώ από 92,4 δισ. ευρώ σήμερα (Μάρτιος 2018), ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) πρέπει να μειωθούν στα 38,6 δισ. ευρώ από 63,9 δισ. ευρώ σήμερα. Τα αναθεωρημένα σχέδια μείωσης θα προβλέπουν ότι το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων, στο τέλος του 2019, θα είναι χαμηλότερα των 60 δισ. ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια χαμηλότερα των 35 δισ. ευρώ. Επιπλέον, τα αναθεωρημένα σχέδια θα περιλαμβάνουν πρόσθετες μειώσεις για την περίοδο 2020-2022 με φιλόδοξο στόχο τα NPEs να συρρικνωθούν προς τα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Η αναθεώρηση –πρόκειται για τη δεύτερη αναθεώρηση των στόχων μείωσης– γίνεται με την ενθάρρυνση της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), ωστόσο η μεγαλύτερη πίεση για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων έρχεται από αλλού: τους επενδυτές και τις αγορές. Μπορεί τα αποτελέσματα του stress test να ήταν θετικά, ωστόσο η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και η επιστροφή στην κανονικότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί με ένα τόσο μεγάλο απόθεμα NPEs: στο 48% του συνόλου των δανείων, όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 5%. Οι επενδυτές πιέζουν τις διοικήσεις των τραπεζών για άμεση δράση και γενναίες αποφάσεις, καθώς η σημερινή εικόνα των τραπεζών στην Ελλάδα δεν παραπέμπει σε τράπεζες αλλά σε ειδικού τύπου πιστωτικά ιδρύματα. Η σύγκριση με τις ιταλικές τράπεζες είναι χαρακτηριστική: η σχέση κεφαλαίων προς κόκκινα δάνεια των ιταλικών τραπεζών διαμορφώνεται στο 1 προς 1, δηλαδή κάθε 1 ευρώ προβληματικού δανείου καλύπτεται από 1 ευρώ κεφαλαίου, ενώ στην Ελλάδα η σχέση είναι 1 προς 4! Ενα ευρώ κεφαλαίου αντιστοιχεί σε 4 ευρώ δανείων NPEs. Επιπλέον, ο δείκτης κάλυψης των NPEs από προβλέψεις διαμορφώνεται στο 60% στην Ιταλία, ενώ στην Ελλάδα στο 55%.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Νικόλαος Καραμούζης, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα σε εκδήλωση για την επέτειο των 90 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΤ, τόνισε ότι απαιτούνται νέες πρωτοβουλίες και ότι σύντομα οι τράπεζες θα διαμορφώσουν έναν οδικό χάρτη, ώστε τα NPEs να μειωθούν ως ποσοστό του συνόλου των δανείων κάτω του 10%, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022, ώστε να προσαρμοστούμε στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή