Η Siemens αρνείται τις κατηγορίες περί αθέτησης συμφωνίας για επένδυση 60 εκατ.

Η Siemens αρνείται τις κατηγορίες περί αθέτησης συμφωνίας για επένδυση 60 εκατ.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H διοίκηση της Siemens αρνείται την κατηγορία του σωματείου εργαζομένων της Bosch Siemens Hausgeräte (BSH) Hellas Α.Ε., ότι αθετείται η συμφωνία που έχει συνάψει το 2011 η Siemens με το ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τους εργαζομένους της BSH, η Siemens αθέτησε μεταξύ άλλων την υπόσχεσή της για την υλοποίηση επένδυσης ύψους 60 εκατ. ευρώ σχετικά με την αναβάθμιση της παραγωγικής υποδομής της στο εργοστάσιο που βρίσκεται εγκατεστημένο στον Ρέντη.

Οι εργαζόμενοι της BSH

«Η Siemens αθετεί τη συμφωνία με το Δημόσιο αλλά απαιτεί δημόσια έργα» είναι ο τίτλος της καταγγελίας που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι της BSH. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με στελέχη της επιχείρησης, ανησυχούν για την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της που θ’ ανακοινώσει η γερμανική πολυεθνική εταιρεία τον ερχόμενο Απρίλιο. Και σύμφωνα με όσα αναφέρουν, αν η αναδιάρθρωση αυτή δεν περιλάβει την αναβάθμιση της παραγωγικής υποδομής στου Ρέντη (πρώην εργοστάσιο της Πίτσος) ή οδηγηθεί σε αναβάθμιση η παραγωγική μονάδα της BSH στην Τουρκία, τότε η βιομηχανική μονάδα της ελληνικής BSH είναι καταδικασμένη ν’ απαξιωθεί μέσα σε ένα εύλογο διάστημα ενός ή δύο ετών. Σύμφωνα με στελέχη της BSH η τουρκική παραγωγική μονάδα είναι δεκαπλάσια σε μέγεθος από την ελληνική. O επικεφαλής της Siemens A.E. Πάνος Ξυνής αρνείται τις καταγγελίες των εργαζομένων και κατηγορηματικά αναφέρει ότι η συμφωνία της Siemens με το ελληνικό Δημόσιο δεν αθετείται, ούτε υποβαθμίζεται κάποιου είδους επένδυση. Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Ξυνής ανέφερε, ότι παρόλο που ο ίδιος δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενος στο θέμα -μέτοχος της BSH Hellas είναι η γερμανική Siemens κι όχι η ελληνική Siemens- είπε ότι το εργοστάσιο στου Ρέντη δεν πρόκειται να κλείσει και ότι δεν εμφανίζει προς το παρόν κανένα πρόβλημα βιωσιμότητας. Ειδικά για την επένδυση των 60 εκατ. ευρώ, η οποία μάλιστα «φωτογραφίζεται» στη συμφωνία μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Siemens, ο επικεφαλής της Siemens A.E. ανέφερε ότι αυτή αφορούσε τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου της BSH Hellas στην Αττική έτσι ώστε να εξέλθει του αστικού ιστού που βρίσκεται σήμερα. Αυτό ωστόσο δεν στάθηκε εφικτό, επειδή η πολιτεία καθυστέρησε την αδειοδότηση των χρήσεων γης, ενώ επιπλέον ενέσκηψε η οικονομική κρίση και οδήγησε σε αναθεώρηση των σχεδίων.

Συνάντηση με Στουρνάρα

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ξυνής, συνοδευόμενος από άλλα στελέχη της Siemens, συναντήθηκε πριν περίπου 10 ημέρες με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή με τον Ελληνα υπουργό, καθαρά ενημερωτική και ότι στόχος της ήταν να παρουσιαστεί η μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Oι εργαζόμενοι της BSH Hellas ωστόσο, επιμένουν. Οπως αναφέρουν στη καταγγελία τους, «η Siemens αντί να προχωρήσει στην κατασκευή εργοστασίου, προτείνει τώρα στην κυβέρνηση τη δημιουργία κέντρου κατάρτισης που σε βάθος χρόνου θα δημιουργηθούν 100 θέσεις εργασίας αντί των 700 θέσεων που έχει συμφωνηθεί». Επίσης, δεν στέκονται μόνον στη δική τους υπόθεση, αλλά και στην ελληνική Siemens, η λειτουργία της οποίας στη συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο προβλέπεται με 600 εργαζόμενους, ενώ σήμερα, όπως αναφέρεται, η εταιρεία απασχολεί 250 εργαζόμενους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή