Mέρισμα-μαμούθ 1,28 δισ. διένειμε σε 14 μήνες η Cosmote στον ΟΤΕ

Mέρισμα-μαμούθ 1,28 δισ. διένειμε σε 14 μήνες η Cosmote στον ΟΤΕ

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χήνα με χρυσά αυγά» παραμένει ακόμη και σήμερα η Cosmote. Mέσα σε 14 μήνες η εταιρεία διένειμε ή θα διανείμει μερίσματα ύψους 1,28 δισ. ευρώ στον μοναδικό μέτοχό της, τον ΟΤΕ. Πρόκειται για μια διανομή-μαμούθ, που προήλθε από αδιανέμητα κέρδη παλαιότερων χρήσεων της Cosmote. Στόχο, δε, έχει να συντηρήσει την υψηλή μερισματική πολιτική του ΟΤΕ, η οποία κοστίζει ετησίως στον οργανισμό 350 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Cosmote, η εταιρεία διένειμε τον Απρίλιο του 2019 μέρισμα ύψους 730 εκατ. ευρώ. Δύο μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, διένειμε επιπλέον μέρισμα 320 εκατ. ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2019, η διοίκηση της Cosmote διένειμε τον περασμένο Φεβρουάριο (2020) επιπλέον 80 εκατ. ευρώ με τη μορφή μερίσματος. Ετσι, μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες, η εταιρεία διένειμε 1,13 δισ. ευρώ.

Τώρα η εταιρεία ετοιμάζεται να διανείμει στον μοναδικό μέτοχό της ΟΤΕ επιπλέον 150 εκατ. ευρώ από το αδιανέμητο υπόλοιπο κερδών εις νέον. Τα χρήματα αυτά θα διανεμηθούν μετά την πραγματοποίηση της ετήσιας τακτικής Γ.Σ. των μετόχων, μέσα στον μήνα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι όλες οι προαναφερόμενες διανομές μερισμάτων αφορούν κέρδη προγενέστερων χρήσεων, πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2018. Μάλιστα η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να μην διανείμει μέρισμα από τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) της χρήσης του 2019. Τα κέρδη της περασμένης χρονιάς ανήλθαν σε 537,19 εκατ. ευρώ και σε σχέση με τα κέρδη του 2018 είναι μειωμένα κατά 14,2%. Το 2018 η εταιρεία είχε καθαρά κέρδη-μαμούθ ύψους 626,39 εκατ. ευρώ.

Η κερδοφορία αυτή δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Ελλάδα. Πέρυσι, για παράδειγμα, το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας προήλθε από τη θυγατρική της εταιρεία Telekom Albania (πρώην AMC). Συγκεκριμένα, η Cosmote είχε έσοδα ύψους άνω των 450 εκατ. ευρώ από την πώληση της Telekom Albania.

H τελευταία πωλήθηκε αντί 50 εκατ. ευρώ στη βουλγαρική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Vivacom, γνωστή από την πώλησή της στην BC Partners.

Επιπλέον, η Telekom Albania, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της πώλησή της τον Μάιο του 2019, επέστρεψε τα ταμειακά διαθέσιμά της στον βασικό μέτοχό της (Cosmote) με τη μορφή μερίσματος. Το συνολικά καταβληθέν μέρισμα ανήλθε σε 403 εκατ. ευρώ και χωρίς τα έσοδα από την πώληση της Telekom Albania τα κέρδη της Cosmote θα είχαν κυμανθεί πέρυσι πέριξ των 100-150 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την πορεία των εσόδων, πέρυσι η Cosmote παρουσίασε μικρή αύξηση κατά 1,7%. Τα έσοδά της διαμορφώθηκαν σε 1,136 δισ. ευρώ έναντι 1,117 δισ. ευρώ που ήταν το 2018. Μοχλός ανάπτυξης των εσόδων ήταν τα έσοδα από υπηρεσίες, που αυξήθηκαν κατά 3% και ανήλθαν σε 973,3 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, μείωση κατά 7% παρουσίασαν τα έσοδα από πωλήσεις συσκευών και λοιπού εξοπλισμού, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 131,7 εκατ. ευρώ.

Επίσης, αύξηση κατά 18,8% σημείωσαν τα λειτουργικά κέρδη, φτάνοντας τα 488,06 εκατ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή θετικά συνέβαλε η μείωση των λοιπών εξόδων της επιχείρησης –κυρίως το κόστος μισθώσεων, που υποχώρησε από 75 εκατ. ευρώ το 2018 σε 33 εκατ. ευρώ πέρυσι–, το μειωμένο κόστος εμπορευμάτων, μισθοδοσίας κ.ά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο δανεισμός υποχώρησε από τα 833 εκατ. ευρώ σε μόλις 126,9 εκατ. ευρώ μετά την αποπληρωμή ενδοομιλικών δανείων ύψους 530 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια της εταιρείας προς την (πρώην) θυγατρική της Telekom Romania Mobile. H εταιρεία μεταβίβασε πέρυσι τη συμμετοχή του 70% στην Telekom Romania αντί 1 ευρώ με ταυτόχρονη αποπληρωμή του (εσωτερικού) δανεισμού. Τα υπέρογκα μερίσματα της Cosmote προς τον ΟΤΕ σε μεγάλο βαθμό υπηρετούν την υψηλή μερισματική πολιτική του ΟΤΕ. Ο τελευταίος, από το 2018 μέχρι σήμερα έχει διανείμει μερίσματα ύψους 685 εκατ. ευρώ, ενώ προχώρησε και σε αγορές ιδίων μετοχών ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω ποσά διανομών μερισμάτων περιλαμβάνουν και τη φετινή, ύψους 264 εκατ. ευρώ, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή