Νέα πρόταση απο το υπ. Ανάπτυξης για το γάλα

Νέα πρόταση απο το υπ. Ανάπτυξης για το γάλα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα προς τις απαιτήσεις της τρόικας αλλά και ένα βήμα προς τα αιτήματα των παραγωγών και της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας φέρεται διατεθειμένο να κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης στο θέμα του γάλακτος. Ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για την εφαρμογή των συστάσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η πρόταση του υπουργείου για το γάλα φέρεται να έχει διαφοροποιηθεί σε δύο σημεία:

• Πρώτον, δεν θα απαγορεύεται ρητά από τον νόμο η δυνατότητα αναγραφής του όρου «φρέσκο» στις συσκευασίες του παστεριωμένου γάλακτος, αλλά η χρήση του θα αποσυνδέεται από τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, ήτοι το προεδρικό διάταγμα 113/1999, ο χαρακτηρισμός «φρέσκο» μπορεί σήμερα να αναγράφεται αποκλειστικά στις συσκευασίες του γάλακτος με διάρκεια ζωής πέντε ημερών. Αρχική θέση του υπουργείου Ανάπτυξης στη διαπραγμάτευση με την τρόικα ήταν να καταργηθεί πλήρως η δυνατότητα χρήσης του χαρακτηρισμού «φρέσκο» με το επιχείρημα ότι δημιουργείται τεχνητή διάκριση μεταξύ του γάλακτος των πέντε ημερών και του γάλακτος «υψηλής παστερίωσης». Μάλιστα, υψηλόβαθμος παράγοντας του ΥΠΑΝ δεν είχε διστάσει να χαρακτηρίσει τη δυνατότητα χρήσης του όρου «φρέσκο» που ισχύει σήμερα «ρουσφέτι στη γαλακτοβιομηχανία».

Η αρχική πρόθεση του υπουργείου για απαλοιφή του όρου «φρέσκο» είχε θορυβήσει το τελευταίο διάστημα τις εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες διεμήνυαν προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από την κατηγορία του απλού παστεριωμένου γάλακτος και θα ξεκινήσουν τις εισαγωγές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν «με τα ίδια όπλα» τους ξένους ανταγωνιστές τους. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο χαρακτηρισμός «φρέσκο», αποσυνδεδεμένος από τη διάρκεια ζωής του γάλακτος και μόνο για λόγους εμπορικούς, χρησιμοποιείται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Βουλγαρία).

• Δεύτερον, επανεξέταση της πρότασης για το «γάλα ημέρας». Το ΥΠΑΝ είχε προτείνει στην τρόικα να θεσπιστεί ειδική κατηγορία παστεριωμένου γάλακτος ημέρας, το οποίο θα συλλέγεται και θα συσκευάζεται εντός 24 ωρών με διάρκεια ζωής συνολικά 2 ημερών. Η τρόικα θεωρεί ότι η θέσπιση με νόμο αυτής της ειδικής κατηγορίας θα δημιουργήσει ένα νέο προστατευτικό καθεστώς. Είναι αρκετά πιθανό, λοιπόν, στην τελική συμφωνία να μη θεσπίζεται με νόμο η ειδική αυτή κατηγορία. Το επιχείρημα; Από τη στιγμή που με βάση τόσο την πρόταση του ΟΟΣΑ όσο και την πρόταση του ΥΠΑΝ ο κάθε παραγωγός θα αναγράφει στη συσκευασία τις ημέρες ζωής του προϊόντος, αναλόγως της τεχνολογίας παστερίωσης που χρησιμοποιεί, δεν υπάρχει λόγος ειδικής σήμανσης για το «γάλα ημέρας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή