Αλυσοδεμένοι στον λαϊκισμό

Αλυσοδεμένοι στον λαϊκισμό

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον χορό των μεταμφιέσεων ο ευρωβουλευτής Γ. Χατζημαρκάκης αναδεικνύεται σολίστ. Τον περασμένο μήνα εμφανίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, με αντιασφυξιογόνο μάσκα, κρατώντας πλακάτ που έγραφε «SOS Μεσόγειος». Ηθελε με αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθεί για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο. Πρόσφατα εμπνεύστηκε μια άλλη συμβολική χειρονομία: φόρεσε αλυσίδες και λουκέτα (εν είδη μενταγιόν) για να εικονογραφήσει (;) το έργο της τρόικας στην Ελλάδα, που «βάζει λουκέτο στη ζωή των Ελλήνων». Συνόδευσε δε τα αξεσουάρ με το ρεφρέν-σύνθημα: «Λουκέτο στην τρόικα! Να σπάσουμε τα λουκέτα!».

Ο 48χρονος, γεννημένος στη Γερμανία, πρώην μέλος του γερμανικού Κόμματος των Φιλελευθέρων, ευρωβουλευτής, απεχώρησε από την πολιτική ζωή της γενέθλιας χώρας του για να συνδράμει την πάσχουσα Ελλάδα. Ο πολιτικός επιστήμονας Γιώργος Χατζημαρκάκης, με εκλεκτές σπουδές στη Βόννη και στην Οξφόρδη, αναγκάστηκε να αποχωριστεί τον τίτλο του διδάκτορα το 2011, όταν κρίθηκε ότι η διατριβή του ήταν προϊόν λογοκλοπής. Ο αυτοδημιούργητος και αγωνιστής όμως πολιτικός ανήρ δεν απεσύρθη του δημόσιου βίου (όπως ο, πρώην, υπουργός Αμυνας της Μέρκελ, Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτεμπεργκ, που παραιτήθηκε από το αξίωμά του όταν έχασε τον τίτλο του διδάκτορα για τον ίδιο λόγο). Μετοίκησε, απλώς, στην Ελλάδα, «έκανε επαφές» (όπως συνηθίζουμε να λέμε το «ψάχνω πολιτική στέγη») με διάφορα κόμματα και αφού είδε κι απόειδε, δημιούργησε το δικό του, τους Ελληνες Ευρωπαίους Πολίτες, με το οποίο και κατέρχεται στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Για τις ανάγκες της ελληνικής σταδιοδρομίας του υιοθέτησε έναν σφοδρό αντιμνημονιακό λόγο και μια πιο φαντεζί στρατηγική, η οποία χαρακτηρίζεται και «γκροτέσκος ακτιβισμός».

Για να σοβαρευτούμε όμως. Ο κ. Χατζημαρκάκης εντάσσεται πλήρως στο παρακμιακό ελληνικό τοπίο, το οποίο παράγει κυρίως κόμματα, πολιτικούς σχηματισμούς, συνεχείς διασπάσεις, τάσεις, κινήσεις, αλλά όχι ιδέες. Ο συνωστισμός προσώπων -όχι ιδεών, επαναλαμβάνουμε- οδηγεί μοιραία σε διαγκωνισμό των υποψηφίων ώστε να τραβήξουν τους προβολείς της δημοσιότητας. Αυτός ο ανταγωνισμός έχει εξαντλήσει τα τερτίπια του θεάματος, υπερβαίνει την αυτογελοιοποίηση και πορεύεται πλέον σε σκοτεινές ατραπούς, επικίνδυνες για τη χώρα, πλειοδοτώντας στον ανεξάντλητο και ανεξέλεγκτο λαϊκισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή