Προς πλαφόν στη δαπάνη εξετάσεων

Προς πλαφόν στη δαπάνη εξετάσεων

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καθιέρωση πλαφόν στη δαπάνη που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ ανά ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο και εργαστήριο για εξετάσεις που έχουν εκτελέσει σε ασφαλισμένους, προσανατολίζεται ο Οργανισμός.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης νέας σύμβασης με τα διαγνωστικά εργαστήρια (οι ισχύουσες λήγουν τέλος Απριλίου), ο ΕΟΠΥΥ επεξεργάζεται πρόταση του ΠΙΣ για την καθιέρωση ενός πλαφόν στη δαπάνη για εργαστηριακές εξετάσεις, το οποίο θα καθορίζεται με βάση τη δαπάνη των εξετάσεων που διενεργήθηκαν πέρυσι στο εκάστοτε εργαστήριο, αλλά και τις υποδομές του (ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός). Επιπρόσθετα, ο ΠΙΣ έχει ζητήσει την άμεση εισαγωγή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης διαγνωστικών πρωτοκόλλων, δηλαδή κατευθυντήριων γραμμών -ανάλογα με τα συμπτώματα του ασθενούς- και οι οποίες θα βάλουν «φρένο» σε όσους γιατρούς συνταγογραφούν αδικαιολόγητα παραπεμπτικά για εξετάσεις σε ασφαλισμένους. Σήμερα αναμένεται συνάντηση του προεδρείου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των εκπροσώπων των εργαστηριακών γιατρών με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ παρουσία του υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Η καθιέρωση του πλαφόν κρίθηκε απαραίτητη, καθώς η επιβολή claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής τυχόν υπέρβασης της δαπάνης) και rebate (ποσοστό έκπτωσης ανάλογα με τον τζίρο) ουσιαστικά «τιμωρεί» τα εργαστήρια για την εκτέλεση συνταγών, τις οποίες όμως δεν προκαλούν τα ίδια, αφού οι γιατροί είναι αυτοί που συνταγογραφούν.

Οπως είχε γράψει η «Κ» πρόσφατα (23/3/2014) κάθε μήνα ο αριθμός των παραπεμπτικών που γράφονται για διαγνωστικές εξετάσεις και φυσικοθεραπείες σχεδόν ισοδυναμεί με τον πληθυσμό της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιανουάριο του 2014 ο αριθμός των παραπεμπτικών έφτασε τα 10.450.700, συνολικής δαπάνης 77,3 εκατ. ευρώ, ενώ το 2013 οι γιατροί συνταγογράφησαν 118.211.543 παραπεμπτικά στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που κλήθηκε να πληρώσει 904,9 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή