«Νότες Κάλλας και Τζόπλιν μαζί»

«Νότες Κάλλας και Τζόπλιν μαζί»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα απόσπασμα από την όπερα «Βασιλιάς Αρθούρος» του Πέρσελ… Ηταν ίσως η πιο απρόβλεπτη μουσική που θα περίμεναν να ακούσουν το πρωινό της Τρίτης του Πάσχα οι επισκέπτες του καφέ στον «Ιανό». Στο πιάνο κάθισε μια γυναίκα με μακριά κόκκινα μαλλιά. Τα χέρια της άγγιζαν τα πλήκτρα με την άνεση μιας έμπειρης μουσικού, κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί τη φωνή που θα έβγαινε από μέσα της. «Νότες Μαρία Κάλλας και Τζάνις Τζόπλιν», είχε γράψει η Herald Tribune για τη φωνή της Μαρίκας Κλαμπατσέα. Αυτή πράγματι ήταν η αίσθηση της πρώτης ακρόασης της φωνής της.

Η γνωστή σοπράνο, avant garde συνθέτις και πιανίστρια παρουσίασε χθες στον «Ιανό», σε συνέντευξη Τύπου, αποσπάσματα από τη συναυλία με τίτλο «Strange Fruit» που θα δώσει την Παρασκευή (25/4) στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (8.30 μ.μ.).

Τον Απρίλιο του 2012 η Μαρίκα Κλαμπατσέα ανέβασε στο Μέγαρο Μουσικής το έργο της «Τα Τραίνα» εμπνευσμένο από την επίσκεψή της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου και τον Απρίλιο του 2013 τη βραβευμένη όπερα δωματίου «Calamity Jane: Γράμματα στην κόρη της (1877-1902)».

«Η συναυλία Strange Fruit είναι μια συλλογή από μνήμες μου, κομμάτια από ολόκληρη τη μουσική μου πορεία όπου χρησιμοποιώ διαφορετικές χροιές της φωνής μου. Πιστεύω πως όλα τα είδη μουσικής συνδέονται μεταξύ τους», είπε η Μαρίκα Κλαμπατσέα. «Εχω μια αγάπη για τις φωνές που βγαίνουν από τα σωθικά όπως στις άριες της μπαρόκ όπερας “Διδώ και Αινείας” του Πέρσελ ή στη φωνή της αγαπημένης μου Τζάνις Τζόπλιν», πρόσθεσε εξηγώντας πως τον τίτλο της συναυλίας τον εμπνεύστηκε από το ομώνυμο τραγούδι της Billie Holiday που, όπως είπε, «μου αρέσει ως κομμάτι αλλά μου έδωσε και την αφορμή να τονίσω την άποψή μου για την κοινωνική κατάσταση σήμερα. Εχω τη διάθεση πρόκλησης στο καθωσπρέπει, στο τι είναι αποδεκτό σε όλα τα επίπεδα μεταξύ τους και τον χώρο της φωνητικής. Για μένα όλα είναι αποδεκτά αρκεί να υπάρχει εντιμότητα».

«Snowhite, Snowhite you are alive» άρχισε να τραγουδάει στο πιάνο η Μαρίκα Κλαμπατσέα με μια φωνή που άλλαζε συνεχώς χροιά σαν να περνούσε από την όπερα στη ροκ, ερμηνεύοντας μια δική της σύνθεση που θα ακούσουμε στη συναυλία της η οποία φέρνει κοντά μεταξύ άλλων τις φωνές των Klaus Nomi, Judy Garland, Edith Piaf, Janis Joplin και τις μουσικές των Βιβάλντι, Μοντεβέρντι, Animals κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή