Για τη χαμένη αθωότητά μας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αγαπήθηκε πολύ, διαβάστηκε πολύ, διακρίθηκε, ταξίδεψε, ταλαιπωρήθηκε, μίλησε σε πολλές γλώσσες, όμως κυρίως στις καρδιές μας όταν ήμασταν μικρά παιδιά, κι έμεινε εκεί για να μας θυμίζει τη δική μας χαμένη αθωότητα». Με αυτά τα λόγια μιλάει για το «Καπλάνι της βιτρίνας» η Ανδρομάχη Χρυσομάλη, σκηνοθέτις που ανέβασε για πρώτη φορά επί σκηνής στο Θέατρο Βρετάνια το πολυδιαβασμένο βιβλίο της Αλκης Ζέη. Ενα έργο που κατάφερε να μιλήσει στα παιδιά για πράγματα που δεν τολμούσαν άλλοι συγγραφείς της γενιάς της: για τη δικτατορία, την έννοια της δημοκρατίας, την αξία της ατομικής και της συλλογικής ελευθερίας.

Το Θέατρο Βρετάνια, κατάμεστο από μικρούς και μεγάλους. Αναρωτιούνται τι είναι το καπλάνι; Και μετά καταλαβαίνουν ποιο είναι αυτό το πλάσμα.

Η ιστορία ξεδιπλώνεται, και τα παιδιά αρχικά μοιάζουν απορημένα. Δημοκρατία, δικτατορία, επανάσταση, λέξεις άγνωστες που ξαφνικά αποκτούν νόημα – το καταλαβαίνω από τις καταιγιστικές ερωτήσεις που ακολουθούν μετά την παράσταση, όπως κι από την επιθυμία να ξαναπάνε να τη δουν! «Εχουμε ανάγκη να πιστέψουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, να εξαλείψουμε όλων των μορφών τις δικτατορίες, να περιορίσουμε τη φτώχεια, τη δυστυχία, την αθλιότητα, τις μανάδες με τα πνιγμένα παιδιά στα χέρια, τους ξεσπιτωμένους λαούς, έχουμε ανάγκη ξανά την ελπίδα», λέει η Ανδρομάχη Χρυσομάλη, σε συνομιλία της με την «Κ».

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της παράστασης είναι η συνάντηση διαφορετικών γενιών ηθοποιών, αλλά και οι προβολές 3D και το video art των Σπύρου Ρασιδάκη και Αλέξανδρου Τσερέπα. «Με προβλημάτιζε αρκετό καιρό πώς μπορούν να παρασταθούν τόσοι πολλοί και διαφορετικοί σκηνικοί χώροι, χωρίς να χάσει το μυθιστόρημα την ατμόσφαιρά του, κυρίως όμως ήθελα να μεταφέρει τον καθένα στο δικό του ομορφότερο μέρος της Γης, στη δική του παιδική ηλικία», επισημαίνει η Ανδρομάχη Χρυσομάλη. Είναι μια παράσταση που αξίζει να δείτε.

​​Κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Θέατρο Βρετάνια. Πανεπιστημίου 7, τηλ. 210-32.21.579

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή