Γκάμπυ, ένα ελεύθερο πνεύμα και… σώμα, στην Αθήνα του 1920

Γκάμπυ, ένα ελεύθερο πνεύμα και… σώμα, στην Αθήνα του 1920

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι θεατές έρχονται γεμάτοι περιέργεια γι’ αυτό το πλάσμα και συνήθως φεύγουν με διαφορετική εικόνα από αυτή που έχουν αρχικά σχηματίσει», λέει για τον ρόλο της η Λίλα Μπακλέση, η νεαρή ηθοποιός που παίζει σε μια από τις δημοφιλείς παραστάσεις της φετινής θεατρικής σεζόν. Ο λόγος για την «Γκάμπυ» («Μείνατε ευαίσθητοι»), έργο εμπνευσμένο από το βιβλίο της Γαβριέλας Ουσάκοβα «Η ζωή μου» (εκδ. Κάκτος), που παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου, με την Μπακλέση να ερμηνεύει την ηρωίδα, σε νεαρή ηλικία δίπλα στην Γωγώ Μπρέμπου και τον Αγγελο Παπαδημητρίου (η σκηνοθεσία είναι της Κίρκης Καραλή).

Η αληθινή ιστορία μιας αντισυμβατικής γυναίκας, ενός ελεύθερου πνεύματος που αφιερώθηκε στον έρωτα και έζησε στην Αθήνα του περασμένου αιώνα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως, όπως η Γκάμπυ, πάει κόντρα σε στερεότυπα, έτσι και η παράσταση κινείται απέναντι στο στερεότυπο, κάνοντας τον θεατή άλλο να περιμένει κι άλλο να παρακολουθεί εντέλει.

«Μου ήταν αρκετά δύσκολο να προσεγγίσω την Γκάμπυ. Το ασυμβίβαστο πνεύμα της, σε μια εποχή λιγότερο ανοικτή από τη δική μας, είναι ένα πρότυπο χαρακτήρα αρκετά μακρινό», επισημαίνει σε συνομιλία της με την «Κ» η Λίλα Μπακλέση, η οποία χαίρεται ιδιαιτέρως που οι θεατές την βλέπουν πολύ διαφορετική, όπως της λένε, από ό,τι στην τηλεοπτική σειρά «Ταμάμ», στην οποία συμμετέχει.

Η Γκάμπυ γεννήθηκε σε αριστοκρατική οικογένεια σε μια εποχή που η ελευθερία και η ανεξαρτησία των γυναικών έμοιαζαν παράλογες. Σε νεαρή ηλικία έκανε την επιλογή της ανεξαρτησίας της και έγινε επαγγελματίας του έρωτα. Καθώς τα χρόνια πέρασαν, έγινε γνωστή σε πολλές γενιές ανδρών, ενώ παράλληλα βοηθούσε παιδιά της γειτονιάς, κάλυπτε τα ιατρικά έξοδα άπορων και, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, εκμεταλλεύτηκε τις επαφές της με τις ναζιστικές αρχές για να αποκαλύψει μυστικά σε μέλη της Αντίστασης. «Προσπάθησα να τη φέρω πιο κοντά μου. Αυτό για το οποίο είμαι βέβαιη πια είναι ότι το ελεύθερο πνεύμα της ήταν αυτό που την καθόριζε», εξηγεί η Λίλα Μπακλέση. «Εκεί βασίστηκα. Είναι πάντα αναζωογονητικό να συνειδητοποιείς ότι υπάρχουν άνθρωποι που λειτουργούν ενάντια στις κοινωνικές νόρμες. Κάποιες σχέσεις της ηρωίδας, όπως αυτή με τον μεγάλο της έρωτα, μου φαίνονταν αναντίστοιχες με τον χαρακτήρα της, έτσι όπως τον είχα αρχικά συλλάβει. Σταδιακά, καταλάβαινα πως κάποιες παράξενες προτιμήσεις ή εμμονές της δεν ήταν παρά τα διαφορετικά υλικά που έχτιζαν ένα πολύπλευρο αληθινό άνθρωπο, που εξελίσσεται στην πορεία της ζωής του αλλά και του έργου μας».

​​Κάθε Δευτέρα (7 μ.μ.) και Τρίτη (9 μ.μ.) στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου. Προφήτη Δανιήλ 3-5 και Πλαταιών, Κεραμεικός, τηλ. 211-01.32.002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή