Η ΟΛΜΕ στα κάγκελα, οι μαθητές στις αίθουσες

Η ΟΛΜΕ στα κάγκελα, οι μαθητές στις αίθουσες

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος κάνει επαναστατικό… σπαγκάτο στους μαθητές ζητώντας τους να διακόψουν τις διακοπές του Πάσχα για να αναπληρώσουν τις ημέρες που έχασαν λόγω των δικών τους καταλήψεων; Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΛΜΕ ή το υπουργείο Παιδείας; Ή μήπως οι ίδιοι οι μαθητές αθλούνται από μόνοι τους ελλείψει γυμναστών;

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες σε μέρες διακοπών θεωρήθηκε τιμωρητική προς τους καταληψίες. Ομως, οι έφηβοι δεν οφείλουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες των αποφάσεών τους; Με ποια επιχειρηματολογία μπορούν να λένε «όχι στο σχολείο της αγοράς και των επιχειρήσεων, στην πρόωρη κατάρτιση και τη μαθητεία μετά το γυμνάσιο» και «ναι στο ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, αντίστοιχο με τις ανάγκες και τα οράματα της νεολαίας και του λαού μας» όπως διατρανώνει η ηγεσία της ΟΛΜΕ, και την ίδια στιγμή είναι άμοιροι ευθυνών για τις πράξεις τους; Ή μήπως υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να υποστηρίζει ότι αυτό το φθινοπωρινό ξεχαρβάλωμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, το οποίο ορισμένοι αποκαλούν «κατάληψη», είναι σχολειό (ο τόνος στη λήγουσα, κατά την παραδοσιακή αριστερή γλώσσα) που «επωάζει» τους επαναστάτες της επόμενης γενιάς; Αν βέβαια ήταν… σχολειό, τα επαναστατημένα φιντανάκια θα περιφρουρούσαν την κατάληψή τους και δεν θα ξημεροβραδιάζονταν στα φροντιστήρια κατά τη διάρκεια των ημερών αργίας.

Στον αντίποδα η απόφαση της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΟΛΜΕ, να ζητήσει από τους οι καθηγητές να απέχουν από τις ημέρες της αναπλήρωσης, είναι παράλογη για κάθε σοβαρό άνθρωπο. Οχι όμως και για την παλαβή Αριστερά, που εμμένει στην πλάνη της ότι κάθε τι επαναστατικό είναι και λαϊκό. Βέβαια, η ΟΛΜΕ τιμωρήθηκε για τον άκριτο λαϊκισμό της, καθώς ελάχιστοι καθηγητές δεν ήταν στις θέσεις τους χθες. Κι αν κάποιος βρίσκει υπερβολικά χαμηλό το -όπως υποστήριξε το υπουργείο Παιδείας- 3,46% της συμμετοχής των καθηγητών στη στάση εργασίας, την ΟΛΜΕ εκθέτει η αμηχανία της ηγεσίας της, η οποία δεν ανακοίνωσε ποσοστά συμμετοχής, ενώ αντίθετα αποφάσισε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα στέλνοντας επιστολή στους γονείς διαμαρτυρόμενη για την Τράπεζα Θεμάτων.

Η ηγεσία της ΟΛΜΕ το τελευταίο διάστημα παραμένει συνεχώς στα κάγκελα, εκτιμώντας ότι με την μονολιθική στάση της θα συσπειρώσει τους καθηγητές κατά της κυβέρνησης. Πόσο μάλλον όταν ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ έχει θέσει υποψηφιότητα για το Ευρωκοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί, λοιπόν, είναι η ταμπακέρα. Ομως, με την τακτική αυτή το μόνο που επιτυγχάνει ο κ. Θέμης Κοτσιφάκης είναι να απαξιώνει τον θεσμικό ρόλο της ΟΛΜΕ στην ελληνική οικογένεια. Συνολικά, 193 καθηγητές μετείχαν στη χθεσινή στάση εργασίας. Οι υπόλοιποι «έχουν την αίσθηση καθήκοντος και την ευσυνειδησία» (χρησιμοποιώ μία αποστροφή της δήλωσης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη) να αδιαφορήσουν για τα προεκλογικά τερτίπια του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή