Το Γαλλικό Θέατρο α λα ελληνικά

Το Γαλλικό Θέατρο α λα ελληνικά

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα διαφορετικό φεστιβάλ σύγχρονου θεάτρου θα φιλοξενηθεί στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 6 Μαΐου ώς τις 3 Ιουνίου. Σ’ αυτό το φεστιβάλ, η σύγχρονη γαλλική δραματουργία, το σύγχρονο γαλλικό θεατρικό κείμενο δηλαδή, θα συναντηθεί με Ελληνες μεταφραστές, σκηνοθέτες και ηθοποιούς σ’ ένα φεστιβάλ που έχει τίτλο «Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque» και περιλαμβάνει έργα πρωτοπόρων και βραβευμένων συγγραφέων, τα οποία -συχνά με τρόπο προκλητικό και άμεσο, πάντως ποιητικό και αρκετές φορές οξύ και ακραίο- αναδεικνύουν μια ανοιχτή και πολύχρωμη θεματική σ’ έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Αυτή η διαφορετική συνάντηση ανακοινώθηκε χθες το μεσημέρι στο Γαλλικό Ινστιτούτο, από τον διευθυντή του Olivier Descotes, που έχει συμβάλει ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα στη ζωντανή παρουσία της γαλλικής πολιτιστικής σκηνής στην Ελλάδα, με πρωτοβουλίες που εντάσσονται στο πρόγραμμα και στις δράσεις του προγράμματος «Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία 2014». «Στον χώρο του θεάτρου αυτή η συνεργασία απεικονίζεται με μια σειρά εκδηλώσεων που αναδεικνύουν τις διαχρονικές σχέσεις μας με τους θεσμούς και τους δημιουργούς των δύο χωρών», είπε. Οι σημαντικότερες φέτος: η «Αντιγόνη» του Ανούιγ στο Μέγαρο Μουσικής στις 26 και 27/4. Οι δύο Γάλλοι σκηνοθέτες που θα υπογράψουν δύο ελληνικές παραστάσεις: ο Jean-Rene Lemoine που θα ανεβάσει την «Ιφιγένεια» με τη Λένα Παπαληγούρα στο Από Μηχανής Θέατρο και ο Ludovic Lagarde που θα ετοιμάσει για το Εθνικό Θέατρο μια νέα δημιουργία της «Δυτικής αποβάθρας» του Κολτές.

Ενα συνέδριο για τις σχέσεις του θεάτρου ανάμεσα στις δύο χώρες, ένα πρόγραμμα γραφής με Ελληνες και Γάλλους σκηνοθέτες και συγγραφείς, οι γαλλικές συμμετοχές στο Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά και το αφιέρωμα του Φεστιβάλ Αβινιόν στην Ελλάδα, όπου θα ταξιδέψουν ελληνικές παραστάσεις. Σε όλες αυτές τις δράσεις προστίθεται τώρα κι αυτό το φεστιβάλ και δίνεται η ευκαιρία σε πέντε σκηνοθέτες (Γιάννη Σκουρλέτη, Θέμελη Γλυνάτση, Θανάση Σαράντο, Βασίλη Μαυρογεωργίου και Λευτέρη Γιοβανίδη) να παρουσιάσουν στα ελληνικά νέα κείμενα της γαλλικής δραματουργίας. Πρόκειται για πέντε έργα που μεταφράστηκαν ειδικά για το φεστιβάλ και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από ισάριθμους διακεκριμένους μεταφραστές, τους Εφη Γιαννοπούλου, Δημ. Δημητριάδη, Ασημένια Ευθυμίου, Δημ. Κονδυλάκη, Ανδρέα Στάικο.

Η αρχή γίνεται με το έργο «Εκείνη» του Ζαν Ζενέ (6-9/5) σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, με τους Στράτο Τζώρτζογλου, Πολύδωρο Βογιατζή, Ορέστη Καρύδα. Ακολουθεί το έργο «Στο χείλος» της Κλωντίν Γκαλεά (10-14/5) σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση, που πήρε το Μεγάλο Βραβείο Θεατρικής Λογοτεχνίας το 2011 στη Γαλλία. Πρωταγωνιστεί η Ασπασία Κράλλη. Ακολουθεί η «Αναζήτηση εργασίας» του Μισέλ Βιναβέρ, σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου (20-23/5), και μετά το έργο «Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα» του ΖανΡενέ Λεμουάν, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, με τη Δήμητρα Ματσούκα (2730/5). Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με το έργο «Χίλντα» της Μαρί Ντιάιγ σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου (31/5 και 1-3/6).

Το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ και κάποιες από τις παραστάσεις είναι κατάλληλες από 18 ετών και άνω.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή