Δίωξη κατά του Παναθηναϊκού που δημιουργεί ερωτήματα

Δίωξη κατά του Παναθηναϊκού που δημιουργεί ερωτήματα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η πειθαρχική δίωξη του «ποδοσφαιρικού εισαγγελέα» της ΕΠΟ, Παναγιώτη Καρρά κατά του Παναθηναϊκού για «εκτεταμένα επεισόδια» στον τελικό του κυπέλλου το προηγούμενο Σάββατο. Μεταξύ άλλων, στο κατηγορητήριο, το οποίο εν πολλοίς είναι παρεμφερές με αυτό που αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ για τα γεγονότα του ημιτελικού Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός διώκεται και βάσει του άρθρου 15 παρ. 6 εδ. δ, που αφορά «επεισόδια που έγιναν μέσα στον αγωνιστικό χώρο» και προβλέπει ως ποινή α) πρόστιμο έως 200 χιλ. ευρώ, β) τιμωρία έδρας για 2 ή 3 αγωνιστικές και γ) αφαίρεση τριών βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα.

Η πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Παναθηναϊκού για «εκτεταμένα επεισόδια» και ειδικότερα βάσει του άρθρου που αφορά επεισόδια εντός αγωνιστικού χώρου (που νοείται ως ο χώρος που παίζεται ποδόσφαιρο, οι πάγκοι των ομάδων και τα αποδυτήρια), είναι μία από τις πιο επιβαρυντικές κατηγορίες και έρχεται σε αντίθεση με την άποψη που σχημάτισαν όσοι παρακολούθησαν τον τελικό, αλλά κυρίως με την άποψη της διοργανώτριας ΕΠΟ, όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρό της, Γιώργο Σαρρή, μετά τη λήξη του, αλλά και με επίσημη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας που εκδόθηκε την περασμένη Τρίτη.

Ο κ. Σαρρής  αναφερόμενος  στις συνθήκες  του  τελικού,  λίγο  μετά τη λήξη  του,  υποστήριξε:  «Σήμερα φάνηκε  πως  όταν  θέλουμε μπορούμε, δεν μπορούμε όταν δεν θέλουμε. Εγινε ένας ωραίος τελικός, είδαμε ένα όμορφο ματς, όπου κέρδισε η καλύτερη ομάδα. Συγχαρητήρια σε όσους συνετέλεσαν στη διεξαγωγή του».

Την περασμένη Τρίτη (29/4) η ΕΠΟ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Η ΕΠΟ εκφράζει τις δημόσιες ευχαριστίες της για τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη διοργάνωση του τελικού αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδας περιόδου 2013-2014, μεταξύ των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ΠΑΕ Παναθηναϊκός (…), η ΕΠΟ επιθυμεί να ευχαριστήσει τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού και τον υφυπουργό Αθλητισμού για την άμεση συνδρομή τους στην οργάνωση του αγώνα, παρέχοντας όλα τα εχέγγυα (…), την Ελληνική Αστυνομία για τα μέτρα που έλαβε, ώστε να κυλήσει ο αγώνας χωρίς προβλήματα…».

Ασφαλώς η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν είναι πειθαρχικό όργανο, αλλά σίγουρα έχει αίσθηση και γνώση του τι συνέβη στον τελικό, από τη στιγμή που παραβρέθηκε σε αυτόν μεγάλος αριθμός της ηγεσίας της.

Οι ευχαριστίες και η ικανοποίηση των διοικούντων όπως καταγράφονται απέχουν παρασάγγας από το περιεχόμενο της δίωξης του «οργάνου» της σε βάρος του Παναθηναϊκού και γεννούν απορίες τόσο για τα πραγματικά περιστατικά του κατηγορητηρίου όσο και για τη σπουδή του κ. Καρρά που και στο πρόσφατο παρελθόν έχει προκαλέσει αντιδράσεις για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του.

Η περίπτωση του ΠΑΟΚ

Αντιδράσεις προκάλεσε και η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ που επέβαλε στον ΠΑΟΚ πρόστιμο 50.000 ευρώ, αποκλεισμό έδρας για δύο αγωνιστικές και αφαίρεση τριών βαθμών για τα γεγονότα στην ημιτελικό του κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, στην Τούμπα. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ με ανακοίνωσή της λίγο μετά την έκδοση της ποινής τη χαρακτήρισε «σκληρή, στα όρια της εξοντωτικής» και «ποινή – επινόηση».

Στην ίδια ανακοίνωση που εκδόθηκε την περασμένη Τετάρτη, ο ΠΑΟΚ… μνημονεύοντας την Πυθία αναρωτιούνταν από πότε θα ισχύσει η ποινή της αφαίρεσης βαθμών. Το ερώτημα δεν είναι άστοχο, αφού η διάταξη βάσει της οποίας τιμωρήθηκε ο ΠΑΟΚ είναι ασαφής, μη προβλέποντας ρητά από πότε ισχύει η ποινή της αφαίρεσης βαθμών. Η ΕΠΟ τις επόμενες ώρες από την ανακοίνωση της ομάδας της Θεσσαλονίκης δεν προέβη σε απάντηση επίσημη ή μη, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τα περί νομικού κενού, που εφόσον ισχύει δείχνει την ανεπάρκεια του νομοθέτη και τις αδυναμίες του συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT