Προπληρωμένες διαιτησίες και συνδρομή της ΕΠΟ

Προπληρωμένες διαιτησίες και συνδρομή της ΕΠΟ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο μοντέλο αποζημίωσης των διαιτητών θα ισχύσει το 2018 στις δύο επαγγελματικές κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου, έπειτα από την αδυναμία τόσο της Σούπερ Λίγκας, όσο και της Φούτμπολ Λιγκ να αντεπεξέλθουν εγκαίρως στις υποχρεώσεις τους. Το θέμα της Σούπερ Λίγκας απασχολεί από το περασμένο καλοκαίρι. Ο συνεταιρισμός με περιορισμένα έσοδα πλέον είχε οδηγηθεί σε μια άτυπη «στάση πληρωμών» των διαιτητών, βοηθών διαιτητή και παρατηρητών διαιτησίας για τους αγώνες του πρωταθλήματός του.

Οι οφειλές ανέρχονταν κάποια στιγμή στο ένα εκατομμύριο ευρώ και αφορούσαν τόσο το περυσινό όσο και το φετινό πρωτάθλημα. Κάποια στιγμή, τον περασμένο Νοέμβριο, οι διαιτητές της Σούπερ Λίγκας με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔ/ΕΠΟ αποφάσισαν να απόσχουν από τους αγώνες αν δεν δινόταν λύση στο πρόβλημα. Από την πλευρά τους FIFA και UEFA, όπως εκπροσωπούνται μέσω της «επιτροπής παρακολούθησης» της ΕΠΟ, έθεταν διαρκώς το θέμα αποζημίωσης των διαιτητών, βάζοντας προ των ευθυνών τους τόσο την ομοσπονδία όσο και τη Σούπερ Λίγκα, που είχε την ευθύνη.

Τελικά τον περασμένο Νοέμβριο η ΕΠΟ αποφάσισε:

α. Οι οφειλές προηγούμενων ετών στους διαιτητές να εξοφληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

β. Οι οφειλές της τρέχουσας περιόδου (α΄ γύρος) να καταβληθούν άμεσα από την ΕΠΟ, η οποία θα διευκολύνει σε επίπεδο ρευστότητας τη Σούπερ Λίγκα.

γ. Στους αγώνες του β΄ γύρου του πρωταθλήματος οι διαιτησίες θα προπληρώνονται.

Πράγματι η ΕΠΟ ανέλαβε να πληρώσει σε κάποιες αγωνιστικές τα έξοδα διαιτησίας με δικά της χρήματα και με τη συμφωνία να παρακρατήσει από τη Σούπερ Λίγκα το ποσοστό του 40% που προβλέπεται να επιστρέφεται στον συνεταιρισμό από τα πρόστιμα που επιβάλλονται. Η Σούπερ Λίγκα επικύρωσε το νέο μοντέλο πληρωμής με το οποίο αναμένεται να λυθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Σε περίπτωση που κάποια ΠΑΕ είναι ασυνεπής με αυτήν την υποχρέωση η απόφαση που έχει ληφθεί είναι να μην ορίζονται διαιτητές στον εντός έδρας αγώνα της. Ηδη από την ΕΠΟ εστάλη έγγραφο προς τις ΠΑΕ σχετικά με τον νέο τρόπο αποζημίωσης των διαιτητών.

Η Φούτμπολ Λιγκ

Πρόβλημα με την καταβολή αποζημιώσεων των εξόδων των διαιτητών υπάρχει και στην οικονομικά καθημαγμένη Φούτμπολ Λιγκ, η οποία παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος ζητώντας τη συνδρομή της ΕΠΟ.

Αρχικά, στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου ΕΠΟ και «μικρή λίγκα» συμφώνησαν, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ΠΑΕ, «η Φούτμπολ Λιγκ να αποδίδει ανά δίμηνο τις αποζημιώσεις στους διαιτητές και βοηθούς διαιτητές», αλλάζοντας το σύστημα αποζημίωσης των διαιτητών, που προέβλεπε οι διαιτητές να εξοφλούνται από τη γηπεδούχο ΠΑΕ πριν από την έναρξη του αγώνα, και αν αυτό δεν γινόταν είχαν δικαίωμα από τον κανονισμό να μην αρχίσουν τον αγώνα, ο οποίος θα κατακυρωνόταν στη φιλοξενούμενη ομάδα. Στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου το δίμηνο πέρασε χωρίς η Φούτμπολ Λιγκ να μπορέσει να αποζημιώσει τους διαιτητές.

Το πρόβλημα «ήρθε» και πάλι στην ΕΠΟ, η οποία θέλοντας να βοηθήσει τη «μικρή λίγκα» να επιβιώσει, γνωρίζοντας τις δυσκολίες αλλά και τη χρησιμότητα της ύπαρξης της δεύτερης τη τάξει επαγγελματικής κατηγορίας, θα βάλει πλάτη προκειμένου οι διαιτητές να αποζημιώνονται και το πρωτάθλημα να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα. Το κόστος των διαιτησιών του συγκεκριμένου πρωταθλήματος ανέρχεται στις 400.000 ευρώ τη σεζόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή