Προς διάλυση η κεντρική διαχείριση

Προς διάλυση η κεντρική διαχείριση

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιος ενωπίω θα βρεθούν στις 15 Ιανουαρίου Σούπερ Λιγκ και Nova προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο επέκτασης της συμφωνίας κεντρικής πώλησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος για την αγωνιστική περίοδο 2018-19.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο δεδομένα. Το πρώτο είναι η πρόταση του συνδρομητικού καναλιού. Η Nova προσφέρει για τα δικαιώματα των 15 από τις 16 ομάδες του συνεταιρισμού (εξαιρείται ο ΠΑΟΚ, που έχει υπογράψει κατά μόνας συμβόλαιο με το ίδιο κανάλι) 30 εκατομμύρια ευρώ. Η πρόταση είναι στο επίπεδο των φετινών χρημάτων, έπειτα από το «κούρεμα» 18% που έγινε το περασμένο καλοκαίρι.

Στην ίδια πρόταση, το συνδρομητικό κανάλι τονίζει ότι το αντίτιμο των 30 εκατ. ευρώ προϋποθέτει τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα. Αν ο Παναθηναϊκός υποβιβαστεί, θα πρέπει η αξία του τιμήματος να προσδιοριστεί εκ νέου από οίκο αξιολόγησης, ενώ αν ο Παναθηναϊκός αποχωρήσει ενώ έχει αρχίσει το επόμενο πρωτάθλημα, τότε εκτός από τον επανακαθορισμό του τιμήματος θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες που προβλέπονται στο συμβόλαιο. Τέλος, ζητεί για το επόμενο πρωτάθλημα την επιστροφή των πλέι οφ, ενώ αντιθέτως δεν θέτει θέμα μείωσης του αριθμού των ομάδων από 16 σε 14, κάτι που ήταν βασικό αίτημά της στις διαπραγματεύσεις του θερμού καλοκαιριού που προηγήθηκε.

Το δεύτερο δεδομένο είναι η στάση των ΠΑΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα 30 εκατ. δεν ικανοποιούν τις ΠΑΕ του συνεταιρισμού, οι οποίες μέσω της επιτροπής που έχουν συστήσει προχώρησαν σε αντιπρόταση, η οποία ανεβάζει το αντίτιμο στα 33,5 εκατ. ευρώ. Η διαφορά των 3,5 εκατ. ευρώ «δικαιολογείται» ως εξής: 1,5 εκατομμύριο ευρώ ως «μπόνους» για τους 12 «μικρομεσαίους» και τα δύο εκατομμύρια ως «αντιστάθμισμα» της πώλησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος από τη Νοva σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Ωστόσο, όπως είπε στην «Κ» πηγή προσκείμενη στη Σούπερ Λίγκα, «η κατάσταση δυσκολεύει επειδή η Forthnet (Νοva) βρίσκεται σε διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή με διαδικασία που έχουν θεσπίσει οι πιστώτριες τράπεζες και κανείς δεν γνωρίζει αυτήν τη στιγμή ποια θα είναι η τελική της στάση». Στη λίγκα γνωρίζουν ότι αφενός μεν η Nova θέλει να εξακολουθήσει να μεταδίδει το πρωτάθλημα «για να έχει προϊόν», αφετέρου δε, θα είναι δύσκολο να βρεθεί στην αγορά καλύτερη πρόταση ακόμα κι από αυτήν των 30 εκατ. ευρώ.

Πάντως, όλο και περισσότερο συζητείται ότι σε περίπτωση ασυμφωνίας με τη Nova και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα βρεθεί άλλη πρόταση που θα καλύπτει τις ΠΑΕ ώστε να συνεχίσουν την κεντρική διαχείριση, θα υπάρξουν κρούσεις, μεμονωμένες πλέον, προς συγκεκριμένες ΠΑΕ.

Σε αυτήν την περίπτωση η κεντρική διαχείριση θα διαλυθεί και οι μικρές και λιγότερο εμπορικές ΠΑΕ θα κινδυνεύσουν με δραματική μείωση του μεγαλύτερου εσόδου τους, κάτι που ενδεχομένως δημιουργήσει κραδασμούς στους κόλπους του συνεταιρισμού των ΠΑΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή