Tα «ναρκοπέδια» του 2018 για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Tα «ναρκοπέδια» του 2018 για το ελληνικό ποδόσφαιρο

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2018 θα είναι μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο σε θεσμικό επίπεδο. Η ΕΠΟ καλείται, υπό τη νέα διοίκηση που εξελέγη τον περασμένο Αύγουστο, να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει ένας οργανισμός που αποβάλλοντας τον ενδημικό παλαιοπαραγοντισμό θα εκσυγχρονιστεί, λειτουργώντας με ισονομία και διαφάνεια.

Η διαιτησία, το πιο νευραλγικό κομμάτι του ποδοσφαίρου, καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να αποκτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία.

Οσον αφορά τη Σούπερ Λίγκα, το 2018 θα είναι μια χρονιά… «survivor». Η επιβίωσή της θα κριθεί εν πολλοίς από τη διατήρηση της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, κάτι που αποτέλεσε εφαλτήριο, το 2006, ώστε να αποσπαστεί από τις δύο μικρότερες εθνικές κατηγορίες και να γίνει μια αυτόνομη, ως προς αυτές, λίγκα.

Σε επίπεδο ποινικών δικαστηρίων, το 2018 θα είναι μια χρονιά εξελίξεων σε πολλές υποθέσεις που είτε έχουν φτάσει στο ακροατήριο είτε βρίσκονται στο στάδιο της προδικασίας.

Με άλλες λέξεις, το 2018 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί  το έτος – crash test για την επιστροφή στην κανονικότητα, όπως έχει αποκαλέσει ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης το πέρασμα από τη διορισμένη από τη FIFA διοίκηση στη νέα φυσική ηγεσία της ΕΠΟ και τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από την εκλογή της.

Η ΕΠΟ, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο του 2018, θα βρίσκεται υπό την εποπτεία της Επιτροπής Παρακολούθησης. Πρόκειται για μια ad hoc επιτροπή που αναφέρεται στις FIFA και UEFA, παρακολουθεί τις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής και των πιο σημαντικών διαρκών επιτροπών της ομοσπονδίας, καθώς και τις αποφάσεις που λαμβάνονται και αφορούν τον οικονομικό τομέα.

Υπό την εποπτεία των υπερεθνικών αρχών βρίσκεται και η διαιτησία στην οποία επικεφαλής έχει τεθεί ο Πορτογάλος Βίτορ Μέλο Περέιρα. Η πρώτη ουσιαστική και σημειολογική απόφαση ήταν η κατά 50% εκκαθάριση στον πίνακα διαιτητών της Σούπερ Λίγκας, που έγινε τον περασμένο Αύγουστο. Ηδη έχει αρχίσει η συζήτηση για την παραγωγή νέων διαιτητών αλλά και για την υιοθέτηση διαιτητικών καινοτομιών όπως είναι το video assistant referee και το σύστημα με τους έξι διαιτητές – δηλαδή τους δύο πρόσθετους βοηθούς διαιτητή που παρακολουθούν αυτά που συμβαίνουν στη μεγάλη περιοχή.

Στη Σούπερ Λίγκα η πρόκληση είναι διαφορετική και έχει να κάνει με τη βιωσιμότητά της έπειτα από όσα συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι σε σχέση με τη NOVA, τους όρους συνέχισης της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και την κοινής αποδοχής λύση που βρέθηκε την τελευταία στιγμή ώστε «ν’ αρχίσει το πρωτάθλημα».

Τα πάντα πλέον είναι ρευστά. Τηλεοπτικό συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν δεν υπάρχει, ενώ οι συζητήσεις που έχουν γίνει με τη NOVA δεν ικανοποιούν προς το παρόν τις ΠΑΕ του συνεταιρισμού. Το συνδρομητικό κανάλι δίνει 30 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, με την προϋπόθεση να είναι στο πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός και να επιστρέψουν τα πλέι οφ. Η Σούπερ Λίγκα αναμένεται να χτυπήσει κι άλλες πόρτες, όμως είναι αμφίβολο αν μπορέσει να εξασφαλίσει καλύτερη πρόταση. Ηδη, πάντως, το μέτωπο της κεντρικής διαχείρισης έχει διαρραγεί, αφού ο ΠΑΟΚ κινήθηκε μόνος του υπογράφοντας συμβόλαιο με το ίδιο συνδρομητικό κανάλι. Στο δικαστικό κομμάτι και στις πολλές ποδοσφαιρικές υποθέσεις που εκκρεμούν, τους αμέσως επόμενους μήνες αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου στο αίτημα αναίρεσης που υπέβαλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χ. Βουρλιώτης, κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο αφαίρεσε τις κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες της εκβίασης, της απάτης και επομένως της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης από τους 28 κατηγορουμένους.

Παρεμπιπτόντως, λόγω της παραπομπής σε δίκη για κακούργημα με την κατηγορία της αλλοίωσης αποτελέσματος αγώνα, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αναμένεται να αποφασίσει σχετικά με τη μεταβίβαση ή μη των μετοχών των Ευ. Μαρινάκη, Γ. Σπανού και Ι. Κομπότη. Μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους αναμένεται η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση «Κοριόπολις», που αφορά «στημένους αγώνες» της περιόδου 2008-2011, αλλά και η απόφαση του ίδιου βαθμού δικαστηρίου για την υπόθεση της «κάρτας υγείας», στο πλαίσιο της οποίας κατηγορούνται για απάτη πρώην πρόεδροι και μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή