Eπαναφορά του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων

Eπαναφορά του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνάλογα με την ιατρική του ειδικότητα, τη γεωγραφική περιοχή στην οποία ασκεί το επάγγελμά του και τον αριθμό των ασφαλισμένων που παρακολουθεί, θα τεθεί και το «πλαφόν» στην αξία των φαρμάκων αλλά και των διαγνωστικών και παρακλινικών εξετάσεων που θα επιτρέπεται να συνταγογραφεί κάθε μήνα ένας γιατρός.

Σήμερα θα συζητηθεί εκτάκτως στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την «επαναφορά» του μηνιαίου συνταγογραφικού στόχου στους γιατρούς. Στη συνέχεια θα κατατεθεί τροπολογία που θα κατοχυρώνει νομικά το πλαφόν και θα δίνει στον υπουργό Υγείας εξουσιοδότηση να υπογράψει απόφαση που θα ορίζει το πλαφόν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο ίσχυσε τους πρώτους τρεις μήνες του 2014, ωστόσο ανεστάλη προσωρινά ύστερα από απόφαση του ΣτΕ.

Οπως δήλωσε χθες ο κ. Γεωργιάδης, «σεβόμαστε το Συμβούλιο της Επικρατείας γι’ αυτό και θα προσπαθήσουμε ο νέος τρόπος εφαρμογής αυτού του μέτρου να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες που είχε εκφράσει το ΣτΕ». Η απόφαση για την άμεση επαναφορά του πλαφόν ελήφθη λόγω της εκτίναξης της φαρμακευτικής δαπάνης τον Απρίλιο. Η δαπάνη υπερέβη τον μηνιαίο στόχο των 160 εκατ. ευρώ κατά 21 εκατ. ευρώ (τον Μάρτιο η υπέρβαση ήταν 8 εκατ. ευρώ) και οι γιατροί έγραψαν ένα εκατομμύριο περισσότερες συνταγές σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η επαναφορά του πλαφόν προκάλεσε νέες αντιδράσεις από τους γιατρούς που απειλούν ξανά με προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος χαρακτηρίζει «αντιδεοντολογική και αντιεπιστημονική» τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την επαναφορά του μέτρου. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τα μέλη του σε «αγωνιστική ετοιμότητα» και ζητεί να εφαρμοστούν θεραπευτικά πρωτόκολλα στη συνταγογράφηση. Για εκτέλεση «συμβολαίου θανάτου εις βάρος του ελληνικού λαού» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βαρνάβας.

Επίσχεση εργασίας

Εν τω μεταξύ, από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, από την ερχόμενη Δευτέρα, εξετάσεις σε συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, τα οποία προκήρυξαν επίσχεση εργασίας, αντιδρώντας στην εφαρμογή clawback για το 2014. Χθες ο κ. Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Αντ. Μπέζας έδωσαν εντολή στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών να θέσουν σε ετοιμότητα τα διαγνωστικά εργαστήρια των μονάδων υγείας του ΠΕΔΥ, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι. «Ο ΕΟΠΥΥ ως ο εκπρόσωπος 10 εκατ. ασφαλισμένων, προσφέρει μία σύμβαση με τους όρους που συμφέρουν τον ΕΟΠΥΥ και τη δημόσια Υγεία. Οποιος νομίζει ότι μπορεί να ακολουθήσει αυτούς τους όρους είναι ευπρόσδεκτος. Οποιος νομίζει ότι δεν μπορεί, προχωρά στην ελεύθερη αγορά», είπε ο υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT