Ιός Δυτικού Νείλου: «Καμπανάκι» για τα κουνούπια

Ιός Δυτικού Νείλου: «Καμπανάκι» για τα κουνούπια

Ο ιός του Δυτικού Νείλου ενδέχεται να εμφανιστεί νωρίτερα το φετινό καλοκαίρι

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το ενδεχόμενο πρώιμης έναρξης της περιόδου κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου, ως αποτέλεσμα του φετινού ζεστού χειμώνα, προειδοποιούν οι ειδικοί επιστήμονες. Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπενθυμίζει την ανάγκη λήψης μέτρων προφύλαξης από τα κουνούπια για τη μείωση του κινδύνου λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος, όπως αναφέρει, αναμένεται να επανακυκλοφορήσει και το φετινό καλοκαίρι.

Αν και περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφονται στην Ευρώπη συνήθως από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο, ήδη για τη φετινή περίοδο έχει αναφερθεί στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κρούσμα της νόσου από την Ισπανία με συμπτώματα που ξεκίνησαν εντός του Μαρτίου. Οπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ΕCDC, το γεγονός ότι εντοπίστηκε εγχώριο κρούσμα τόσο νωρίς είναι ασυνήθιστο αλλά όχι μη αναμενόμενο, με δεδομένο τον ιδιαίτερα ήπιο καιρό που επικράτησε στα τέλη του χειμώνα. Στην Ελλάδα, όπου από το 2010 εμφανίζονται κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σχεδόν κάθε χρόνο, η κυκλοφορία του ιού καταγράφεται συνήθως από τα τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου έως και τον Οκτώβριο. Την περυσινή περίοδο, οπότε συνολικά δηλώθηκαν 163 εγχώρια κρούσματα και 23 θάνατοι, το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό ανέφερε έναρξη συμπτωμάτων στις 5 Ιουλίου 2023 και το τελευταίο στις 6 Οκτωβρίου 2023.

Αν και οι λοιμώξεις καταγράφονται από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο, ο ήπιος χειμώνας μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα κοινών κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Στην πλειονότητά τους τα άτομα που μολύνονται δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγοι (λιγότερο από το 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Κατά την περυσινή περίοδο, καταγράφηκαν ανθρώπινα κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε περιφερειακές ενότητες τις οποίες και στο παρελθόν είχε «επισκεφθεί» ο ιός, σε Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ηπειρο, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο, αλλά και σε νέες περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα σε Ιωάννινα και Καστοριά. Σε επίπεδο περιφέρειας, οι μεγαλύτερες περιπτώσεις καταγράφηκαν σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία (6,7 και 3,1 περιστατικά με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα ανά 100.000 πληθυσμού αντίστοιχα). Ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια και καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Για την περίοδο 2024, θα υλοποιήσει διευρυμένο πρόγραμμα ενισχυμένης εντομολογικής επιτήρησης, μέσω της ανάπτυξης ενός δικτύου συνεργασίας με φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, τον Οργανισμό ΕΛΓΟ Δήμητρα, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Δημοκρίτειο και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT