165.884 νέοι συνταξιούχοι το α΄ 4μηνο στο ΙΚΑ, αύξηση δαπανών κατά 8,15 εκατ.

165.884 νέοι συνταξιούχοι το α΄ 4μηνο στο ΙΚΑ, αύξηση δαπανών κατά 8,15 εκατ.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανασφάλεια για το τι μέλλει γενέσθαι στο συνταξιοδοτικό από την 1.1.2015 αλλά κυρίως η μείωση της απασχόλησης, οι απολύσεις και η κρίση οδηγούν σε υπέρμετρα υψηλή αύξηση των συνταξιούχων του ΙΚΑ. Μια νέα εκτίναξη του αριθμού των συνταξιούχων παρατηρήθηκε το τελευταίο τετράμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ηλεκτρονικού συστήματος ΗΛΙΟΣ από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο προστέθηκαν 165.884 νέοι συνταξιούχοι, με αποτέλεσμα οι δαπάνες του ΙΚΑ να αυξηθούν μέσα στο τετράμηνο κατά 8,15 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αφορά την κύρια σύνταξη και σημειώνεται παρά τις μειώσεις που προηγήθηκαν μετά τις απογραφές των ασφαλιστικών Ταμείων. Πρακτικά την ώρα που το ΙΚΑ συνεχίζει να χάνει πόρους από την ανεργία και τα προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων επιβαρύνεται και με τη χορήγηση παροχών για 33.176 νέους συνταξιούχους κάθε μήνα. Η αύξηση των συνταξιούχων του ΙΚΑ στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση στο σύνολο των συνταξιούχων (+9.710). Αυτό το στοιχείο δεν αναδεικνύει μόνο τις μεγάλες πιέσεις που δέχεται ο ιδιωτικός τομέας αλλά και τις μεγαλύτερες δυσκολίες που έχουν ενδεχομένως ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και επιστήμονες ως προς τη θεμελίωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.

Το κύμα συνταξιοδότησης αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και το φθινόπωρο, οπότε αναμένεται νέο σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στα ασφαλιστικά Ταμεία. Ηδη, στον δημόσιο τομέα οι υπάλληλοι που έχουν θεμελιώσει προϋποθέσεις ακόμη και για μειωμένη σύνταξη είναι πολύ κοντά στην έξοδο, αλλά συναρτούν την υποβολή της δεύτερης αίτησής τους από το αποτέλεσμα των εκλογών καθώς κι από το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή