Εκτός ελέγχου και πάλι εξετάσεις και δαπάνες

Εκτός ελέγχου και πάλι εξετάσεις και δαπάνες

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υπέρβαση 50% από τον μηνιαίο στόχο δαπανών του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις «έτρεξαν» οι τρεις πρώτοι μήνες του 2014, καθώς, παρά τις προειδοποιήσεις των υπευθύνων του Οργανισμού και του υπουργείου Υγείας, οι γιατροί συνέχισαν και εφέτος να γράφουν… ανεξέλεγκτο αριθμό εξετάσεων σε ασφαλισμένους. Με αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο Υγείας θέτει όριο στη συνταγογράφηση εξετάσεων μέσω κατευθυντηρίων οδηγιών που θα πρέπει να ακολουθούν οι γιατροί, καθώς και μηνιαίο «πλαφόν» στο κόστος των εξετάσεων που εκτελούν τα διαγνωστικά κέντρα και οι «κλινικοεργαστηριακοί» γιατροί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, το πρώτο τρίμηνο του 2014 εκτελέστηκαν διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις συνολικής δαπάνης 164,5 εκατομμυρίων ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για όλο το έτος έχει οριστεί για τις συγκεκριμένες εξετάσεις στα 328 εκατομμύρια ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Εάν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός των εξετάσεων τόσο στη συνταγογράφηση των παραπεμπτικών όσο και στην εκτέλεσή τους, το σχετικό κονδύλι θα εξαντληθεί στα μέσα του 2014.

Βασική αιτία είναι η υπερβολική συνταγογράφηση εξετάσεων, ο αριθμός των οποίων ξεπερνάει τα δέκα εκατομμύρια κάθε μήνα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, τον περασμένο Ιανουάριο διενεργήθηκαν 10.131.746 διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα στον ιδιωτικό τομέα (9.204.260) και οι υπόλοιπες στα δημόσια νοσοκομεία. Τον Φεβρουάριο ο αριθμός αυτός μειώθηκε ελάχιστα, στα 10.072.834 εξετάσεις (9.888.625 σε διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια και σε ιδιωτικά νοσοκομεία), για να αυξηθεί ξανά τον Μάρτιο στα 10.479.615 εξετάσεις (9.649.430 στον ιδιωτικό τομέα). Το κόστος μόνο για τις διαγνωστικές και τις εργαστηριακές εξετάσεις έφτασε τον Ιανουάριο τα 52,9 εκατομμύρια ευρώ (στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι φυσιοθεραπείες και οι αιμοδιαλύσεις σε νεφροπαθείς), τον Φεβρουάριο τα 56 εκατομμύρια ευρώ και τον Μάρτιο τα 55,5 εκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας που έβλεπαν για άλλη μία φορά «εκτροχιασμό» των δαπανών. Σημειώνεται ότι πέρυσι εκτελέσθηκαν για τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα να «κουρευτεί» μέσω του clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής από τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα όσων ποσών υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ) περίπου το 40%-50% του ποσού αυτού.

Η κλήση προς «απολογία» από τον ΕΟΠΥΥ όσων γιατρών βρέθηκαν να έχουν γράψει υπερβολικά υψηλό αριθμό εξετάσεων (υψηλότερο κατά πολύ από τον μέσο όρο των συναδέλφων τους της ίδιας ειδικότητας) δημιούργησε σοβαρές αντιδράσεις από τα συλλογικά όργανα των γιατρών και τελικά δεν «έκοψε» τη ροή της συνταγογράφησης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο Υγείας προχωράει στην εφαρμογή κατευθυντηρίων οδηγιών στη συνταγογράφηση για τις εξετάσεις αυτές, ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς, τα συμπτώματα κ.ά. Οπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, οι οδηγίες αυτές θα ενσωματωθούν στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.) ώστε να γνωρίζει και το διαγνωστικό κέντρο σε ποια παραπεμπτικά έχει τηρηθεί η διαδικασία (και άρα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ) και σε ποια όχι.

Επιπλέον, στη νέα σύμβαση που θα κληθούν σύντομα να υπογράψουν οι υπεύθυνοι των διαγνωστικών κέντρων θα περιλαμβάνεται και η εφαρμογή μηνιαίου «ευέλικτου» πλαφόν στο κόστος των εξετάσεων που εκτελούν τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, όσοι πάροχοι ξεπερνούν το πλαφόν τις τρεις πρώτες εβδομάδες του μήνα θα έχουν τη δυνατότητα να μην εκτελούν τις εξετάσεις επί πιστώσει, που σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος θα πρέπει να αναζητήσει άλλον πάροχο, ο οποίος δεν θα έχει ξεπεράσει το σχετικό όριο. Για τις παρεμβάσεις αυτές υπήρξε συμφωνία και με τους εκπροσώπους των παρόχων στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ύστερα από τρεις ημέρες «επίσχεσης υπηρεσιών» σε ασφαλισμένους.

30 νέες άδειες για αξονικούς τομογράφους

Σε δεκαπέντε ημέρες αναμένεται να είναι έτοιμες οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων που θα ενταχθούν στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.). Αυτό ανέφερε στην «Κ» ο κ. Μιχάλης Βλασταράκος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, μετά και την πρόσφατη διαπραγμάτευση του Συλλόγου και των εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Τονίζεται ότι η «απουσία» αυτών των οδηγιών και των διαγνωστικών πρωτοκόλλων οδήγησε την Ελλάδα να είναι από τις χώρες του ΟΟΣΑ όπου διενεργούνται υπερβολικά πολλές αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες («πρωταθλήτρια» το 2009 με 320,4 και 97,9 ανά 1.000 κατοίκους αντίστοιχα), αλλά και ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός αξονικών και μαγνητικών τομογράφων: 26,1 μαγνητικοί τομογράφοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 13,3 ανά εκατ. πληθυσμού και 35,4 αξονικοί ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 23,2 ανά εκατ. πληθυσμού. Και ο αριθμός τους στην Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνεται μετά την πρόσφατη άρση των πληθυσμιακών κριτηρίων για τη χορήγηση άδειας σκοπιμότητας για την εγκατάσταση και τη λειτουργία αυτών των μηχανημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, το 2014 έχουν ήδη εγκριθεί 30 σχετικές άδειες από την αρμόδια επιτροπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT