Θριαμβευτική στέψη της Μακάμπι

Θριαμβευτική στέψη της Μακάμπι

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «εκδίκηση» των αουτσάιντερ απέναντι στα φαβορί των ευρωπαϊκών φάιναλ φορ είχε κυανοκίτρινο χρώμα, χθες το βράδυ στο «Φόρουμ» του Μιλάνου, και η Μακάμπι Τελ Αβίβ του Σοφοκλή Σχορτσανίτη, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά απέναντι στη Ρεάλ Mαδρίτης, την Μπαρτσελόνα και την ΤΣΣΚΑ, κατέκτησε με τον δικαιότερο τρόπο τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Στον τελικό που κρίθηκε στην παράταση, η ομάδα του λαού νίκησε με 98-86 (καν. διάρκεια 73-73) τη Ρεάλ του Γιάννη Μπουρούση και έφτασε τα 6 τρόπαια (μαζί με Παναθηναϊκό και ΤΣΣΚΑ). Του χρόνου, στη Μαδρίτη, όπου θα φιλοξενηθεί το επόμενο φάιναλ φορ, θα συμπληρωθούν 20 χρόνια από τον τελευταίο τίτλο της υπερφίαλης Ρεάλ, η οποία απέτυχε στον δεύτερο συνεχόμενο τελικό της.

Η επιστροφή της Μακάμπι στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ άρχισε από τον ημιτελικό και τη μεγάλη ανατροπή που πέτυχε κόντρα στην ΤΣΣΚΑ (67-68), γιατί η πρωταθλήτρια Ισραήλ έπαιξε με ασίγαστο πάθος και ο τεχνικός της, Ντέιβιντ Μπλατ, δικαίωσε τον χαρακτηρισμό της «αλεπούς των πάγκων».

Η Μακάμπι ήταν ξανά έτοιμη, όπως και απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, ενώ αλλάζοντας τη συνήθη τακτική της, έλεγξε τον ρυθμό από την άμυνά της, διατήρησε το σκορ στα δικά της επιθετικά στάνταρ και είχε κολοσσό του θριάμβου της τον βραχύσωμο Τάιρις Ράις. Ο πρώην παίκτης του Πανιωνίου πέτυχε 26 πόντους, εκ των οποίων οι 12 σημειώθηκαν στην παράταση και ενώ η Ρεάλ θα μπορούσε να ηττηθεί και στην κανονική διάρκεια, αν ο ίδιος παίκτης δεν αστοχούσε σε αμαρκάριστο τρίποντο. Η Ρεάλ, που συνέτριψε στον ημιτελικό την Μπαρτσελόνα (100-62), έδειξε «προσγειωμένη», όμως ο προπονητής της Πάμπλο Λάσο φέρει τεράστιες ευθύνες, κυρίως λόγω της αδικαιολόγητης, φαινομενικά, απόφασής του να αφήσει στον πάγκο τον «εγκέφαλο» του παιχνιδιού της Ρεάλ και πολυτιμότερο παίκτη της Ευρωλίγκας, Σέρχιο Ροντρίγκεθ, στο μεγαλύτερο διάστημα του τελικού (21 λεπτά συμμετοχής).

ΡΕΑΛ: Φερνάντεθ 15 (3), Ρέγιες 12, Ντίεθ, Μίροτιτς 12 (1), Ροντρίγκεθ 21 (5), Κάρολ 5 (1), Ντάρντεν 7 (1), Γιουλ, Μπουρούσης 12, Σλότερ 2, Μεζρί.

ΜΑΚΑΜΠΙ: Ράις 26 (3), Σμιθ 15 (3), Χίκμαν 18 (1), Ινγκλς, Τάιους 12, Πνίνι, Οχαγιόν 4, Μπλου 14 (2), Σχορτσανίτης 9.

• Η Μπαρτσελόνα κατέκτησε την τρίτη θέση του φάιναλ φορ νικώντας (93-78) την ΤΣΣΚΑ στον μικρό τελικό. Ο Ετορε Μεσίνα ανακοίνωσε την παραίτησή του από τον πάγκο, ύστερα από τα δύο χρόνια της δεύτερης θητείας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT