Συγγραφείς αντιδρούν για τα μέτρα στις βρετανικές φυλακές

Συγγραφείς αντιδρούν για τα μέτρα στις βρετανικές φυλακές

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΕΤΑΝΙΑ. «Τα βιβλία αποτελούν στήριγμα πίσω από τα κάγκελα, έναν τρόπο για τους κρατουμένους να φροντίσουν το μυαλό τους και να γεμίσουν τις πολλές ώρες που περνούν κλειδωμένοι στα κελιά. Σε ένα περιβάλλον χωρίς πρόσβαση στο Ιντερνετ και περιορισμένες εγκαταστάσεις βιβλιοθηκών, τα βιβλία γίνονται ακόμα πιο σημαντικά». Αυτά αναφέρονται σε επιστολή προς τον Βρετανό υπουργό Δικαιοσύνης την οποία υπογράφουν περισσότεροι από ογδόντα συγγραφείς και ποιητές από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσά τους ονόματα όπως ο Ιαν Μακγίουαν, η Κάρολ Αν Ντάφι, ο Φίλιπ Πούλμαν και ο Ιρβιν Γουέλς, ενώ αιτία της δήλωσης-διαμαρτυρίας είναι η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Κρις Γκρέιλινγκ, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στους κρατουμένους των βρετανικών φυλακών να λαμβάνουν μικρά δέματα -συμπεριλαμβανομένων και των βιβλίων- από τους συγγενείς τους.

Ο κ. Γκρέιλινγκ, υπερασπιζόμενος τον νέο νόμο, δήλωσε πως σκοπός είναι «να εμποδίσουμε παράνομα αντικείμενα, όπως ναρκωτικά, εξτρεμιστικό υλικό, κινητά τηλέφωνα, κάρτες sim και πορνογραφία, να μπουν στις φυλακές μας». Ωστόσο η ουσία παραμένει και αφορά την απαγόρευση σχετικά με τα βιβλία, γεγονός που έχει προκαλέσει πάρα πολλές αντιδράσεις και ζωηρότατη αντιπαράθεση στο Νησί. Η κίνηση του υπουργού φυσικά καταδικάστηκε από το κόμμα των Εργατικών, οι οποίοι κάνουν λόγο για στέρηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από την άλλη, ο υπουργός υποστηρίζει ότι οι κρατούμενοι δεν στερούνται καθόλου τα βιβλία καθώς μπορούν να τα προμηθεύονται κανονικά από τις βιβλιοθήκες των φυλακών όπως και να τα αγοράζουν -προσοχή- μόνο από τους εξουσιοδοτημένους παρόχους (δηλαδή το Amazon). Κάτι τέτοιο βέβαια προϋποθέτει άρτια εξοπλισμένες βιβλιοθήκες (ακόμα και αυτές πάντως είναι αδύνατο να περιέχουν κάθε τίτλο) καθώς και εύκολη πρόσβαση, πράγματα κάθε άλλο παρά δεδομένα σύμφωνα με μαρτυρίες σωφρονιστικών υπαλλήλων, αρμόδιων οργανώσεων αλλά και των ίδιων των κρατουμένων.

Φυσικά δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση σχετικά με τη σημασία των βιβλίων για έναν έγκλειστο φυλακής. Πέραν της μορφωτικής και βαθιάς σωφρονιστικής αξίας που αυτά μπορούν να προσφέρουν, υπάρχει και το πιο «πεζό» αλλά εξίσου σημαντικό σε επίπεδο ψυχικής υγείας, «γέμισμα» του χρόνου. Βεβαιωμένα στοιχεία αναφέρουν πως οι τρόφιμοι περνούν πάνω από 20 ώρες τη μέρα στα κελιά τους, ενώ τα Σαββατοκύριακα παραμένουν εκεί μόνιμα. Πώς περνούν άραγε αυτές οι ατελείωτες ώρες;

Στην αριστουργηματική ταινία «The Shawshank Redemption» του Φρανκ Ντάραμποντ, ο έγκλειστος Αντι Ντουφρέιν ξεκινά ολόκληρη εκστρατεία προκειμένου να δημιουργήσει από το μηδέν μια βιβλιοθήκη στη φυλακή. Η προσπάθειά του τελικά πετυχαίνει και τα βιβλία αποδεικνύονται σε πολλές περιπτώσεις ευεργετικά για την εξέλιξη των κρατουμένων. Δυστυχώς φαίνεται πως ο κ. Γκρέιλινγκ δεν είναι και τόσο σινεφίλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή