«Επιδοτούμε μέχρι και κομμωτήρια αρκεί να είναι σε νησί»

«Επιδοτούμε μέχρι και κομμωτήρια αρκεί να είναι σε νησί»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέματα ποιότητας ζωής πέρα από την κρίση αναδεικνύουν πολλοί υποψήφιοι των δημοτικών εκλογών αλλά και των ευρωεκλογών. «Πριν από 30 χρόνια, στις δύο πιο φιλικές για το ποδήλατο πόλεις, την Κοπεγχάγη και το Αμστερνταμ, οι κάτοικοι διαδήλωναν εναντίον του», αναφέρει ο κ. Σπύρος Παπαγεωργίου, υποψήφιος με τον συνδυασμό του Γ. Καμίνη. «Το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου πανευρωπαϊκά είναι 7,5% και συμβάλλει σε εξοικονόμηση κρατικών πόρων ύψους 250 δισ.», εξηγεί ο 49χρονος ποδηλάτης, εκδότης του περιοδικού mbike. «Το ποσό προκύπτει από την εξοικονόμηση καυσίμων, τη μείωση της κίνησης, τη μακροπρόθεσμη βελτίωση της υγείας των ποδηλατών». Επιπλέον οφέλη μπορούν να προκύψουν εμμέσως και από την τουριστική «αξιοποίηση» του ποδηλάτου, «το 2011 ο τζίρος των ταξιδιών με ποδήλατο έφτασε τα 45 δισ. ευρώ».

Ετερο ακανθώδες θέμα για την πρωτεύουσα είναι τα αδέσποτα. «Εχει σοβαρές ευθύνες η νυν δημαρχία για την κατάσταση που επικρατεί στο δημοτικό καταφύγιο αδεσπότων», αναφέρει από την πλευρά της η πολιτική επιστήμων και επί πέντε χρόνια εθελόντρια σε φιλοζωικό σωματείο, κ. Σοφία Μανδηλαρά, υποψήφια με τον συνδυασμό του Γ. Σακελλαρίδη. «Συχνά παραλείπεται ακόμα και η στείρωση». Επίσημη καταγραφή των αδεσπότων δεν έχει γίνει, «υπολογίζονται όμως σε 12.000 ζώα συντροφιάς». Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν αποτελεσματικοί και οικονομικοί τρόποι αντιμετώπισης «ιατρική εξέταση, κατά περίπτωση εμβολιασμός ή στείρωση, ορθή λειτουργία δημοτικών χώρων φιλοξενίας, ίδρυση και στελέχωση Δημοτικής Κτηνιατρικής Κλινικής». Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί, όμως, η καλλιέργεια φιλοζωικής παιδείας, «ο αριθμός των αδεσπότων ανατροφοδοτείται μεταξύ άλλων από τις εγκαταλείψεις ζώων».

«Ακόμα και αν ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση, πώς θα επιβιώσουμε αν έχουμε στερηθεί των ιχθυοαποθεμάτων μας;». Αυτόν τον προβληματισμό θέτει η 35χρονη υδροβιολόγος και επικεφαλής του «Αρχιπελάγους», κ. Αναστασία Μήλιου, που πολιτεύεται με το «Ποτάμι». «Διαπιστώνω καθημερινά την τάση μας για τυφλή απορρόφηση κονδυλίων», σημειώνει, «με χρήματα από το ίδιο πρόγραμμα, που οι Σκανδιναβοί αξιοποιούν σε εργαλεία αειφόρου αλιείας, στην Ελλάδα επιδοτούμε μέχρι και άνοιγμα… κομμωτηρίου – αρκεί να είναι σε νησί». Η κ. Μήλιου, που εργάζεται εδώ και 14 χρόνια στο Αιγαίο, κάνει λόγο για καθημερινές παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας περί αλιείας.

Μια νέα κουλτούρα στην αντιμετώπιση της αναπηρίας προσδοκεί να φέρει με μια ενδεχόμενη εκλογή του με τους Πρασίνους ο 29χρονος Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ψυχίατρος στο «Αττικόν». «Είναι καιρός να απομακρυνθούμε από την επιδοματικού τύπου πολιτική έναντι της αναπηρίας και να θέσουμε τις βάσεις για την ανεξάρτητη διαβίωση ανθρώπων που εμπίπτουν σε όλο το φάσμα της αναπηρίας, ώστε με τη συμβολή ενός προσωπικού βοηθού να είναι ενεργοί πολίτες και να απολαμβάνουν ίσων δικαιωμάτων στην εργασία και τις σχέσεις», εξηγεί ο κ. Κυμπουρόπουλος, που κινείται με αμαξίδιο. «Η Ευρώπη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς δεν επιχορηγεί πλέον τη σύσταση ιδρυμάτων παλαιού τύπου. Ωστόσο, χρειάζεται ο πολιτικός που αυτό που θεσμοθετείται στις Βρυξέλλες θα το μεταφέρει ορθώς στην Αθήνα, ώστε να εφαρμοστεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή