Στοπ στα βεγγαλικά της Ανάστασης από την ΕΛ.ΑΣ.

Στοπ στα βεγγαλικά της Ανάστασης από την ΕΛ.ΑΣ.

Το διάστημα 16-29/4 διενεργήθηκαν 8.996 έλεγχοι, συνελήφθησαν 61 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν 28.112 πυροτεχνικά είδη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περυσινοί εορτασμοί του Πάσχα χαράχθηκαν ανεξίτηλα στη μνήμη τριών παιδιών, ενός 14χρονου αγοριού από το Αγκίστρι, ενός 13χρονου από τη Σύμη και ενός 7χρονου κοριτσιού από τη Ρόδο. Διακομίσθηκαν εσπευσμένα στο Παίδων «Αγία Σοφία» έπειτα από σοβαρούς τραυματισμούς από το αναστάσιμο έθιμο της ρίψης κροτίδων και βεγγαλικών. Προκειμένου φέτος να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά, η Ελληνική Αστυνομία τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει επιδοθεί σε εντατικούς ελέγχους για να καταπολεμήσει τη διακίνηση και τη χρήση παράνομων κροτίδων, βεγγαλικών και άλλων ειδών πυροτεχνημάτων. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι από τις 16 έως και τις 29 Απριλίου διενεργήθηκαν 8.996 έλεγχοι, συνελήφθησαν 61 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν 28.112 πυροτεχνικά είδη και βεβαιώθηκαν 30 παραβάσεις. Εως τώρα οι κατασχέσεις και οι συλλήψεις έλαβαν χώρα πρωτίστως στην Αττική και δευτερευόντως στην περιφέρεια (Ζάκυνθο και Χίο), ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα.

Η νομοθεσία

Σε σχετική ανακοίνωση η Ελληνική Αστυνομία επισημαίνει ότι η καύση βεγγαλικών, βάσει νομοθεσίας, απαγορεύεται την περίοδο του Πάσχα. Επιπλέον, για την κατασκευή, την εμπορία, την αγορά, την κατοχή και τη χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης και γενικά κάθε είδος εκτόξευσης απαιτείται άδεια. Η ΕΛ.ΑΣ. συνιστά στους ενηλίκους να αποτρέπουν τα παιδιά από το εν λόγω «έθιμο» και να μην τους επιτρέπουν καν να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των εν λόγω ειδών, «διότι ουδείς μπορεί να τους εγγυηθεί ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα».

«Εκατοντάδες παιδιά έχουν τραυματιστεί από βεγγαλικά και δυναμιτάκια», υπενθυμίζει η κ. Ειρήνη Σταύρου, υπεύθυνη του προγράμματος «Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων», του σωματείου «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος». Οι επιπτώσεις από μια απερισκεψία σε μικρή ηλικία δεν αποκλείεται να συνοδεύουν τα θύματα σε όλη τους τη ζωή, δεδομένου ότι οι ακρωτηριασμοί –και τα εγκαύματα– είναι επώδυνοι, ψυχοφθόροι και συχνά οδηγούν σε περιθωριοποίηση – ειδικά σε μικρές κοινωνίες.

Κανόνες ορθής χρήσης

Το σωματείο απαριθμεί τους βασικούς κανόνες ορθής χρήσης βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων για όσους, παρά τις νουθεσίες, εμμένουν να τηρούν αυτό το «έθιμο». «Δεν κατασκευάζουμε μόνοι μας πυροτεχνήματα, αγοράζουμε μόνο εγκεκριμένα βεγγαλικά και ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης τους», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου. «Δεν χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα ανάμεσα σε πολύ κόσμο, ώστε να μην τραυματίσουμε κάποιον άθελά μας, ούτε χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα κοντά σε ξερά χόρτα, ώστε να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά». Σχετικά με τα δυναμιτάκια, «δεν τα μεταφέρουμε στην τσέπη μας, διότι με την τριβή είναι πιθανό να ανάψουν και να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα, ούτε τα πετάμε σε άλλους».

Οσον αφορά τα βεγγαλικά, «προσέχουμε να μην ανάβουμε βεγγαλικά κοντά στο πρόσωπό μας και στα μαλλιά μας ή κοντά σε εύφλεκτα υλικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή