Κ. Α. Νούζμαν: «Το 2016 αλλάζει η Βραζιλία»

Κ. Α. Νούζμαν: «Το 2016 αλλάζει η Βραζιλία»

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν ένα πολυκύμαντο ταξίδι με προορισμό που θα κάνει υπερήφανη τη Βραζιλία, αντιμετωπίζει ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, Κάρλος Αρθουρ Νούζμαν, τη διοργάνωση του 2016. Ενα ταξίδι που, όπως παραδέχεται στην «Κ», στην πρώτη του συνέντευξη παγκοσμίως γι’ αυτή τη χρονιά, κρύβει τις δικές του παγίδες. Ο «ηνίοχος» του βραζιλιάνικου ολυμπιακού άρματος επέλεξε την «Κ» για να δώσει την απάντησή του στις επικρίσεις περί καθυστερήσεων που δέχονται από διάφορες πλευρές οι διοργανωτές. Ο Βραζιλιάνος παράγοντας παραδέχεται ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, αλλά εμφανίζεται σίγουρος ότι όλα θα γίνουν εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού. Αποφεύγει να σχολιάσει την κριτική της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και ως παλαιός ηγέτης ομαδικού αθλήματος (βόλεϊ) καλεί τους «αθανάτους» σε… ομαδικό παιχνίδι.

Ο 72χρονος δικηγόρος, ένας από τους κορυφαίους Βραζιλιάνους βολεϊμπολίστες και πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας της χώρας, μυήθηκε στο ολυμπιακό πνεύμα στη διοργάνωση του 1964 και ονειρεύτηκε να φέρει μία ημέρα στην πατρίδα του τη σημαία με τους πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους. «Το να διοργανώσουμε τους Αγώνες στη Βραζιλία ήταν φιλοδοξία που είχα πολύ καιρό. Η ΔΟΕ μάς έδωσε την ευκαιρία να δείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε κι εμείς την αρπάξαμε».

– Αισθάνεστε ότι έχετε την πλήρη στήριξη της ΔΟΕ ή θα επιθυμούσατε κάτι περισσότερο;

– Η ΔΟΕ παίζει σημαντικό ρόλο στο να μας βοηθά με την εξειδικευμένη γνώση της και την πείρα της, και το δεχόμαστε με χαρά. Επιτυγχάνουμε πρόοδο μαζί, σε πνεύμα συνεργασίας. Η ομαδική δουλειά είναι ο καλύτερος και ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε αυτή την πρόοδο.

Τους τελευταίους μήνες η αρνητική δημοσιότητα που έχει δεχθεί το Ρίο, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται, θυμίζει… «Αθήνα 2004». Ο άνθρωπος που έφερε τους Αγώνες για πρώτη φορά στη Νότια Αμερική στέκεται μόνο στην καλοπροαίρετη κριτική: «Η εποικοδομητική κριτική μάς βοηθά να βελτιωθούμε. Ακούσαμε προσεκτικά τις πρόσφατες ανησυχίες των διεθνών ομοσπονδιών. Μαζί με τους συνεργάτες μας στην κυβέρνηση βρίσκουμε, ήδη, λύσεις στα ζητήματα. Καθώς εισερχόμαστε σε κρίσιμη φάση της διαδρομής μας, γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο και δεν μένουμε ακίνητοι. Θα προσφέρουμε Αγώνες που θα μας κάνουν υπερήφανους, εντός των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμών».

– Η εμπειρία της «Αθήνας 2004» σάς ήταν χρήσιμη αναφορικά με τον προϋπολογισμό σας;

– Η διαφάνεια αποτελεί θέμα-κλειδί στο έργο μας και έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά με τους συνεργάτες μας στην κυβέρνηση ώστε να εξασφαλίσουμε ισχυρούς και διαφανείς προϋπολογισμούς. Είναι σημαντικό να καταστήσουμε σαφή τον διαχωρισμό μεταξύ του προϋπολογισμού της Οργανωτικής Επιτροπής, που βασίζεται εξ ολοκλήρου σε ιδιωτικούς πόρους, και του προϋπολογισμού περί υποδομών, κληρονομιάς και εγκαταστάσεων της κυβέρνησης, που αφορούν στη μακροπρόθεσμη βελτίωση της πόλης προς όφελος των κατοίκων της και περιλαμβάνουν τόσο ιδιωτικούς όσο και κρατικούς πόρους.

Το επικείμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, σύμφωνα με τον κ. Νούζμαν, θα ωφελήσει πολύ την προετοιμασία του Ρίο, καθώς ορισμένα από τα γήπεδα και οι υποδομές θα είναι έτοιμα δύο χρόνια πριν από τους Αγώνες, αλλά παραδέχεται ότι ούτε οι μισές εγκαταστάσεις δεν είναι έτοιμες: «Πέρυσι τον Σεπτέμβριο οριστικοποιήσαμε το γενικό σχέδιο για τις εγκαταστάσεις. Τώρα οικοδομούνται τα κτίρια στο Ολυμπιακό Πάρκο και Χωριό στην Μπάρα. Σήμερα το 38% των μόνιμων εγκαταστάσεων είναι επιχειρησιακά έτοιμο να υποδεχθεί τους Αγώνες».

– Η Αθήνα έμεινε με αρκετές υποδομές δίχως μεταολυμπιακή χρήση. Πόσες προσωρινές κατασκευές θα χρησιμοποιήσει το Ρίο;

– Οι διοργανωτές έχουν δεσμευτεί να μην αφήσουν άχρηστα οικοδομήματα. Θα υπάρξουν και προσωρινές κατασκευές. Βρισκόμαστε στην ευτυχή θέση να έχουμε σχεδόν τις μισές από τις εγκαταστάσεις μας από τη διοργάνωση των Παναμερικανικών Αγώνων του 2007. Το γήπεδο χάντμπολ στο Ολυμπιακό Πάρκο της Μπάρα θα είναι προσωρινή εγκατάσταση που θα μετατραπεί σε τέσσερα σχολεία με χώρο για 2.000 μαθητές, κάτι πρωτοφανές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τον Αύγουστο του 2014 το Ρίο θα φιλοξενήσει την πρώτη δοκιμαστική διοργάνωση. Τετρακόσιοι ιστιοπλόοι θα χαράξουν ρότα στα νερά που βρίσκονται μπροστά από το διάσημο βουνό Πάο ντε Ασούκαρ (φραντζόλα από ζάχαρη). Η εμπειρία, όμως, όσων επισκέφθηκαν αυτά τα νερά μόνο… γλυκιά δεν ήταν.

– Πόσο έχει προχωρήσει ο καθαρισμός των υδάτων για τις ιστιοπλοϊκές διοργανώσεις;

– Η υγεία των αθλητών αποτελεί την κορυφαία μας προτεραιότητα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο καθαρισμός του κόλπου Γκουαναμπάρα αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

Ο Κάρλος Αρθουρ Νούζμαν πιστεύει ότι η διοργάνωση θα αναβαθμίσει τη χώρα του. «Οι Αγώνες αποτελούν σημαντικό καταλύτη για την επιτάχυνση της βιώσιμης μεταμόρφωσης της Βραζιλίας. Πολλά έργα από μακέτα, όπως μεταφορές, αστική ανάπλαση κ.λπ., θα γίνουν πραγματικότητα», τονίζει.

Φυσικά, από τη διοργάνωση του Ρίο δεν θα απουσιάσει το «βραζιλιάνικο ταμπεραμέντο». Αυτό, ο Βραζιλιάνος «αθάνατος» πιστεύει ότι… θα κάνει τη διαφορά και θα δημιουργήσει ατμόσφαιρα φιέστας.

Η γιορτή στη χώρα της σάμπας θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη εάν διακριθούν οι Βραζιλιάνοι αθλητές. Ο κ. Νούζμαν θεωρεί ότι μπορούν να βρεθούν στην πρώτη δεκάδα του πίνακα των μεταλλίων, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν, με καλύτερη επίδοση τη 16η θέση στην Αθήνα.

Η Ελλάδα, όπως λέει στην «Κ» ο ίδιος, θα έχει ιδιαίτερη θέση και στη διοργάνωση του 2016. «Σεβόμαστε και απολαμβάνουμε την ιστορική σημασία του ρόλου της Ελλάδας στο Ολυμπιακό Κίνημα. Θα αποτελεί ιδιαίτερη στιγμή όταν θα δούμε τη σημαία σας να κυματίζει πλάι σε αυτές της Βραζιλίας και των Ολυμπιακών Αγώνων, κατά την τελετή έναρξης στο στάδιο Μαρακανά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή