Τα τσουχτερά πρόστιμα μείωσαν την αδήλωτη εργασία το α΄ 4μηνο

Τα τσουχτερά πρόστιμα μείωσαν την αδήλωτη εργασία το α΄ 4μηνο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα υψηλότερα πρόστιμα που θεσπίστηκαν για την ανασφάλιστη εργασία σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση των ημερομισθίων και των μισθών, καθώς και η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης οδηγούν σε σχετική μείωση των ποσοστών της ανασφάλιστης εργασίας. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν τα ευρήματα των ελέγχων και των καταγραφών από τις περιφερειακές υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ που δημοσιοποιήθηκαν χθες από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση στην 7η έκθεση του επιχειρησιακού σχεδίου που φέρει το όνομα «Αρτεμις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησαν το πρώτο τετράμηνο του 2014 τα κλιμάκια των ελεγκτών σε 7.698 επιχειρήσεις, διαπιστώθηκε ότι 2.917 εργαζόμενοι ήταν ανασφάλιστοι. Πρόκειται για το 22,99% του προσωπικού. Ποσοστό αρκετά υψηλό, αφού καταδεικνύει ότι παρ’ όλα τα μέτρα περισσότεροι από έναν στους πέντε εργαζόμενους απασχολούνται χωρίς ασφάλιση. Ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από εκείνο των αντίστοιχων ελέγχων που έγιναν σε 7.446 επιχειρήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2013 και είχαν ως συνέπεια να διαπιστωθεί ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας 39,31%. Στους ανασφάλιστους ένας στους δύο είναι Ελληνας και ένας στους τρεις αλλοδαπός. Το υπουργείο Εργασίας κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων αποδίδει τη μείωση της ανασφάλιστης εργασίας αποκλειστικά και μόνο στους ελέγχους και στην αυστηροποίηση των προστίμων μετά τη 15η Σεπτεμβρίου του 2013, οπότε θεσπίστηκε πρόστιμο σε ύψος 18πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή 10.550 ευρώ ανά εργαζόμενο. Ωστόσο είναι σαφές ότι ένα μεγάλο τμήμα που δεν έχει εξακριβωθεί και ενδεχομένως δεν μπορεί να διερευνηθεί αφορά ψευδή στοιχεία απασχόλησης. Δηλαδή εργαζόμενους, οι οποίοι ασφαλίζονται για μικρότερο χρόνο εργασίας και χαμηλότερο μισθό, ενώ απασχολούνται περισσότερο χρόνο και συνήθως λαμβάνουν τη χρηματική διαφορά παράτυπα.

Πάντως, χαμηλότερα ποσοστά παραβατικότητας προκύπτουν από τα στοιχεία των ελέγχων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από 15/9/2013 έως 30/4/2014. Στο πλαίσιο αυτής της δειγματοληπτικής διεργασίας το ποσοστό των επιχειρήσεων που εντοπίστηκαν (από ένα σύνολο 998) να απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους ανέρχεται σε 7,80%. Από δε την καταγραφή των ελέγχων προκύπτει ότι η παρανομία παρατηρείται σε όλους σχεδόν τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών και κτηνοτροφικών, της οικοδομής, των καυσίμων, της ναυπήγησης πλοίων, της ένδυσης. Επίσης, η μαύρη εργασία κάνει θραύση σε μπαρ, καφέ, νυχτερινά κέντρα, κομμωτήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT