Αναθεώρηση ρυθμιστικών σχεδίων στη Βουλή με επίκεντρο την ΑΕΚ

Αναθεώρηση ρυθμιστικών σχεδίων στη Βουλή με επίκεντρο την ΑΕΚ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτέλους, 29 χρόνια μετά την έγκριση των πρώτων ρυθμιστικών σχεδίων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για την αναθεώρησή τους. Η συζήτηση όμως μονοπωλήθηκε από τη ρύθμιση για το γήπεδο της ΑΕΚ, με τους βουλευτές όλων των κομμάτων πλην της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ να ανταγωνίζονται στις δηλώσεις υποστήριξης.

Τα νέα ρυθμιστικά σχέδια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης βρίσκονται υπό επεξεργασία εδώ και μια δεκαετία, αλλά μέχρι σήμερα δεν κατόρθωσαν να φθάσουν στη Βουλή (συνήθως επανασυντάσσονταν μετά από κάθε αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος). Έτσι τα δύο σχέδια, που δίνουν τις στρατηγικές κατευθύνσεις για τις δύο μητροπόλεις, μοιάζουν πλέον απόλυτα ξεκομμένα από την πραγματικότητα, καθώς η φιλοσοφία της «εποχής Τρίτση» για την οργάνωση και το σχεδιασμό του χώρου έχει πλέον εγκαταλειφθεί οριστικά. Ενδεικτικό είναι ότι οι Οργανισμοί Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουν καταργηθεί. Ενώ, σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νέο πλαίσιο για τη χωροταξία, τα ρυθμιστικά σχέδια, όπως και ο σχεδιασμός όλων των επιπέδων, δεν έχουν πραγματικό λόγο ύπαρξης, καθώς θα δύνανται να τροποποιηθούν ανά πάσα στιγμή.

Παρόλα αυτά, το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας-Αττικής και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης έχουν ως στόχο να λειτουργήσουν ευεργετικά για τις δύο μητροπόλεις. Αναφέρονται στην ανάγκη ανάσχεσης της επέκτασης της πόλης και προστασίας του περιαστικού χώρου, στην χωρική και κοινωνική συνοχή, παράλληλα με έντονες αναφορές στις «αναπτυξιακές δυνατότητες» των δύο μητροπόλεων. Τα ζητήματα που στο παρελθόν κυριάρχησαν στο δημόσιο διάλογο, όπως οι επεκτάσεις των οδικών αξόνων, η τύχη του Ελαιώνα ή του παραλιακού μετώπου έχουν περάσει στο περιθώριο. «Ο διάλογος επί της επικαιροποίησης των δύο ρυθμιστικών κρατάει πάνω από μια δεκαετία. Νομίζω ότι η χώρα πρέπει επιτέλους να παίρνει αποφάσεις», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.

Η συζήτηση, όμως, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου πέρασε σε δεύτερη μοίρα λόγω ΑΕΚ. Όπως ήταν επόμενο, οι βουλευτές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ρύθμιση (η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να αφαιρεθούν από το άλσος τα 6 στρέμματα πρασίνου υπέρ του γηπέδου και να μειωθεί κατά παρέκκλιση ο αριθμός των θέσεων στάθμευσης). Χαρακτηριστικό της προσέγγισης των βουλευτών ήταν η αναφορά του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Διον. Σταμενίτη σε μια επένδυση που «προάγει και συμβάλλει στο στόχο για τηνέξοδο της χώρας από την τρέχουσα οικονομική και δημοσιονομική κρίση». Και της πρότασης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Στρατούλη, να διατυπωθεί σαφώς στη ρύθμιση ότι το υπόλοιπο άλσος δεν θα αποχαρακτηριστεί.

Εκτός ΑΕΚ, πάντως, ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινής Πιπιλή στις προβλέψεις του ρυθμιστικού της Αθήνας σχετικά με την Πλάκα. Όπως επεσήμανε, το ρυθμιστικό προαναγγέλλει την αναθεώρηση του πλαισίου προστασίας της περιοχής, πρόβλεψη που κατά την κ. Πιπιλή (αλλά και την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που επίσης τοποθετήθηκε σχετικά σήμερα) θα οδηγήσει σε επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στο πιο καλά διατηρημένο κομμάτι του κέντρου της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή