12.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στις τράπεζες από το 2010 έως σήμερα

12.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στις τράπεζες από το 2010 έως σήμερα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με περίπου 12.000 λιγότερες θέσεις εργασίας, 1.000 λιγότερα καταστήματα και 12 τράπεζες να έχουν «χαθεί» από τον τραπεζικό χάρτη διαμορφώνεται η μετά την κρίση εικόνα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου αναδιάρθρωση, μια βίαιη συρρίκνωση, αναπόδραστο αποτέλεσμα της ανάγκης προσαρμογής των τραπεζών στη νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσε η κρίση, και η οποία έφερε τη χώρα αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας.

Τα νούμερα προκαλούν σοκ: από τον Δεκέμβριο του 2010 μέχρι σήμερα έχουν χαθεί -μόνο στην Ελλάδα- περίπου 11.700 θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν σε μια μείωση των απασχολούμενων σε τράπεζες κατά 20%, το δίκτυο καταστημάτων (στην Ελλάδα) έχει μειωθεί κατά 1.000 σημεία ή κατά 26%, ενώ ο αριθμός των τραπεζών έχει συρρικνωθεί στις 7 (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Attica Bank, HSBC Bank και Πανελλήνια τράπεζα) από 19 που ήταν πριν από την κρίση, καταγράφοντας μείωση κατά 63%. Από τον εγχώριο τραπεζικό χάρτη έχουν «εξαφανιστεί» η Αγροτική Τράπεζα, η Εμπορική Τράπεζα, η Marfin Egnatia Τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Millennium Bank, η Proton Bank, η Probank και η FBBank. Επιπλέον υπό «εξαφάνιση» βρίσκονται η Geniki Bank, η οποία όπως έχει ανακοινωθεί θα απορροφηθεί από τον μητρικό όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς καθώς και η Citibank, η οποία θα εξαγοραστεί από την Alpha Bank. Η κρίση οδήγησε σε επιχειρηματικό θάνατο όχι μόνο τις περισσότερες από τις νέες μικρές τράπεζες που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της ευφορίας και της ταχείας ανάπτυξης αλλά και πολλές μεγάλες, παραδοσιακές, ιστορικές τράπεζες όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Αγροτική Τράπεζα και η Εμπορική Τράπεζα.

Η συρρίκνωση του τραπεζικού συστήματος σε όρους απασχόλησης και δικτύου καταστημάτων είναι ανάλογη της συρρίκνωσης της οικονομίας καθώς την τελευταία 5ετία το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 25% περίπου. Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη μείωση του προσωπικού πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αυτό έγινε με ομαλό τρόπο κυρίως μέσω προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης καθώς και της φυσικής απώλειας θέσεων εργασίας μέσω συνταξιοδοτήσεων. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών στην «Κ», η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί και από εδώ και πέρα μικρές προσαρμογές απομένουν. Για παράδειγμα, η Τράπεζα Πειραιώς που πρωταγωνίστησε στην αναδιάρθρωση του κλάδου έχοντας απορροφήσει έξι τράπεζες (Αγροτική, Marfin Egnatia, Κύπρου, Ελληνική, Γενική και Millennium) από 1.354 καταστήματα που είχε τον Μάρτιο του 2013, διαθέτει πλέον 903 (Μάρτιος 2014) ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στο τέλος του 2014 θα έχουν μειωθεί περαιτέρω στα 860 σημεία.

Ανάλογη είναι και η προσαρμογή που έχουν πραγματοποιήσει και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, η Alpha Bank (που απορρόφησε την Εμπορική), η Εθνική (Probank και FBBank) και η Eurobank (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Proton). Ετσι έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό η προσαρμογή της δομής τους στα νέα δεδομένα και σταδιακά οι διοικήσεις προετοιμάζονται για τη μετά την κρίση εποχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT