Το στοίχημα των εκδοτών, στην 37η Γιορτή Βιβλίου

Το στοίχημα των εκδοτών, στην 37η Γιορτή Βιβλίου

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι ένας χώρος στο κέντρο της πόλης, που πολύ λίγοι τον γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι τον έχουν επισκεφθεί». Σ’ αυτή τη φράση του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, περικλείεται το στοίχημα, αλλά και το κλίμα στα χθεσινά εγκαίνια της 37ης Γιορτής Βιβλίου, που άνοιξε τις πύλες της χθες, με διοργανωτή τον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ) στο περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών. Κι ίσως αυτός να ήταν και ο πρόσθετος λόγος του δισταγμού πολλών εκδοτών να μετάσχουν σ’ αυτή τη Γιορτή, πέραν των υπαρκτών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Γι’ αυτό και ήταν μόνο 50 οι εκδότες που δήλωσαν συμμετοχή και έστησαν τα περίπτερά τους με την πρόσφατη και την παλαιότερη βιβλιοπαραγωγή τους.

«Είναι ένα στοίχημα των εκδοτών», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων και έχει δίκιο. Κι ας ήταν αμήχανο το κλίμα χθες. Ισως επειδή οι εκδότες έχουν να αναμετρηθούν με την πρόταση του καινούργιου χώρου και να ανατρέψουν τη συνήθεια του παλιού (Ζάππειο, Πεδίον του Αρεως). Ομως επειδή το καινούργιο χρειάζεται να γίνει γνωστό αλλά και οικείο, ίσως χρειαζόταν μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε ο χώρος να γίνει πιο ελκτικός, πιο ανάλαφρος και να φαίνεται από τους περαστικούς το τι συμβαίνει εκεί. Το Ωδείο Αθηνών καλωσόρισε το κοινό με μια συναυλία των μαθητών της Σχολής Τρομπέτας. Κι αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΣΕΒΑ, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, που ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ωδείου Αθηνών, Νίκο Τσούχλο, «που αποδέχθηκε αμέσως την πρόταση του ΣΕΒΑ να μεταφερθεί η έκθεση βιβλίου στο περιστύλιο του άγνωστου στους Αθηναίους μοναδικού σε σύλληψη κτιρίου του Ωδείου Αθηνών». Και μετά αναφέρθηκε στη σκληρή πραγματικότητα του εκδοτικού χώρου: «Ας σταματήσει η πολιτεία να μας εμπαίζει με τα περί πολιτιστικού αγαθού και ας μας αντιμετωπίσει ως οικονομικές μονάδες που δίνουν δουλειά σε δεκάδες επαγγέλματα, που παράγουμε χρήσιμα προϊόντα, που προσφέρουμε αναγκαία πνευματική και μορφωτική σκευή στο κάθε μέλος της κοινωνίας». Ο Νίκος Τσούχλος, που πήρε τον λόγο αμέσως μετά, δήλωσε την ιδιαίτερη χαρά του «που η έκθεση γίνεται φέτος στο κτίριό μας, το οποίο σας προσκαλούμε να γνωρίσετε από την αρχή».

Παρών στα εγκαίνια και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, συνοδευόμενος από τη συγγραφέα και δημοτική σύμβουλο πλέον, Μάρω Δούκα, με την οποία ο Γιώργος Καμίνης αντάλλαξε θερμό χαιρετισμό. Το ίδιο έκανε και με τον αντίπαλό του στις δημοτικές εκλογές, δηλώνοντας έτσι και οι δύο ένα άλλο επίπεδο πολιτικού πολιτισμού.

Η 37η Γιορτή Βιβλίου είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Μαρίνας Καραϊτίδη, της κυρίας Μάνιας της «Εστίας», που αποχαιρετίσαμε λίγες ώρες πριν από τα εγκαίνια. Οι εκδόσεις «Εστία» έχουν στήσει στο περιστύλιο τον δικό τους πάγκο που χθες δεν είχε βιβλία. Μόνο μια ανθοδέσμη με άσπρα λουλούδια και πάνω ένα απλό μπιλιετάκι: «Το Δ.Σ. του ΣΕΒΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή