ΔΝΤ: Εσωτερικό ζήτημα η αναβολή της έκθεσης για την Ελλάδα

ΔΝΤ: Εσωτερικό ζήτημα η αναβολή της έκθεσης για την Ελλάδα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο της συνάντησης που είχαν την Τρίτη στο Παρίσι ο υπ. Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τον επικεφαλής του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα, Πόουλ Τόμσεν, ο διευθυντής επικοινωνίας του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, επιβεβαίωσε την απόφαση του Ταμείου να αναβάλει για «λίγες ημέρες» τη δημοσιοποίηση της έκθεσης που αφορά στην πέμπτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, όπως επίσης και τη σχετική ενημέρωση που επρόκειτο να κάνει ο κ. Τόμσεν.

Ερωτηθείς για το σύντομο ταξίδι του στο Παρίσι, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι είχε συναντήσεις με τεχνοκράτες άλλων κρατών για θέματα της ελληνικής προεδρίας και διέψευσε ότι υπήρξαν συζητήσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Εικάζεται, πάντως, ότι μεταξύ των ζητημάτων που εθίγησαν ήταν τόσο η απόφαση αντικατάστασης του γενικού γραμματέα εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, όπως και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΕ στηρίζουν σθενάρα την ανεξαρτησία του θεσμού που σε μεγάλο βαθμό εποπτεύει την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ παράλληλα δεν επιθυμούν να υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση από την κυβέρνηση των όσων έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του μνημονίου.

Την περασμένη Παρασκευή, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου συζήτησε την έκθεση που συνέταξε ο κ. Τόμσεν και αποφάσισε την εκταμίευση 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Κλιμάκιο του ΔΝΤ θα πραγματοποιήσει μια πολύ σύντομη επίσκεψη στην Αθήνα στις αρχές Ιουλίου, ενώ η αποστολή υπό πλήρη σύνθεση θα επιστρέψει μετά το καλοκαίρι για την επόμενη αξιολόγηση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο κ.  Ράις χαρακτηρισε «σύνηθες» για την κα Λαγκάρντ να έχει συναντήσεις με αξιωματούχους χωρών. Όσον αφορά, δε, την αναβολή παρουσίασης της έκθεσης δήλωσε ότι «είναι κάτι που συνηθίζεται» και χαρακτήρισε την εξέλιξη «εσωτερικό διαδικαστικό ζήτημα».

Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «η έκθεση του ΔΝΤ μπορεί να βγει ακόμη και τώρα» και υποστήριξε ότι «εμείς ως κυβέρνηση, δεν έχουμε πρόβλημα με την έκθεση», ενώ ερωτηθείς για την πορείατου κκυβερνητικού έργου μετά το κλείσιμο της Βουλής απάντησε ότι «τα περισσότερα προαπαιτούμενα μέτρα έχουν κλείσει. Εάν έχουν μείνει ένα ή δύο, αυτά θα ψηφιστούν στα θερινά τμήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT