Αγώνας δρόμου των τραπεζών για έγκριση από την ΕΒΑ των σχεδίων αναδιάρθρωσης

Αγώνας δρόμου των τραπεζών για έγκριση από την ΕΒΑ των σχεδίων αναδιάρθρωσης

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι εγχώριες τράπεζες προκειμένου να εξασφαλίσουν άμεσα την έγκριση των σχεδίων αναδιάρθρωσης και να πετύχουν στη συνέχεια τη συμμετοχή τους στην πανευρωπαϊκή άσκηση αντοχής (stress test) με βάση καλύτερους όρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες καθώς και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες προσπαθούν να πείσουν την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕBA) να δεχθεί τα επικαιροποιημένα σχέδια αναδιάρθρωσης και με βάση αυτά να κριθούν στο πλαίσιο του νέου πανευρωπαϊκού stress test. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους κανόνες των ευρωπαϊκών τραπεζών, όσες ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν εγκεκριμένο από την Κομισιόν σχέδιο αναδιάρθρωσης θα κριθούν στο stress test με το δυναμικό μοντέλο. Στην αντίπερα όχθη, όσες δεν διέθεταν εγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης θα εξεταστούν με το στατικό μοντέλο. Εν πολλοίς, το δυναμικό μοντέλο έχει σημείο εκκίνησης τον ισολογισμό του 2013, ωστόσο οι Αρχές για τον υπολογισμό των τελικών κεφαλαιακών αναγκών συνεκτιμούν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, αυξήσεις κεφαλαίου, απομόχλευση και άλλες ενέργειες που περιλαμβάνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Το στατικό μοντέλο παίρνει τον ισολογισμό του 2013 και με βάση αυτόν γίνονται οι προβολές και υπολογίζεται η κεφαλαιακή αντοχή μιας τράπεζας. Δηλαδή, δεν υπολογίζεται καμία ενέργεια αναδιάρθρωσης που θα μπορούσε να βελτιώσει τη θέση της. Με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, οι εγχώριες τράπεζες θα κριθούν με βάση το στατικό μοντέλο. Ωστόσο, μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και τις σημαντικές ενέργειες που περιλαμβάνουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης οι τράπεζες επιδιώκουν την άμεση έγκρισή τους από τις Αρχές και ελπίζουν ότι τελικά θα κατορθώσουν να συμμετάσχουν στην άσκηση της ΕΚΤ με βάση το δυναμικό μοντέλο. Ηδη έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα και τις επόμενες ημέρες το ζήτημα θα κριθεί.

Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών στην «Κ», αν πετύχουν την ένταξη των εγχώριων τραπεζών στο δυναμικό μοντέλο θα έχουν σημαντικό όφελος και εκτιμάται ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο από αυτό του στατικού μοντέλου. Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι ακόμη και αν τελικά δεν πετύχουν την αλλαγή και κριθούν με το στατικό μοντέλο, η απόκλιση θα είναι μικρή. Σημειώνουν ότι σε σχέση με το 2013 οι συστημικές τράπεζες ήδη έχουν ενισχυθεί με κεφάλαια ύψους 8,3 δισ. ευρώ μέσω των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου που πραγματοποίησαν. Υπενθυμίζεται πως η Alpha Bank άντλησε από την κεφαλαιαγορά κεφάλαια ύψους 1,2 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 1,75 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 2,5 δισ. ευρώ και η Eurobank 2,85 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι με βάση το stress test που πρόσφατα ολοκλήρωσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) σε συνεργασία με την BlackRock οι κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών προσδιορίστηκαν, με βάση το βασικό σενάριο, στα 6.382 εκατ. ευρώ.

Από αυτά τα 5,8 δισ. ευρώ αφορούν τις ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και τα υπόλοιπα 567 εκατ. ευρώ την Τράπεζα Αττικής (397 εκατ. ευρώ) και την Πανελλήνια (169 εκατ. ευρώ). Οι ανάγκες των συστημικών τραπεζών προσδιορίστηκαν ως εξής: 2.945 εκατ. ευρώ η Eurobank, 2.183 εκατ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα, 425 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς και 262 εκατ. ευρώ η Alpha Bank.

Στελέχη τραπεζών χαρακτηρίζουν το stress test της ΤτΕ υπέρ το δέον αυστηρό και υπογραμμίζουν πως οι πραγματικές εξελίξεις στην οικονομία θα οδηγήσουν σε μια κατά πολύ θετικότερη εικόνα σε σχέση με αυτήν που αποτυπώνεται στο stress test. Σε ό,τι αφορά το σε εξέλιξη νέο πανευρωπαϊκό stress test, οι εγχώριες τράπεζες εμφανίζονται αισιόδοξες ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν θα απέχει από αυτό της ΤτΕ. Ακόμη και αν υπάρχουν νέες κεφαλαιακές επιβαρύνσεις, τονίζουν, αυτές θα είναι περιορισμένες και απολύτως διαχειρίσιμες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT