Ελεύθερος με εγγύηση ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Ελεύθερος με εγγύηση ο Γ. Παπακωνσταντίνου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Στην πλήρη άρνηση των κατηγοριών που του αποδίδονται για εμπλοκή του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ προέβη απολογούμενος υπό άκρα μυστικότητα ενώπιον του αρεοπαγίτη Ιωάννη Τσαλαγανίδη, ο οποίος διερευνά την υπόθεση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 30.000 ευρώ και τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα.

Στο υπόμνημα 60 σελίδων που κατέθεσε ενώπιον του αρεοπαγίτη, ο πρώην υπουργός αρνείται τις κακουργηματικές κατηγορίες της απιστίας στην υπηρεσία και της νόθευσης εγγράφου που του αποδίδονται, καθώς και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Σύμφωνα με την κατηγορία, ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται ότι απάλειψε από τη «λίστα Λαγκάρντ» ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων που επίσης κατηγορούνται στην υπόθεση, ενώ παρέλειψε να δώσει τη λίστα στο ΣΔΟΕ για έλεγχο. Μετά το τέλος της ανάκρισης θα κριθεί εάν τελικώς ο πρώην υπουργός και τα συγγενικά του πρόσωπα θα παραπεμφθούν να δικαστούν ενώπιον Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο σημειωτέον συνεδρίασε τελευταία φορά το 1991 για τη δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος ενώπιον του αρεοπαγίτη, ο πρώην υπουργός απέδωσε την εμπλοκή του σε πολιτικές σκοπιμότητες και επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι στοχοποιήθηκε επειδή «έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο».

Αντίστοιχο ισχυρισμό είχε προβάλει και ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, προσθέτοντας ότι «η λίστα αλλοιώθηκε, αλλά όχι από εμένα». «Στο θέμα της αλλοίωσης της λίστας υπάρχει ένα ερώτημα. Αν όχι εγώ, ποιος; Οι μόνοι που έχουν ψαχτεί είναι οι συγγενείς μου», είχε πει.

Ο ίδιος είχε επιτεθεί και εις βάρος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου. «Παραπέμπετε εμένα και αυτός που έθαψε την υπόθεση επιβραβεύεται και γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Χαίρε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν», είπε.

Ως προς την κατηγορία για τη νόθευση εγγράφου, ο πρώην υπουργός είχε υποστηρίξει στη Βουλή ότι είναι αδιανόητο να κατηγορείται ότι νόθευσε «ένα USB που δεν υπάρχει στην αρχική του μορφή».

Κατηγορίες για την υπόθεση αντιμετωπίζουν και οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης και Ι. Καπελέρης, η ανάκριση, ωστόσο, γι’ αυτό το σκέλος εκκρεμεί στην τακτική Δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή