Πλήρη ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ ζητεί από την κυβέρνηση η τρόικα

Πλήρη ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ ζητεί από την κυβέρνηση η τρόικα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δριμύτατες επικρίσεις για την απομάκρυνση του κ. Χάρη Θεοχάρη από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δέχθηκε χθες ο Ελληνας εκπρόσωπος στο Euroworking Group (EWG) από τους ομολόγους του, οι οποίοι άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η τρόικα την πλήρη ανεξαρτητοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, στα πρότυπα του αμερικανικού Internal Revenue Service (IRS). «Δεν πιστεύω ότι είναι παραίτηση» φέρεται να είπε ευθέως στον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων καθηγητή Πάνο Τσακλόγλου ο εκπρόσωπος της Γαλλίας. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η τρόικα θεωρούν ότι η «παραίτηση» Θεοχάρη είναι το πρώτο βήμα για την επιστροφή του φοροελεγκτικού μηχανισμού υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης, ανοίγοντας τον δρόμο για πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του.

Θέλοντας να αποτρέψουν κάτι τέτοιο, κάποια μέλη του EWG έριξαν την ιδέα να ενισχυθεί περαιτέρω η θεσμική αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, να καταστεί πλήρως ανεξάρτητη όπως είναι το IRS στις ΗΠΑ. Ο κ. Τσακλόγλου στην τελευταία συμμετοχή του σε EWG μετέφερε την άποψη της ελληνικής πλευράς για το θέμα και ζήτησε να περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής του νέου γραμματέα πριν καταλήξουν σε αποφάσεις.

Η καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζουν το θέμα οι πιστωτές οφείλεται σε δύο λόγους: πρώτον, η απροθυμία που έδειξε η κυβέρνηση ευθύς εξαρχής να συστήσει, στελεχώσει και χρηματοδοτήσει μια ημιαυτόνομη ΓΓΔΕ και δεύτερον, στα ονόματα που ακούγονται για τον διάδοχο του κ. Θεοχάρη. Από την πληροφόρηση που αντλούν από τον Τύπο, αλλά και από τις επαφές τους με κυβερνητικούς παράγοντες, τα στελέχη της Κομισιόν στην Αθήνα ανησυχούν ότι η ΓΓΔΕ μπορεί να απολέσει έστω κι αυτό το καθεστώς της μερικής αυτονομίας που έχει έως τώρα εάν τοποθετηθεί κομματικό στέλεχος. Ετσι, εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους με το πρόσωπο του νυν γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτη Κοκκόρη, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που τον έφεραν να μεταπηδά στη ΓΓΔΕ. Ωστόσο, αυτό το σενάριο βασίζεται λιγότερο στις προθέσεις της κυβέρνησης και περισσότερο στο γεγονός ότι στο παρελθόν, όταν συστάθηκε η Γραμματεία, κάποιοι επιθυμούσαν να την αναλάβει ο κ. Κοκκόρης, που είναι πρώην εφοριακός και πολιτευτής της Ν.Δ.

Ενα από τα πρόσωπα που φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες είναι ο κ. Στέλιος Κουτνατζής, σύμβουλος του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για θέματα φορολογίας κ. Γιώργου Μαυραγάνη. Στο τραπέζι έχει πέσει επίσης και το όνομα του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρη Τσαβδάρη. Σε κάθε περίπτωση, η τρόικα και η Task Force παρακολουθούν στενά τη διαδικασία. Εξάλλου, στην επιτροπή που συστήθηκε για να αξιολογήσει τους υποψηφίους για τη θέση του νέου γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων συμμετέχει και το μέλος της Task Force Πιερ Λεπετί, γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT