Στο τραπέζι νέα ρύθμιση για τις οφειλές στα Ταμεία

Στο τραπέζι νέα ρύθμιση για τις οφειλές στα Ταμεία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενόψει του πλήρους αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι σε πλήρη αδυναμία να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, αλλά και λόγω των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα Ταμεία, αναθερμαίνεται το σενάριο περί αναδιαπραγμάτευσης νέων ευνοϊκότερων ρυθμίσεων με την τρόικα για την αποπληρωμή των παλαιών χρεών από ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το νέο σχέδιο το οποίο έχει συντάξει η διοίκηση του ΙΚΑ -στον βαθμό που αποφασίσει η κυβέρνηση να το επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα- προβλέπει τα εξής:

–  Ενταξη οφειλών μισθολογικών περιόδων απασχόλησης μέχρι την 31.12.2013 με κεφαλαιοποίηση των αναλογούντων πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων κατά τον μήνα δημοσίευσης του νόμου και ανελλιπής καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 01.01.2014 και εφεξής.

– Παροχή εκπτώσεων επί των πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων ως εξής:

1. Εφάπαξ εξόφληση μέχρι την 30.06.2014 με έκπτωση 60%.

2. Εξόφληση μέσω ρύθμισης μέχρι την 31.12.2014 με έκπτωση 50%.

3. Εξόφληση μέσω ρύθμισης μέχρι την 31.12.2015 με έκπτωση 45%.

4. Εξόφληση μέσω ρύθμισης μέχρι την 31.12.2016 με έκπτωση 40%.

5. Εξόφληση μέσω ρύθμισης μέχρι την 31.12.2017 με έκπτωση 35%.

6. Εξόφληση μέσω ρύθμισης μέχρι την 31.12.2018 με έκπτωση 30%.

7. Εξόφληση μέσω ρύθμισης μέχρι την 31.12.2019 με έκπτωση 25%.

–  Κατάργηση της επιβολής ετήσιου επιτοκίου επί των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κύριας οφειλής (από το 8,25% μειώθηκε προχθές στο 8,15%).

–  Διατήρηση του σημαντικού όρου της υποβολής αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις της «Νέας Αρχής» η ρύθμιση να γίνεται άπαξ. Η ευκαιρία που δίνεται για ρύθμιση των οφειλών τους με ευνοϊκούς όρους είναι για μία και μόνο φορά.

Σε περίπτωση μη υπαγωγής ή απώλειας της ρύθμισης θα παρέχεται η δυνατότητα ένταξης των οφειλών μόνο στην πάγια ρύθμιση του ν. 4152/2013, χωρίς εκπτώσεις, με επιβολή ετήσιου επιτοκίου επί της κύριας οφειλής (8,25%) και καταβολή σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Για την προώθηση της ρύθμισης και την πραγματοποίηση μιας αξιόπιστης και αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί η σύσταση ειδικής ομάδας από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και τα Ταμεία. Πάντως σε επίπεδο υπουργείου περισσότερη συζήτηση γίνεται για τα περί αλλαγών σε διοικήσεις Ταμείων -κυρίως στον ΟΑΕΕ- και λιγότερο για τα ταμειακά προβλήματα των ασφαλιστικών φορέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή