4 στους 10 εργοδότες δεν βρίσκουν το κατάλληλο προσωπικό

4 στους 10 εργοδότες δεν βρίσκουν το κατάλληλο προσωπικό

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mπορεί η ανεργία να παραμένει στα ύψη αλλά στην Ελλάδα οι 4 στους 10 εργοδότες (σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 εργοδοτών σε έρευνα) δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολία να βρουν το κατάλληλο προσωπικό για τις ανάγκες των επιχειρήσεών τους. Οπως καταγράφεται στην «έρευνα έλλειψης ταλέντου» της ManpowerGroup για το 2014, «το 42% των εργοδοτών αντιμετωπίζει δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εργασίας στην Ελλάδα».

Το ποσοστό (36% το αντίστοιχο σε παγκόσμιο επίπεδο) αυτό είναι αυξημένο κατά 4% σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα που έγινε το 2013 και 6% πάνω από τον μέσο όριο παγκοσμίως. Αυτό το στοιχείο, καταδεικνύει, σύμφωνα με την Manpower ένα σημαντικό έλλειμμα για την ελληνική αγορά εργασίας. Το έλλειμμα αφορά την απαιτούμενη εμπειρία (42%), τις τεχνικές δεξιότητες (29%), τις επαγγελματικές δεξιότητες (19%) και τους διαθέσιμους υποψήφιους (18%). Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο αυτής της έλλειψης στις επιχειρήσεις, το 66% των εργοδοτών που μετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι οι θέσεις απασχόλησης που παραμένουν κενές λόγω δυσκολίας εύρεσης κατάλληλων εργαζομένων έχουν από μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην ικανότητα της επιχείρησης να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών της. Το αντίστοιχο ποσοστό από τη διεθνή έρευνα είναι 54%, αμετάβλητο σε σχέση με πέρυσι. Αντιθέτως στην Ελλάδα το ποσοστό των εργοδοτών που δηλώνουν ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις είναι αυξημένο κατά 12% σε σύγκριση με το 2013.

Στις πρώτες θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για το 2014 είναι οι εξής: Επαγγελματίες πωλητές, υψηλόβαθμα στελέχη, εξειδικευμένοι τεχνίτες, προσωπικό για λογιστήρια και οικονομικά τμήματα, εργάτες, χειριστές μηχανημάτων, διευθυντές πωλήσεων. «Αποτυπώνονται οι δύο κυρίαρχες τάσεις του σήμερα» δήλωσε η επικεφαλής της Manpower δρ Βενετία Κουσία. «Από τη μία πλευρά υψηλόβαθμα στελέχη και στελέχη πωλήσεων κάθε επιπέδου παραμένουν δυσεύρετα, όχι τόσο γιατί λείπουν οι υποψήφιοι από την ελληνική αγορά, όσο γιατί λείπουν οι δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να δημιουργήσουν αξία σε αυτές τις ακόμη πιο απαιτητικές σύνθετες εποχές. Από την άλλη, θέσεις που -ιδεοληπτικά- θεωρούσαμε μέχρι χθες δεύτερης κατηγορίας, όπως τεχνίτες, τεχνικοί, εργάτες, βρίσκονται επίσης σε έλλειψη, ως συνέπεια της κινητικότητας των πληθυσμών και του δημογραφικού προβλήματος. Ομως, η ανάγκη να γίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές δεν επιτρέπει ιδεοληψίες, ούτε καλύπτεται μόνο με μειώσεις κόστους».

Πάντως, το έλλειμμα της αποτελεσματικής αντιστοίχισης προσόντων εργατικού δυναμικού και αναγκών των επιχειρήσεων φαίνεται πως επί του παρόντος όταν εμφανίζεται, επιλύεται με προσλήψεις οι οποίες δεν πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια εάν συνυπολογιστεί και ο δείκτης κενών θέσεων εργασίας. Πρόκειται για έναν νέο στατιστικό δείκτη τον οποίο επεξεργάζεται η Eurostat και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα το πρώτο τετράμηνο του 2014 ήταν 0,8%, με μέσο όρο ποσοστό 1,7% για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Τα υψηλότερα ποσοστά κενών θέσεων εντοπίζονται στη Γερμανία (2,9%), στην Μ. Βρετανία (2,1%), στο Βέλγιο (2%) και στη Σουηδία (1,9%).

Για τη Ζώνη του Ευρώ ο δείκτης ήταν 1,7%, εμφανίζοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το 0,5% που είχε σημειωθεί προηγούμενο τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή