Φαβορί και αουτσάιντερ σε Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΕΜΠ

Φαβορί και αουτσάιντερ σε Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΕΜΠ

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος νόμος 4009 της Αννας Διαμαντοπούλου πυροδότησε τις φιλοδοξίες των πανεπιστημιακών; Μάλλον σε αυτό θα πρέπει να καταλήξουμε, καθώς όποιος θέλει να καθήσει στον πρυτανικό θώκο του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του ΕΜΠ θα βρει μια διόλου ρόδινη κατάσταση να διαχειριστεί. Και όμως, δεκατέσσερις πανεπιστημιακοί –επτά σε κάθε ίδρυμα– έχουν θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη την επόμενη τετραετία. Πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ, καθώς κατά τη διάρκεια της προηγούμενης 30ετίας οι υποψηφιότητες μόλις και μετά βίας έφθαναν τις έξι! Ομως, η ποιότητα μετράει και όχι η ποσότητα.

Την πρώτη κρίση έχει το Συμβούλιο κάθε ιδρύματος (Σ.Ι.): με βάση τον νόμο-πλαίσιο, το Σ.Ι. είναι αρμόδιο να προεπιλέξει μόνο τρεις, οι οποίοι θα τεθούν στη συνέχεια στην εκλογική κρίση των συναδέλφων τους. Επίσης, για να προκριθεί κάποιος στους τρεις πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον τα 2/3 των ψήφων των μελών του Σ.Ι.

Στο ΕΚΠΑ εν πρώτοις ξαφνιάζει μία απουσία από τον κατάλογο των υποψηφιοτήτων. Ο καθηγητής Ιατρικής κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, παρότι είχε δηλώσει ότι επρόκειτο να «εκτεθεί», προτίμησε τη θέση του συμβούλου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε θέματα Υγείας και Παιδείας.

Ετσι, η Ιατρική θα εκπροσωπηθεί από τον κ. Γεώργιο Χρούσο, την κ. Κλέα Κατσουγιάννη και τον κ. Ευστράτιο Πατσούρη. Οσοι συζητούσαν χθες τις υποψηφιότητες (και μεταξύ του Σ.Ι.) μιλούσαν για το ισχυρό ακαδημαϊκό έργο του κ. Χρούσου, της κ. Κατσουγιάννη και του κ. Πατσούρη. Μόνο που κάποιοι θεωρούν ατόπημα τις τελευταίες επιλογές του κ. Πατσούρη. Μέσα σε διάστημα σχεδόν ενός έτους απεσύρθη από υποψήφιος πρόεδρος της Ιατρικής, κατόπιν εξελέγη κοσμήτωρ της Ιατρικής και τώρα πάει για πρύτανης. «Τι θέλει να διοικήσει αλήθεια;», ανέφερε στην «Κ» πανεπιστημιακός. Ο κ. Αστέριος Δουδουκάκης από την Οδοντιατρική θα κριθεί από το έργο που αφήνει ως αντιπρύτανης δίπλα στον απερχόμενο πρύτανη κ. Θεοδόσιο Πελεγρίνη.

Η (πρώην) Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών έχει δύο υποψηφιότητες: τον κ. Θεόδωρο Φορτσάκη, πρόεδρο της Νομικής και τον κ. Ναπολέοντα Μαραβέγια της Πολιτικής Επιστήμης. Δύο ισχυρά ονόματα, επιτυχημένοι επιστήμονες, με πολιτικές διασυνδέσεις. Ο κ. Φορτσάκης κατέχει τώρα δημόσια αξιώματα, ενώ πολλοί συνδέουν τον κ. Μαραβέγια με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Ενδεικτικά, το 2012 ο πανεπιστημιακός προλόγισε τον πολιτικό σε συγκέντρωση με ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες.

Τελευταία, η… πέτρα του σκανδάλου από τη Φιλοσοφική. Η κ. Ελένη Καραμαλέγκου, αφού σκανδάλισε το Σ.Ι. με τις πράξεις της κατά του νόμου 4009, αφού διαμαρτυρήθηκε σε κάθε κατεύθυνση διότι το Σ.Ι. απέρριψε την υποψηφιότητά της για τη θέση κοσμήτορος της Φιλοσοφικής, βάλθηκε να σκανδαλίσει εκ νέου τα μέλη του Σ.Ι.

Στο ΕΜΠ τον πρώτο λόγο στις ηλεκτρονικές εκλογές φαίνεται να έχει ο κ. Βασίλης Μάγκλαρης. Εχει σημαντικό επιστημονικό έργο και συνεπή, χαμηλών τόνων, πολιτική διαδρομή, ενώ θεωρείται ότι δεν δημιουργεί οξύτητες και γνωρίζει τα της ευρωπαϊκής έρευνας και της πολιτικής των συνεργιών τις οποίες θα κληθούν να ακολουθήσουν τα ΑΕΙ. Υποψηφιότητα θέτει η κ. Τώνια Μοροπούλου και πληροφορίες της «Κ» λένε ότι το Σ.Ι. θα φανεί ευγενικό σε μία κυρία δίνοντάς της μία εκ των τριών θέσεων. Αλλωστε, η κ. Μοροπούλου θεωρείται «παλιά καραβάνα της πολιτικής στον χώρο των μηχανικών», καθώς μετείχε στην εξέγερση του 1973, κατόπιν στα του ΤΕΕ και σήμερα έχει γέφυρες με διάφορους πολιτικούς χώρους (ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει αποφοιτήσει από το ΕΜΠ).

Στο ΕΜΠ, πάντως, ξαφνιάζει η απόφαση του κ. Παναγιώτη Δάτσκου από το University of Tennessee των ΗΠΑ να θέσει υποψηφιότητα. Μάλιστα, ο ίδιος επιθυμούσε το ΑΠΘ, αλλά τελικά επέλεξε… Αθήνα. Μάχη για την τριάδα θα δώσουν ο κ. Ιωάννης Γκόλιας, ο κ. Γεράσιμος Σπαθής, ο κ. Νικόλαος Σταυρακάκης και ο κ. Δημήτρης Τσαμάκης. Καλές υποψηφιότητες, αλλά οι πληροφορίες της «Κ» λένε ότι στην τελική μάχη θα προκριθούν δύο υποψήφιοι, οι οποίοι σχηματικά εκπροσωπούν τον «παλιό» τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ ο ένας και τη νέα σελίδα που οφείλει να γυρίσει το ΕΜΠ ο δεύτερος. Για τη συμπλήρωση της τριάδας δεν αποκλείεται να υπάρξει μία έκπληξη, που απαντά στο αίτημα του ΕΜΠ να είναι φιλόξενο με τους «ξένους»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή