Αλλαγή σελίδας στα ΑΕΙ με αφορμή τις πρυτανικές

Αλλαγή σελίδας στα ΑΕΙ με αφορμή τις πρυτανικές

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο μεγάλος εχθρός της χώρας είναι ο λαϊκισμός, που άρχισε να “επιβάλλεται” από τη δεκαετία του ’80. Το ίδιο συνέβη και στα πανεπιστήμια με τον νόμο του 1982 που έφερε τον κομματισμό στα πανεπιστήμια. Η σημερινή απαξίωση του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ είναι αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης. Εάν τα δύο ιδρύματα γυρίσουν σελίδα, με το βλέμμα στην αριστεία, θα είναι ένα σημαντικό μήνυμα για την πορεία της χώρας ευρύτερα» ανέφερε στην «Κ» ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Θάνος Βερέμης. Ευκαιρία για αλλαγή σελίδας αποτελούν οι πρυτανικές εκλογές που θα διοργανωθούν στα δύο ΑΕΙ το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου, με βάση τον νέο νόμο πλαίσιο του 2011, ο οποίος είχε στόχο να αναδειχθούν στα ηγετικά αξιώματα των ΑΕΙ στελέχη που δεν στηρίζονται σε κομματικές πλάτες και την ψήφο των «φοιτητοπατέρων». Οι βασικοί άξονες δράσης τους οποίους προτάσσουν οι υποψήφιοι εάν εκλεγούν: το συμμάζεμα των οικονομικών μέσω νέων πηγών χρηματοδότησης και η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των ΑΕΙ, που στιγματίζεται από έκτροπα και τον «τσαμπουκά» ηχηρών μειοψηφιών.

Ειδικότερα, στο ΕΜΠ το Συμβούλιο από τους επτά υποψηφίους επέλεξε τους τρεις που θα συμμετάσχουν στις εκλογές. «Κάποιοι θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα, αλλά νομίζω ότι είναι ώριμο το αίτημα το ΕΜΠ να αλλάξει σελίδα» λέει στην «Κ» ο κ. Βασίλης Μάγκλαρης, ο πρώτος εκ των τριών. «Το ΕΜΠ οφείλει να εστιάσει στις συνέργειες. Προτείνω να θεσμοθετηθεί ΝΠΙΔ, που θα ενσωματώνει τις λειτουργίες του ΕΛΚΕ και άλλων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων εκτός δημοσίου λογιστικού. Θα πρέπει να προβλεφθεί ευέλικτη οργάνωση μικρού αριθμού διαθεματικών δομών γύρω από τομείς προτεραιότητας Ερευνας και Ανάπτυξης της χώρας και της Ε.Ε. που θα διασφαλίζουν τη συλλογική παρουσία μας στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ΕΣΠΑ και Horizon 2020», τονίζει.  Στην τριάδα προκρίθηκαν ο κ. Δημήτρης Τσαμάκης και ο κ. Ιωάννης Γκόλιας. «Εκτιμώ ότι απαιτούνται δύο χρόνια για να βρει το ίδρυμα τους ρυθμούς του μετά την πρόσφατη κρίση» ανέφερε στην «Κ» ο κ. Τσαμάκης. «Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν ατονήσει τα φαινόμενα βίας στο ΕΜΠ, μέχρι που ήλθε η κρίση της διαθεσιμότητας. Είμαστε υπέρ του ανοιχτού πανεπιστημίου. Κατανοώ ότι οι διοικητικοί είναι απελπισμένοι, αλλά η κατάληψη είναι αδιέξοδο».

Αξιοκρατία και διαφάνεια

«Η διοίκηση του ΕΚΠΑ χρειάζεται πίστη, αφοσίωση, διπλωματία. Πρέπει να δουλέψουμε με βάση τους νόμους και τη λογική. Δεν μπορούμε να αφήνουμε το πανεπιστήμιο έρμαιο σε μειοψηφίες. Οφείλουμε να επιδείξουμε επιτέλους ακαδημαϊκό ανάστημα» λέει ο υποψήφιος πρύτανης, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, κ. Γεώργιος Χρούσος. «Η αξιοκρατία, η διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων, η ανάδειξη της αριστείας, ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι απαραίτητα», όπως ανέφερε στην «Κ» η υποψήφια στο ΕΚΠΑ, καθηγήτρια της Ιατρικής κ. Κλέα Κατσουγιάννη. «Στον ακαδημαϊκό χώρο κάθε προσπάθεια αλλαγής και εξορθολογισμού έχει αντιμετωπισθεί με σκεπτικισμό λόγω ενός παγιωμένου συντηρητισμού, που πολλές φορές οδήγησε σε φαινόμενα βίαιης αντίδρασης» συμπληρώνει ο υποψήφιος, επίσης εκ της Ιατρικής, κ. Ευστράτιος Πατσούρης. Χορηγίες από πηγές συμβατές στις αρχές του δημόσιου πανεπιστημίου, αξιοποίηση των κληροδοτημάτων και γραφείο διεκδίκησης σε κάθε σχολή προτείνει η υποψηφία εκ της Φιλοσοφικής κ. Ελένη Καραμαλέγκου. Συνεννόηση και αποφασιστικότητα είναι τα δύο «κλειδιά», σύμφωνα με την ίδια, για να αποτρέπονται τα έκτροπα από μειοψηφίες εντός του ΑΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή