Μάχη για την κυριαρχία στις τηλεπικοινωνίες στις… οθόνες της Nova

Μάχη για την κυριαρχία στις τηλεπικοινωνίες στις… οθόνες της Nova

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο του ΟΤΕ εισήλθε για άλλη μια φορά η Nova. Ο κυρίαρχος όμιλος τηλεπικοινωνιών είναι η δεύτερη –αν όχι η τρίτη φορά– που βολιδοσκοπεί την εξαγορά της συγκεκριμένης δραστηριότητας από τους μετόχους της Forthnet. Ολες οι προηγούμενες έπεσαν στο κενό, αφού, όπως ανέφεραν εμπλεκόμενοι παράγοντες, οι πωλητές απαιτούσαν εξωπραγματικές τιμές. Τώρα που οι αξίες έχουν υποχωρήσει, ο ΟΤΕ επανήλθε στη διεκδίκηση. Ο τελευταίος, αν και έχει αναπτύξει τη δική του πλατφόρμα συνδρομητικής τηλεόρασης, ΟΤΕ TV, φαίνεται ότι δεν παύει να ενδιαφέρεται τόσο για τους 500.000 πελάτες της Nova, όσο και για ορισμένα συμβόλαια περιεχομένου που διαθέτει η επιχείρηση. Εξίσου σημαντικό είναι ότι με την κίνησή του αυτή ο ΟΤΕ καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την ανόρθωση ενός ισχυρού πόλου στις τηλεπικοινωνίες και την ψυχαγωγία, από τους Vodafone, Wind Hellas, Hellas Online και Forthnet. Και οι τέσσερις μαζί διαθέτουν ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά:

• 9,0 εκατ. συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, που αντιστοιχούν στο 55% των συνδέσεων κινητής.

• 1,6 εκατ. πελάτες συνδυαστικών υπηρεσιών τηλεφωνίας και Internet, που αντιστοιχούν στο 50% της αγοράς.

• 0,5 εκατ. πελάτες συνδρομητικής τηλεόρασης που αντιστοιχούν στο 67% της αγοράς.

Το πρόβλημα, ωστόσο, έγκειται περισσότερο στη Forthnet και τους Αραβες μετόχους της και υφίσταται από το 2008 και μετά, που η εταιρεία αποτελεί στόχο εξαγοράς: οι Αραβες μέτοχοι θέλουν να πωλήσουν υψηλά και οι εκάστοτε αγοραστές να αγοράσουν χαμηλά. Τα νούμερα σίγουρα είναι αδυσώπητα για τους μετόχους της Forthnet. Η Nova αγοράστηκε το 2008, τελευταία χρονιά πριν ενσκήψει η κρίση στην Ελλάδα, αντί περίπου 490 εκατ. ευρώ. Σήμερα αυτή είναι η Επιχειρηματική Αξία (Enterprice Value) της Forthnet, συμπεριλαμβανομένου όμως των τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων. Ετσι με αυτά τα δεδομένα, η Nova αξίζει σήμερα κάτι μεταξύ 200-250 εκατ. ευρώ. Και μια πώληση σε αυτά τα επίπεδα τιμών αναμφίβολα δημιουργεί ζημίες στους υφιστάμενους μετόχους της Forthnet.

Τα χρέη της Forthnet

Από την άλλη πλευρά, οι πιστώτριες τράπεζες της τελευταίας, όσο γίνονται μάρτυρες του διαγκωνισμού μεταξύ των ενδιαφερομένων, εφησυχάζουν για τα δάνειά της, αλλά και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της επιχείρησης ύψους 61,5 εκατ. ευρώ προς αυτές. Υπενθυμίζεται ότι η Forthnet φέρει δανεισμό 330 εκατ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η ρευστότητα που διαθέτει η εταιρεία μετά και την τελευταία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου είναι ικανή να τη διατηρήσει σε ομαλή πορεία μέχρι το τρίτο ή, στην καλύτερη περίπτωση, το τέταρτο τρίμηνο του έτους, χωρίς φυσικά οι τράπεζες να κινηθούν για να απαιτήσουν τις οφειλές της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή