Ρίτσαρντ Σουλτζ: «Οι ΗΠΑ μπορούν να εξαρθρώσουν τους τζιχαντιστές»

Ρίτσαρντ Σουλτζ: «Οι ΗΠΑ μπορούν να εξαρθρώσουν τους τζιχαντιστές»

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν επιστρέψουν και αναλάβουν και πάλι δράση στο Ιράκ οι ειδικές αντιτρομοκρατικές μονάδες των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να εξαρθρώσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), όπως έκαναν με την Αλ Κάιντα, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο διευθυντής του προγράμματος Διεθνών Μελετών και Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Ταφτς και σύμβουλος της αμερικανικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων, Ρίτσαρντ Σουλτζ. Xαρακτηρίζει τον Ιρακινό πρωθυπουργό άνθρωπο του Ιράν και τον επικρίνει για τον αποκλεισμό των σουνιτών, που δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για το ΙΚΙΛ, ενώ εκτιμά πως στο συγκεκριμένο ζήτημα τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ρωσίας συγκλίνουν και οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργασθούν.

– Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί η εκρηκτική κατάσταση στο Ιράκ;

– Με την άφιξη της κυβέρνησης Ομπάμα, τα πράγματα άλλαξαν. Ο νέος πρόεδρος δεν θεωρούσε το Ιράκ δικό του πόλεμο. Αυτό επέτρεψε στις ιρανικές δυνάμεις να διεισδύουν στο Ιράκ και να συνεργάζονται με τη σιιτική κυβέρνηση του Αλ Μαλικί. Είναι ο άνθρωπός τους. Τα τελευταία χρόνια έχουν αποκλείσει τους σουνίτες. Ετσι βρήκε εύφορο έδαφος το ΙΚΙΛ.

– Ο Μαλικί ζητεί αεροπορική κάλυψη από τις ΗΠΑ.

– Αυτό θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο μια ήδη δύσκολη κατάσταση.

– Τι πρέπει να κάνει η Ουάσιγκτον;

– Οι Αμερικανοί δεν θα έπρεπε να είχαν φύγει. Η απόσυρσή τους αποτέλεσε σημαντική επιτυχία του Ιράν. Επρεπε να είχαν μείνει, όχι απαραίτητα ως στρατιωτική δύναμη, αλλά για να διατηρήσουν την αντιτρομοκρατική δράση τους.

– Αρα, πρέπει τώρα να επιστρέψουν;

– Η δύναμη που είχαμε εκεί ήταν καθοριστικής σημασίας, διότι είχε πετύχει σχεδόν την πλήρη εξάρθρωση της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Εχω πολύ στενή επαφή με τον επικεφαλής των επιχειρήσεων επί πέντε χρόνια και γνωρίζω πολύ καλά τι σας λέω. Η συνεχιζόμενη αμερικανική παρουσία θα είχε διασφαλίσει ότι οι ισλαμιστές δεν θα αναπτύσσονταν ποτέ. Αυτού του είδους οι οργανώσεις δεν εξαφανίζονται ποτέ. Πλήττονται, υποχωρούν, ανασυντάσσονται και επιστρέφουν. Επίσης, αν ήμασταν ακόμη εκεί, θα μπορούσαμε να παίξουμε τον ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα στις τρεις εθνοτικές ομάδες. Οι ΗΠΑ πρέπει να εμπλακούν καθώς η περιοχή κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα. Αλλά ο Μαλικί πρέπει να σταματήσει να αποκλείει τις άλλες ομάδες του πληθυσμού.

Οι βομβαρδισμοί

– Θα το κάνει;

– Οχι, διότι δεν είναι προς το συμφέρον του Ιράν. Θα ήθελαν η Αμερική να βομβαρδίσει, αλλά μέχρι εκεί. Ομως, η αεροπορική δύναμη δεν αλλάζει τα δεδομένα. Οι μάχες γίνονται εντός των πόλεων.

– Γι’ αυτό ο Ομπάμα διστάζει…

– Αποδίδετε στην κυβέρνηση Ομπάμα πολύ μεγαλύτερες ικανότητες από ό,τι έχει. Δεν έχει την αναγκαία εμπειρία και επαγγελματισμό στο ανώτατο επίπεδο, όπως συνέβαινε κατά την πρώτη τετραετία με την παρουσία του υπ. Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, και άλλων. Δεν αποτιμούν σωστά την κατάσταση. Η σωστή επιλογή είναι μια αντιτρομοκρατική δύναμη όπως αυτή που βρισκόταν εκεί πριν από μερικά χρόνια με απόλυτη επιτυχία. Δεν μιλάμε για μεγάλη δύναμη, μερικές εκατοντάδες.

– Επιχειρήσεις της CIA;

– Δεν είναι μόνο η CIA. Είναι όλες οι «τριγράμματες» υπηρεσίες: CIA, DIA, NSA, ISR κ.ά. Εχουν τεράστιες δυνατότητες παρακολούθησης, που επιτρέπουν λεπτομερείς αναλύσεις των δράσεων του ΙΚΙΛ, ειδικά όταν εισέρχονται στις πόλεις και οικοδομούν το παράνομο σύστημά τους. Χωρίς να υπεισέρχομαι σε λεπτομέρειες, γιατί σας αναφέρω πολύ ευαίσθητα ζητήματα, είχαμε αναπτύξει έναν πολύ σύγχρονο τρόπο δράσης εντός του Ιράκ. Οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, που έχουν άλλο όνομα το οποίο δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω, ισοπέδωσαν, εξαφάνισαν την Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Δεν έπληξαν μόνο τους ηγέτες. Ανακάλυψαν όλες τις οργανώσεις, τις εξαφάνισαν, ενώ συνέλεξαν και τεράστιες ποσότητες απίστευτα χρήσιμων πληροφοριών.

– Η Αλ Κάιντα ήταν πιο εύκολη από το ΙΚΙΛ;

– Οχι. Αλλά θα σας πω αυτό: Δεν θα υπήρχε σήμερα ΙΚΙΛ εάν είχαμε αφήσει το σύστημα που είχαμε οικοδομήσει στο εσωτερικό του Ιράκ να λειτουργήσει για μερικά ακόμη χρόνια και δεν είχαμε φύγει από τη χώρα. Δεν είναι εύκολο να εξαρθρωθεί το ΙΚΙΛ. Απαιτεί αποφασιστική και σταθερή εμπλοκή από τις ΗΠΑ. Αλλά θα πρέπει να συμφωνήσει και ο Αλ Μαλικί.

– Θα μοιρασθούν οι ΗΠΑ ευαίσθητες πληροφορίες μαζί του;

– Οχι. Θα χρειασθεί να υπάρξει ένα πλαίσιο συνεργασίας μαζί του. Μόνον έτσι μπορεί να αντιμετωπισθεί το ΙΚΙΛ. Αλλιώς, ας τον σώσει το Ιράν. Και δεν μπορεί. Δεν έχει τις δυνατότητες. Πρέπει να δεσμευθεί και να αποδείξει ότι συνεργάζεται με όλες τις ομάδες του πληθυσμού. Το στοιχείο του χρόνου είναι επίσης πολύ σοβαρό. Από τη στιγμή που οι δυνάμεις του ΙΚΙΛ σταθεροποιηθούν στις πόλεις που καταλαμβάνουν, τότε η αντιτρομοκρατική προσπάθεια θα είναι πολύ δύσκολη.

– Θα μπορούσαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία να συνεργασθούν ενάντια στον «κοινό εχθρό»;

– Ναι. Η Μόσχα πλήττεται από το ισλαμικό κίνημα στον Καύκασο. Στον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας οι αντάρτες ήταν περισσότερο τζιχαντιστές. Εχουμε τις διαφορές μας, αλλά εδώ υπάρχει σύγκλιση. Υπό αυτή την έννοια, υπάρχει βάση για συνεργασία, αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε το εμπόδιο της Ουκρανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT