Με ποσοστό 15,7% το μέσο κέρδος των φαρμακείων

Με ποσοστό 15,7% το μέσο κέρδος των φαρμακείων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 15,7% διαμορφώνεται το μέσο ποσοστό κέρδους των φαρμακείων, σύμφωνα με υπουργική απόφαση που υπέγραψε χθες ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης, με την οποία υλοποιείται μία δέσμευση της χώρας προς τους δανειστές και ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Βορίδης, θεσπίζεται κλιμακωτό ποσοστό κέρδους των φαρμακείων ανάλογα με την τιμή του φαρμάκου που ξεκινά από 30% (μεικτό) για φάρμακα αξίας έως 50 ευρώ και καταλήγει σε 2,25% για φάρμακα αξίας έως 3.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό προσαρμόζεται αρχικά το καθαρό ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών με βάση τα φάρμακα που χορηγούνται αυτή τη στιγμή από τα φαρμακεία από 21% που είναι σήμερα στο 19%, ενώ συνυπολογίζοντας και τα φάρμακα υψηλού κόστους που θα πωλούνται και από τα φαρμακεία (σήμερα διατίθενται από ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία) το ποσοστό μειώνεται περαιτέρω στο 15,7% (μεσοσταθμικά). Η υπουργική απόφαση, για την οποία υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τρόικας, θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά την έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, η οποία αναμένεται εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου.

«Εκπληρώνεται η υποχρέωση της χώρας μας και ταυτόχρονα γίνεται “άνοιγμα” για τα φαρμακεία στον κύκλο εργασιών των φαρμάκων υψηλού κόστους της τάξης των 770 εκατ. ευρώ», τόνισε χθες ο κ. Βορίδης. Για την εξέλιξη αυτή ενημέρωσε χθες ο υπουργός και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο οποίος κάλεσε τους προέδρους των Συλλόγων της χώρας σε έκτακτη σύσκεψη το Σάββατο. Ο ΠΦΣ σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει «την τακτική του υπουργού Υγείας να ανακοινώνει αιφνιδιαστικά προειλημμένες αποφάσεις που έχουν σχέση με τη διάλυση του φαρμακευτικού ιστού της χώρας», ενώ τονίζει ότι οι φαρμακοποιοί αδυνατούν πλέον να σηκώσουν το βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης. Οπως δήλωσε ο κ. Κυρ. Θεοδοσιάδης, επικεφαλής της πλειοψηφούσας παράταξης στις εκλογές του ΠΦΣ, «περιμέναμε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει μέτρα που διορθώνουν τις υπερβολές σε βάρος των φαρμακείων και όχι που επιδεινώνουν την ήδη τραγική κατάσταση. Τα φαρμακεία κλείνουν και η κυβέρνηση εξακολουθεί να παίρνει αποφάσεις σε βάρος τους και σε βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών».

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων τα οποία προς το παρόν πωλούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Αναμένεται η ολοκλήρωση επιστημονικής μελέτης που θα καταδείξει εάν οι ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου (εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ) βοήθησαν στο να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός ή όχι. Στη δεύτερη περίπτωση δεν αποκλείεται να ξανατεθεί θέμα πώλησής τους και από τα σούπερ μάρκετ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή