Εκτοξεύθηκε κατά 17% η συνολική επιβατική κίνηση του ΔΑΑ το πρώτο εξάμηνο του 2014

Εκτοξεύθηκε κατά 17% η συνολική επιβατική κίνηση του ΔΑΑ το πρώτο εξάμηνο του 2014

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η εκρηκτικά ανοδική πορεία της επιβατικής κίνησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και τον Ιούνιο, με εντυπωσιακή άνοδο της κίνησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2014 η συνολική επιβατική κίνηση του ΔΑΑ εκτοξεύθηκε κατά 17% καθώς από το «Ελ. Βενιζέλος» εξυπηρετήθηκαν συνολικά 6,470 εκατ. επιβάτες από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο. Από αυτούς τα 4,2 εκατ. επιβάτες κινήθηκαν στο δίκτυο εξωτερικού (αυξημένοι κατά 18,6%) και τα 2,265 εκατ. επιβάτες στο δίκτυο εσωτερικού, ενισχυμένοι κατά 14,1%.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο η συνολική επιβατική κίνηση στον ΔΑΑ πλησίασε τα εντυπωσιακά επίπεδα που σημειώθηκαν τον Απρίλιο (27% αύξηση σε σχέση με τον Απρίλιο του 2013) που είχε αποδοθεί τότε στο γεγονός ότι είχαν συμπέσει το ορθόδοξο με το καθολικό Πάσχα.

Η συνολική κίνηση του Ιουνίου κατέγραψε αύξηση 22,3%, με τους επιβάτες του δικτύου εξωτερικού να ανέρχονται σε 1,015 εκατ., 22,3% περισσότεροι απ’ ό,τι τον Ιούνιο του 2013. Οι επιβάτες εσωτερικού ενισχύθηκαν κατά 22,4% καθώς διαμορφώθηκαν στους 528.913. Η διοίκηση του ΔΑΑ αποδίδει τη θετική πορεία κίνησης στην ανάκαμψη της οικονομίας που έχει ενισχύσει την κινητικότητα των Ελλήνων, στην τόνωση της ελκυστικότητας της Αθήνας ως προορισμού και στην ενίσχυση της προσφοράς πτήσεων και θέσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ξένοι επισκέπτες με μοναδικό προορισμό την Αθήνα παρουσίασαν ιδιαίτερα εντυπωσιακή αύξηση κατά 35%. Η πορεία της επιβατικής κίνησης από τον Ιανουάριο παρουσιάζει ανοδική τάση, με τον πρώτο μήνα του 2014 να εμφανίζει αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα κατά 6,9%, τον Φεβρουάριο κατά 9,2% και τον Μάρτιο κατά 9,1%. Από τον Απρίλιο η πορεία της κίνησης καταγράφει σταθερά διψήφια ποσοστά αύξησης, με τον Απρίλιο να είναι ενισχυμένος κατά 27,9%, τον Μάιο κατά 18,4% και τον Ιούνιο κατά 22,3%.

Ενισχυμένη κατά 4,4% εμφανίζεται και η συνολική κίνηση αεροσκαφών στο πρώτο 6μηνο του 2014. Αναλυτικά, οι κινήσεις αεροσκαφών εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 12,8%, ενώ του εσωτερικού μειώθηκαν κατά 4,4%. Από την ανάλυση των στοιχείων του ΔΑΑ προκύπτει ότι έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι πτήσεις από και προς το εξωτερικό δίκτυο που καταγράφουν σχεδόν όλους τους μήνες διψήφια ποσοστά αύξησης πτήσεων, με εξαίρεση τον Ιανουάριο (6,9%) και τον Μάρτιο (9,4%). Από την άλλη, η κίνηση των αεροσκαφών στο εσωτερικό εμφανίζεται περιορισμένη, ωστόσο έχει αυξηθεί η χωρητικότητα των αεροσκαφών και οι διαθέσιμες θέσεις. Σύμφωνα με τον ΔΑΑ η εξέλιξη του εσωτερικού οφείλεται στη μείωση που παρατηρήθηκε το πρώτο 3μηνο του έτους μετά τη διακοπή των πτήσεων εσωτερικού των Κυπριακών Αερογραμμών και στον εξορθολογισμό των εγχώριων πτήσεων μετά την εξαγορά της Olympic Air από την Aegean.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή