Αναζητείται λύση για τα «κόκκινα» δάνεια

Αναζητείται λύση για τα «κόκκινα» δάνεια

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η επιτάχυνση του θετικού βηματισμού της οικονομίας και η τόνωση της ρευστότητας στην αγορά, καθώς και το ακανθώδες ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών.

Στη συνάντηση μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας, ενώ από πλευράς τραπεζών μετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Δημήτριος Μαντζούνης και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας δήλωσε ότι η κατάσταση στην οικονομία βελτιώνεται, ενώ χαρακτήρισε τα πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων ως «εξαιρετικά σοβαρό αλλά ελεγχόμενο», προσθέτοντας ότι «συνδέεται στενά με την πορεία ανάπτυξης του τόπου και την έξοδο από την κρίση». Επίσης προανήγγειλε νέα εργαλεία για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, ενώ τόνισε ότι οι τράπεζες είναι ισχυρά ανακεφαλαιοποιημένες. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Δένδιας σημείωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον τραπεζικό δανεισμό και τη δυνατότητα των τραπεζών να βοηθήσουν την οικονομία και ότι, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, σε εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους θεωρείται κλειδί και για την αναζωογόνηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που σήμερα παλεύουν για την επιβίωσή τους αλλά και για την απελευθέρωση ρευστότητας. Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι οι σχετικές συζητήσεις με τις τράπεζες θα είναι πιο συχνές με στόχο οι τράπεζες, με δεδομένη τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους, να συνδράμουν περισσότερο στην καθημερινότητα των πολιτών.

Νωρίτερα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε στην ανάγκη για την αύξηση της ρευστότητας που παρέχει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα προς τις επιχειρήσεις, ενώ υπογράμμισε επίσης ότι «πρέπει να εστιάσουμε στον χειρισμό των εκκρεμών θεμάτων του ιδιωτικού επιχειρηματικού χρέους, με γνώμονα τη μακροπρόθεσμη ανασυγκρότηση του ιδιωτικού τομέα». Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Γεώργιος Ζανιάς, μιλώντας επίσης στο συνέδριο του Economist, σημείωσε ότι η επιστροφή σε πιστωτική επέκταση και η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν τις δύο σημαντικότερες προκλήσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Τόνισε επίσης ότι είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Π. Μυλωνάς σημείωσε ότι οι τράπεζες από κοινού με τις επιχειρήσεις θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις στο θέμα των αναδιαρθρώσεων.

Στην ανάγκη εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών αναφέρθηκε ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα κ. Ρ. Γκόγιαλ, υπογραμμίζοντας ότι, αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, τότε η οικονομία κινδυνεύει να παγιδευτεί σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT